Povežite se s nama

Međimurje

Ervin Vičević, načelnik Općine Selnica: „Dječji vrtić i Aglomeracija rješavaju potrebe nekoliko budućih generacija“

Objavljeno:

- dana

Općina Selnica samo je jedna od jedinica lokalne samouprave u Međimurju koja se posljednje dvije godine nosi sa svim problemima i blagodatima radova vezanih uz projekt Aglomeracije. No, na veliko zadovoljstvo mještana projekt se polako privodi kraju, a početkom 2023. godine očekuje se završetak svih radova te bi novi kanalizacijski sustav napokon trebao proraditi u punom izdanju.

– Bilo je puno problema s raskopanim cestama, prašinom, kašnjenjem radova… Nismo nikada radili pritisak na izvođače radova jer jako dobro znamo kakva je bila situacija na tržištu, a posebno s dostupnošću kvalificirane radne snage. Aglomeracija je ogroman projekt koji se nije provodio samo na području Selnice već na čitavom međimurskom dijelu uz rijeku Muru. No, u konačnici moramo biti itekako zadovoljni jer smo dobili sustav koji će zadovoljiti naše potrebe nekoliko sljedećih desetaka godina – rekao je u uvodu razgovora načelnik Općine Selnica Ervin Vičević.

Dio projekta Aglomeracija kojim je bila zahvaćena i Općina Selnica vrijedna je oko 217 milijuna kuna, a velika većina tog novca osigurana je putem europskih fondova. No, dio sredstava jedinice lokalne samouprave morale su namaknuti iz vlastitih izvora.

– Mi smo u općinskom Proračunu osigurali gotovo milijun kuna za poslove asfaltiranja dijelova prometnica. Za nas je to vrlo velik novac, ali smo njima realizirali dobar dio radova na prometnicama sada kada se za to ukazala prilika. Da nismo sada, negdje u budućnosti za iste bismo poslove morali osigurati daleko više novaca – dodaje Vičević.

Završetkom Aglomeracije ne staju ulaganja u prometnu infrastrukturu. Već su potpisani ugovori koji uključuju radove na sanaciji glavnog raskrižja.

– Potpisali smo i dva nova ugovora za radove koji počinju odmah početkom 2023. godine. Riječ je o izgradnji pješačke staze u duljini 200 metara preko puta općinske zgrade i rekonstrukciji ulaza u Selnicu iz smjera Murskog Središća, a koja uključuje postavljanje usporivače prometa, gradnju pješačke staze između Poljske ulice i Črne mlake i iscrtavanje novog pješačkog prijelaza. Također, provest ćemo i manju javnu nabavu za postavljanje podignutih ploha ispred zgrade općine, odnosno zgrade Osnove škole. A kada tome pribrojimo ugibalište koje smo odradili zajedno s Međimurskom županijom, dokazujemo koliko pažnje posvećujemo podizanju razine sigurnosti svih sudionika u prometu. Dugoročno težimo gradnji novih pješačkih staza, ali i kružnog toka na ulasku u Selnicu s gornje strane. Postoje i planovi za nastavak Aglomeracije kojim bi se obuhvatili preostali dio Selnice, zatim Zebanec, Donji Koncovčak, Merhatovec… Postoje već idejni projekti, ali sve ovisi o vodećim tvrtkama, prije svih Međimurskim vodama i naravno, EU fondovima – objašnjava načelnik Selnice.

U okviru ovogodišnji Dana Općine Selnica svečano je otvorena i nova zgrada Dječjeg vrtića „Selnički zvončići“.

– Upravo ovih dana smo podijelili 220 darova za djecu. Samo taj podatak najbolje pokazuje i dokazuje koliko nam je bila potrebna nova vrtićka zgrada. Njezinim otvaranjem riješili smo sve naše potrebe za nekoliko budućih generacija Selničana – tvrdi Vičević.

Ne krije da je cijeli sustav predškolskog obrazovanja prilično visoki trošak za općinski Proračun. Općina Selnica je jedan od rijetkih vlasnika predškolske ustanove koji njezinim zaposlenicima isplaćuje iznadprosječne plaće u odnosu na pisane preporuke resornog Ministarstva.

– Vrlo je jednostavno. Želite li imati kvalitetni predškolski odgoj morate imati kvalitetne i školovane ljude. Želite li takve ljudi privući u svoju ustanovu morate im osigurati dostojne uvjete. Mi to sve želimo zato smo i osigurali plaće koje su za 10 posto veće od nacionalnog prosjeka. Sve to košta. Samo za plaće i osnovne izdatke mi u dječjem vrtiću izdvajamo 1,8 milijuna kuna. Veseli nas najava da će Država preuzeti dio tih troškova, što bi nam svakako olakšalo poslovanje. Naš udio u ukupnim troškovima iznosi visokih 60 posto i zbog toga me ljute populistički napisi o smanjivanju ekonomske cijene usluge u dječjim vrtićima. Mi imamo realnu ekonomsku cijenu. Ona je među najvišima u Međimurju, ali je realna. Sve ispod toga značilo bi smanjivanje kvalitete usluge ili plaća zaposlenika. A to nikako nećemo dozvoliti – odlučan je u svojim tvrdnjama načelnik Vičević.

Općina ne zaboravlja niti onu nešto stariju djecu. Redovito sudjeluje u financiranju dijela potrebe Osnovne škole pa je tako samo ove godine uloženo 70.000 kuna u uređenje prostora dnevnog boravka, a ovu uslugu Općina sufinancira iznosom od 10.000 kuna mjesečno. Za stipendije je osigurano 171.000 kuna.

Puno se posljednjih godina govorilo o ulaganjima u sportsku infrastrukturu. U 2022. su u suradnji s Međimurskom županijom realizirani radovi na dogradnji i asfaltiranju atletske staze za potrebe vatrogasnog sporta u Merhatovcu. Sljedeće godine podignut će se i vatrogasni toranj, dok će zgrada Doma koja je sastavi dio kompleksa dobiti novo pročelje.

– Ostaje nam završna podloga, umjetna trava, guma ili nešto treće. To je veći izdatak oko čijeg financiranja će se morati uključiti i sama Udruga. Riječ je o iznosu većem od 200.000 kuna. Drugi sportski centar za koji imamo gotov projekt je igralište Zebanec kojeg već uredno koristi i održava Nogometna škola. Ali nam je u planu ugradnja sprava za vježbanje i mreže oko igrališta. Škola radi odlično i ovim ulaganjem samo ćemo nagraditi njihov angažman.

Općina Selnica posljednjih godina djeluje i u smjeru ulaganja u turističku infrastrukturu, sadržaje, ponudu… Tri manifestacije u središtu su promišljanja, a riječ je o Danima pikača, Susretu starih traktora i Festivalu žganice.

– Sljedeće godine dajemo kamp u koncesiju jer smo produžili građevinsku dozvolu i bilo bi šteta da projekt propadne. Ovako ćemo projekt prodati kroz koncesiju. Žalosti me da smo imali potporu Turističke zajednice Međimurske županije, a na kaju nije napravljen iskorak prema realizaciji projekta. Zahvaljujući zajedničkoj inicijativi Grada Murskog Središća te općina Selnice, Podturna i Vratišinca, osnovana je Turistička zajednica područja „Mura i gorice“, što je također veliki iskorak u našem djelovanju na području turizma. Mi u Selnici do ove godine nikada nismo imali prihode od boravišne takse, a redovito bilježimo noćenja domaćih i stranih gostiju. Sad ćemo po prvi puta dobiti oko 15.000 kuna – zaključuje načelnik Ervin Vičević.

Spajanje općina: „Veća korist bila bi od nove kategorizacije“

Stvarana i funkcionalna spajanja općina već su neko vrijeme u središtu javnih rasprava. Država nudi brojne financijske pogodnosti za one koji se odluče na ovaj korak, iako s razina gradova i općina upozoravaju na brojne nelogičnosti.

– Niti jedan načelnik ili općinsko vijeće neće donijeti odluku o ukidanju ili spajanju općina. Svoj sud moraju dati mještani putem referenduma. Ali niti eventualno manji broj jedinica lokalne samouprave neće riješiti probleme. Svi zajedno trebamo se okrenuti novim izvorima financiranja, a prije svega treba napraviti novu kategorizaciju općina. Što odavno tvrdim jer ne možemo mi i nama slične opčine na čijim se područjima nalazi brojni kilometri nerazvrstanih cesta biti u istome košu s drugim općinama. Puno je općina koje čini jedno naselje. Mi imamo 10 naselja na velikoj površini. Cesta koliko vam srce želi o kojima mi brinemo. Selnica suradnju sa svojim susjedima već dugo njeguje. Osim zajedničke Turističke zajednice područja također imamo i zajedničko komunalno poduzeće Murs-ekom. Mursko Središće, Sveti Martin na Muri, Vratišinec i Selnica na taj su način riješili brojne probleme oko prikupljanja i zbrinjavanja otpada – govori Vičević.

Međimurje

FOTO Dani otvorenih vrata Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec održala je u subotu, 27. svibnja Dane otvorenih vrata.

Sama manifestacije je održana u prijepodnevnim satima, gdje je škola predstavila svoje aktivnosti, a na Trgu Republike održan je koncert Puhačkog orkestra Umjetničke škole.

Nastavite čitati

Međimurje

Srebro i bronca za Mažoretkinje Male Subotice na Državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Juniorski sastav Mažoretkinja Male Subotice sudjelovao je na Državnom prvenstvu mažoretkinja u Puntu na otoku Krku. U tri dana prvenstva djevojke su se natjecale s ukupno četiri koreografije i to u kategorijama štap, pompon i solo juniorke.

Ekipa u plavom je ove godine postigla najveći uspjeh do sada popevši se dva puta na postolje. U kategoriji juniorke pompon osvojile su 3. mjesto i brončanu medalju, a Ana Višnjić je u kategoriji juniorke solo osvojila izvrsno 2. mjesto i srebrnu medalju. U kategoriji juniorke štap cure su osvojile visoko 5. mjesto. Trenerica juniorki i voditeljica sekcije mažoretkinja koja djeluje u okviru KUU Zvon je Ivana Hajdinjak.

Ovo je bilo treće državno prvenstvo za Mažoretkinje Male Subotice, a sa svakog su se do sada vratile s medaljama oko vrata. Zahvaljujući svojim uspjesima i predanom radu tijekom pet godina djelovanja došle su u sam vrh mažoret plesa u Hrvatskoj, a dokaz toga je i broj članica Udruge koji kontinuirano raste. Mažoretkinje Male Subotice su tako postale pravi simbol i promotor Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje