Povežite se s nama

Međimurje

Ervin Vičević: „Očekujem podršku i razumijevanje ministarstava!”

pikač

Objavljeno:

- dana

Iza Općine Selnica nekoliko je uspješnih godina, nakon što se zbog raznih peripetija našla u prilično teškoj situaciji.

Da vijesti budu još bolje, Općina je nedavno došla do sporazuma s Geodetskim zavodom Split u vezi sa sporom oko geodetske izmjere, koji je zbog, kako kaže načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, neodgovornoga ponašanja jedne osobe, bivšega selničkog načelnika Anđelka Kovačića, prouzrokovao višemilijunsku štetu svim stanovnicima ove jedinice lokalne samouprave.

U skladu s uvjetima Izvansudske nagodbe, Općina Selnica će Geodetskom zavodu Split svakoga mjeseca u idućih sedam godina isplaćivati 70.000 kuna, odnosno ukupno oko 5,4 milijuna kuna. Podsjetimo, kako tvrdi Vičević, još 2009. godine bivši načelnik Općine Selnica, Anđelko Kovačić, bez znanja tadašnjeg Općinskog vijeća, potpisao je štetni ugovor za geodetsko-katastarsku izmjeru na području Općine Selnica. Radi se o katastarskim općinama Selnica i Zebanec. Ugovor je sklopljen s Državnom geodetskom upravom, a kao izvođač radova određen je Geodetski zavod d.d. Split.

Izvansudska nagodba

– Uz medijaciju Radimira Čačića uspjeli smo se nagoditi s Geodetskim zavodom. Potpisana je Izvansudska nagodba kojom se Zavodu obvezujemo isplatiti sredstva u visini od 5,4 milijuna kuna. Radi se o puno novca, no Općini će ostati dionice Međimurje-plina, za koje smo prethodno razmatrali da ih iskoristimo za plaćanje, a za sedam godina najteži period bit će iza nas – kaže Vičević. Sredstva za otplatu duga Geodetskomu zavodu iskoristit će preusmjeravanjem mjesečne plinske rente koju Općina dobiva od INA-e za eksploataciju plina na tri polja na njezinu području. Dodaje da će ovakvo rješenje omogućiti Općini da i dalje potiče društvene i infrastrukturne projekte te razvoj svih naselja. Najavljuje dobivanje građevinske dozvole za projekt Kampa.

Selnički načelnik kaže da su završeni i projekti za promociju pikača te projekt ceste u Gornjem Zebancu. Kraju ide i izrada projekta za Spomen park nafte.

Prošle godine konačno se počela graditi cesta u Bukovcu na koju su mještani čekali više od 30 godina

– Prošle godine konačno se počela graditi cesta u Bukovcu na koju su mještani čekali više od 30 godina. Vlastitim sredstvima asfaltirali smo 700 metara. Nažalost, u Selnici imamo još puno kilometara cesta koje treba asfaltirati pa stoga i očekujem pomoć ministarstava i dodjelu sredstava. Dovršena je i druga faza uređenja stare škole u Selnici, pri čemu je zamijenjeno krovište, ugrađena nova stolarija te postavljena fasada, uvedeno centralno grijanje na plin, ugrađeni radijatori, napravljen novi sanitarni čvor i prostorija sa zasebnim toaletom za članove KUD-a. Ministarstvo kulture pritom je sufinanciralo projekt s 200 tisuća kuna, a Općina uložila još 205 tisuća.

Slijedi treća faza obnove nakon čega se u zgradu sigurno neće morati ulagati idućih 50 godina. Očekujem podršku Županije, budući da zbog eksploatacije plina na području Selnice, odnosno plinske rente, ona dobiva 400-tinjak tisuća kuna godišnje. S obzirom na to koliko su druge općine dobile proteklih godina, mislim da je vrijeme da i mi ostali dođemo na red – odlučan je Vičević.

Turistički potencijal

Kaže da prate sve natječaje i javljaju se kamo god stignu. Načelnik, čija je Općina prijavila projekt izgradnje dječjeg vrtića, prije nekoliko je mjeseci u prostorijama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisao ugovor u sklopu programa „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“. Što se tiče Spomen parka nafte, dio sredstava za projekt, čija izrada ide kraju, trebali bi dobiti u lipnju. Kaže da će nastaviti i s promocijom pikača kao simbolom Selnice i Međimurja.

Sredstva za otplatu duga Geodetskom zavodu iskoristit će preusmjeravanjem sredstava od mjesečne plinske rente koju Općina dobiva od INA-e za eksploataciju plina na tri polja na njezinu području

pikač

– Budući da je aktualan završetak fašničkog veselja, mislim da je svima jasno o kakvom se turističkom potencijalu radi! Pikač nije samo simbol Selnice, već može postati međunarodno prepoznatljiv međimurski brend. Nastavit ćemo s obilježavanjem Dana pikača, koji će se ove godine održati u subotu, 20. srpnja. Na manifestaciji ćemo ugostiti neko kulturno-umjetničko društvo, možda iz Slovenije, a nastupit će i Mirko Švenda Žiga, budući da smo prihvatili njegovu ideju koncerta u svakoj općini povodom stote obljetnice pripojenja Međimurja matici domovini. Upravo zbog pikačeva značaja me osobno pogađaju događaji poput čak tri spaljivanja velikoga pikača koji se nalazi na ulazu u Selnicu.

Moram napomenuti da je osoba za koju se sumnja da je počinitelj prvoga spaljivanja na radu u Njemačkoj te nije dostupna, no radi se o pojedincu kojem je Općina svojedobno pomogla, posebice njegovoj obitelji. Drugo spaljivanje je riješeno: maloljetna osoba koja se pokazala odgovornom platila je polovicu procijenjene odštete, dok drugu polovicu odrađuje. Što se trećega spaljivanja tiče, istražne radnje su još uvijek u tijeku. Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme u potpunosti moći zaboraviti na vandalizam i štetne ugovore! – u optimističnome tonu završava načelnik Vičević.

Prva u Međimurju

Valja spomenuti da je prošle godine energetski obnovljena Osnovna škola Selnica te je postala prvom školom u Međimurju koja je opremljena solarnim kolektorima. Ukupna vrijednost projekta bila je 2,2 milijuna kuna. Na području Općine uskoro će krenuti i konstrukcija te priključenje na kanalizaciju, nastavak izgradnje pješačke staze te izgradnja ugibališta kod škole. Kraju ide i natječaj za kupnju novog vozila Dobrovoljnoga vatrogasnog društva. Osobito važnim za mještane načelnik smatra i projekt izgradnje Vatrogasnoga doma koji bi se trebao financirati sredstvima iz europskih fondova.

Međimurje

FOTO U Dječjem vrtiću „Cvrčak“ maske mudrih sova spremne su za početak fašničkog veselja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: DV "Cvrčak" Čakovec

Djeca starije vrtićke skupine Fijolice iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ Čakovec sa svojim roditeljima i odgojiteljicama započela su s pripremama za nadolazeći fašnik.

Mališani su odabrali masku s likom sove, a zatim su svi zajedno zavrnuli rukave i u veseloj, kreativnoj i radnoj atmosferi spretno krenuli u realizaciju. Međusobno su ravnopravno raspodijelili poslove pa dok su jedni crtali perje na tkaninu, drugi su rezali oblike da bi na kraju zajedno lijepili. Uz druženje i rad vrijeme je brzo prošlo, a maske mudrih sova spremno čekaju Dječji fašnik u Čakovcu.

Nastavite čitati

Međimurje

Kolegij načelnika i gradonačelnika: svim školama osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U velikoj vijećnici Međimurske županije održana je 6. sjednica Kolegija načelnika i gradonačelnika na kojoj je župan Matija Posavec pozvao je okupljene da prate otvaranje javnih poziva te da se na njih javljaju. Župan Posavec istaknuo je da cjelokupno društvo očekuje dinamična i turbulentni godina pa stoga svaku mogućnost vanjskog (su)financiranja programa i projekata treba iskoristiti.

– Pripremamo se za niz natječaja i nadamo se najboljemu. U cilju efikasnosti, radimo na objedinjavanju projekata naših općina i gradova, a ove godine ćemo pokušati doći do sredstava za obnovu preostalih škola da bismo svima stvorili preduvjete za jednosmjensku nastavu. Nastavljamo i s projektima u zdravstvu, a razvijanjem mreže Ekomuzeja „Međimurje malo“ težimo disperziji turističkih i kulturnih sadržaja diljem našega kraja i to uređenjem objekata poput Feštetićevog dvorca u Pribislavcu i Centra sv. Jeronima u Štrigovi, kao i niza drugih prezentacijskih centara – poručio je Posavec u svojem govori naglasivši da sve jedinice lokalne samouprave i dalje mogu računati na pomoć i podršku MENEA-e i REDEA-e.

Voditeljica Skloništa za životinje „Prijatelji“ Aleksandra Hampamer sudionicima Kolegija ponudila je opcije i alate iskoristive u prevenciji napuštanja životinja te kontrole njihova broja, dok je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač otvorila temu angažiranosti općina na stjecanju statusa „Općina – prijatelja djece“.

– Međimurska županija već godinama sudjeluje u projektu te smo i dalje spremni pomoći našim jedinicama lokalne samouprave koje su odlučile poći putem priznanja statusa – naglasila je pročelnica Tošić Grlač.

O detaljima koji mogu pomoći u dosezanju statusa „Općina – prijatelj djece“ govorila je liječnica Marija Hegeduš Jungvirth. Pedijatrica Hegeduš Jungvirth smatra da je šteta ne pokazati Hrvatskoj koliko je Međimurje ostvarilo potencijala kada je riječ o brizi za djecu i ostvarenju njihovih prava.

– Naša tri grada te općine Belica, Mala Subotica, Dekanovec i Strahoninec imaju status prijatelja djece, a odluku za ostvarivanje donijeli su u općinama Štrigova, Sveti Martin na Muri, Donja Dubrava, Gornji Mihaljevec, Orehovica i Selnica. I Općinsko vijeće Donjeg Vidovca pozitivno se izjasnilo o prijavi svoje kandidature – istaknula je Hegeduš Jungvirth.

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini pozvala je kolege da se u razumnom roku od mjesec dana očituju o potencijalnom prenošenju vlasništva nad zgradom koju koristi Zajednica tehničke kulture na Grad Čakovec. Taj je korak preduvjet da bi Grad Čakovec mogao kandidirati projekt obnove zgrade putem europskih fondova. Vlasništvo nad zgradom u Ulici Aleksandra Schulteissa 2 B dijele Grad Čakovec i 17 općina.

Okupljenima se obratio i načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić, ujedno i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja „Međimurec“, govoreći pritom o financijskim aspektima i preduvjetima za očuvanje ove autohtone pasmine konja, dok ga je Đurđica Slamek, načelnica Općine Sveta Marija pozvala da program Udruge kandidira svim međimurskim općinama i gradovima te na taj način namakne veći dio potrebne svote za očuvanje pasmine.

U završnom dijelu Kolegija je Miodrag Novosel, pomoćnik pročelnika HGSS-a Stanice Čakovec, prezentirao dokle se došlo s uređenjem objekta Stanice na prostoru bivše vojarne.

– Na korak smo do važnog preduvjeta za rad, vlastitog prostora koji smo uspjeli zatvoriti i sada se u njemu obavljaju elektroinstalaterski radovi. Dosad je uloženo oko 270.000 eura i barem je još toliko potrebno da bi se objekt priveo svrsi. Nadamo se da ćemo to uspjeti do kraja 2024. godine.

Novosel je otkrio da su članovi Stanice lani odradili čak 7085 volonterskih sati i pritom iznio prijedlog budućeg financiranja. Predložio je otprilike 2000 eura sufinanciranja na godišnjoj razini po jedinici lokalne samouprave, uz daljnju podršku Međimurske županije.

– Mi se ne borimo samo s nedostatkom sredstava, borimo se i niskom zainteresiranošću mladih za ovakvu vrstu angažmana jer živimo u vremenu kada je sve manje ljudi spremno tuđi život i sigurnost staviti ispred sebe i vlastitih potreba – dodao je Miodrag Novosel.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje