Povežite se s nama

Međimurje

Ervin Vičević: „Očekujem podršku i razumijevanje ministarstava!”

pikač

Objavljeno:

- dana

Iza Općine Selnica nekoliko je uspješnih godina, nakon što se zbog raznih peripetija našla u prilično teškoj situaciji.

Da vijesti budu još bolje, Općina je nedavno došla do sporazuma s Geodetskim zavodom Split u vezi sa sporom oko geodetske izmjere, koji je zbog, kako kaže načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, neodgovornoga ponašanja jedne osobe, bivšega selničkog načelnika Anđelka Kovačića, prouzrokovao višemilijunsku štetu svim stanovnicima ove jedinice lokalne samouprave.

U skladu s uvjetima Izvansudske nagodbe, Općina Selnica će Geodetskom zavodu Split svakoga mjeseca u idućih sedam godina isplaćivati 70.000 kuna, odnosno ukupno oko 5,4 milijuna kuna. Podsjetimo, kako tvrdi Vičević, još 2009. godine bivši načelnik Općine Selnica, Anđelko Kovačić, bez znanja tadašnjeg Općinskog vijeća, potpisao je štetni ugovor za geodetsko-katastarsku izmjeru na području Općine Selnica. Radi se o katastarskim općinama Selnica i Zebanec. Ugovor je sklopljen s Državnom geodetskom upravom, a kao izvođač radova određen je Geodetski zavod d.d. Split.

Izvansudska nagodba

– Uz medijaciju Radimira Čačića uspjeli smo se nagoditi s Geodetskim zavodom. Potpisana je Izvansudska nagodba kojom se Zavodu obvezujemo isplatiti sredstva u visini od 5,4 milijuna kuna. Radi se o puno novca, no Općini će ostati dionice Međimurje-plina, za koje smo prethodno razmatrali da ih iskoristimo za plaćanje, a za sedam godina najteži period bit će iza nas – kaže Vičević. Sredstva za otplatu duga Geodetskomu zavodu iskoristit će preusmjeravanjem mjesečne plinske rente koju Općina dobiva od INA-e za eksploataciju plina na tri polja na njezinu području. Dodaje da će ovakvo rješenje omogućiti Općini da i dalje potiče društvene i infrastrukturne projekte te razvoj svih naselja. Najavljuje dobivanje građevinske dozvole za projekt Kampa.

Selnički načelnik kaže da su završeni i projekti za promociju pikača te projekt ceste u Gornjem Zebancu. Kraju ide i izrada projekta za Spomen park nafte.

Prošle godine konačno se počela graditi cesta u Bukovcu na koju su mještani čekali više od 30 godina

– Prošle godine konačno se počela graditi cesta u Bukovcu na koju su mještani čekali više od 30 godina. Vlastitim sredstvima asfaltirali smo 700 metara. Nažalost, u Selnici imamo još puno kilometara cesta koje treba asfaltirati pa stoga i očekujem pomoć ministarstava i dodjelu sredstava. Dovršena je i druga faza uređenja stare škole u Selnici, pri čemu je zamijenjeno krovište, ugrađena nova stolarija te postavljena fasada, uvedeno centralno grijanje na plin, ugrađeni radijatori, napravljen novi sanitarni čvor i prostorija sa zasebnim toaletom za članove KUD-a. Ministarstvo kulture pritom je sufinanciralo projekt s 200 tisuća kuna, a Općina uložila još 205 tisuća.

Slijedi treća faza obnove nakon čega se u zgradu sigurno neće morati ulagati idućih 50 godina. Očekujem podršku Županije, budući da zbog eksploatacije plina na području Selnice, odnosno plinske rente, ona dobiva 400-tinjak tisuća kuna godišnje. S obzirom na to koliko su druge općine dobile proteklih godina, mislim da je vrijeme da i mi ostali dođemo na red – odlučan je Vičević.

Turistički potencijal

Kaže da prate sve natječaje i javljaju se kamo god stignu. Načelnik, čija je Općina prijavila projekt izgradnje dječjeg vrtića, prije nekoliko je mjeseci u prostorijama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisao ugovor u sklopu programa „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“. Što se tiče Spomen parka nafte, dio sredstava za projekt, čija izrada ide kraju, trebali bi dobiti u lipnju. Kaže da će nastaviti i s promocijom pikača kao simbolom Selnice i Međimurja.

Sredstva za otplatu duga Geodetskom zavodu iskoristit će preusmjeravanjem sredstava od mjesečne plinske rente koju Općina dobiva od INA-e za eksploataciju plina na tri polja na njezinu području

pikač

– Budući da je aktualan završetak fašničkog veselja, mislim da je svima jasno o kakvom se turističkom potencijalu radi! Pikač nije samo simbol Selnice, već može postati međunarodno prepoznatljiv međimurski brend. Nastavit ćemo s obilježavanjem Dana pikača, koji će se ove godine održati u subotu, 20. srpnja. Na manifestaciji ćemo ugostiti neko kulturno-umjetničko društvo, možda iz Slovenije, a nastupit će i Mirko Švenda Žiga, budući da smo prihvatili njegovu ideju koncerta u svakoj općini povodom stote obljetnice pripojenja Međimurja matici domovini. Upravo zbog pikačeva značaja me osobno pogađaju događaji poput čak tri spaljivanja velikoga pikača koji se nalazi na ulazu u Selnicu.

Moram napomenuti da je osoba za koju se sumnja da je počinitelj prvoga spaljivanja na radu u Njemačkoj te nije dostupna, no radi se o pojedincu kojem je Općina svojedobno pomogla, posebice njegovoj obitelji. Drugo spaljivanje je riješeno: maloljetna osoba koja se pokazala odgovornom platila je polovicu procijenjene odštete, dok drugu polovicu odrađuje. Što se trećega spaljivanja tiče, istražne radnje su još uvijek u tijeku. Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme u potpunosti moći zaboraviti na vandalizam i štetne ugovore! – u optimističnome tonu završava načelnik Vičević.

Prva u Međimurju

Valja spomenuti da je prošle godine energetski obnovljena Osnovna škola Selnica te je postala prvom školom u Međimurju koja je opremljena solarnim kolektorima. Ukupna vrijednost projekta bila je 2,2 milijuna kuna. Na području Općine uskoro će krenuti i konstrukcija te priključenje na kanalizaciju, nastavak izgradnje pješačke staze te izgradnja ugibališta kod škole. Kraju ide i natječaj za kupnju novog vozila Dobrovoljnoga vatrogasnog društva. Osobito važnim za mještane načelnik smatra i projekt izgradnje Vatrogasnoga doma koji bi se trebao financirati sredstvima iz europskih fondova.

Međimurje

Društvo Međimuraca u Zagrebu izabralo novo vodstvo, novi predsjednik Matija Kikelj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Društvo Međimuraca u Zagrebu

U petak, 21. siječnja, u dvorani VMD Centra u Zagrebu održana je redovna izborna sjednica Skupštine Društva Međimuraca u Zagrebu.

Domaćin sjednice bio je dr. sc. Antun Mikec, član Društva te počasni građanin Međimurske županije.

– Kao Društvo uspjeli smo održati tradiciju održavanja najprepoznatljivijih događaja kao što su Međimurska večerja, Međimursko proščenje i Međimurski gospodarski forum. Pomladili smo tim, priključili neka nova lica i zadržali stara, prepoznatljiva lica te danas na izbornoj sjednici službeno krećemo u novi višegodišnji projekt brendiranja i još snažnijeg povezivanja uz nova i dodatna područja djelovanja Međimuraca u Zagrebu – u uvodnom obraćanju navela je Branka Prišlić, v. d. predsjednice Društva.

U idućem četverogodišnjem mandatu Društvo će voditi Matija Kikelj kao predsjednik Društva. Za zamjenicu predsjednika izabrana je Branka Prišlić, dok su dopredsjednici Društva Blanka Tkalčić, Alan Mujezinović, Dino Oreški, Rebeka Mesarić Žapčić, Davorin Radošević i Neven Kočila.

Za glavnog tajnika Društva imenovan je Dario Varošanec. Ujedno, na sjednici su izabrani Izvršni odbor te Nadzorni odbor na čelu sa Petrom Feletarom.

Posebnu počast Društvo je iskazalo bivšim predsjednicima Društva: Milivoju Slavičeku, Jurju Kolariću, Antunu Trstenjaku, Danijelu Režeku te Miji Bergovcu, koji su proteklih desetljeća stvorili stabilne temelje današnjeg Društva Međimuraca u Zagrebu imenovanjem počasnim predsjednicima Društva.

Društvo je prepoznatljiva zajednica Međimuraca u Zagrebu koje je životni i karijerni put odveo u glavni grad, koje putem svojih aktivnosti na kulturnom, društvenom, znanstvenom i gospodarskom području, promovira vrijednosti međimurskog kraja s ciljem očuvanja tradicije uz okupljanje mnogobrojnog članstva.

Nakon sjednice, novoizabrano vodstvo održalo je prigodni domjenak u novim prostorijama Društva u ulici Florijana Andrašca 8 u Zagrebu.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog pri vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Prelog ponovno se našao pri vrhu jednog istraživanja, koje se odnosi na izdvajanja iz gradskog proračuna za 2020. godinu.

Krajem prošle godine FINA je objavila podatke o konsolidiranim proračunima gradova koji pokazuju da je lani za potpore poduzetnicima iz proračuna najviše izdvojio Grad Čabar, a vodeći je i po izdvojenim sredstvima za potpore u odnosu na broj stanovnika.

Gledajući per capita, najveća izdvajanja imali su potom Opatija, Valpovo i Pula, dok su po udjelu u proračunu slijedili Valpovo, Pleternica, Prelog i Novska.

U odnosu na 2019. godinu najveći rast potpora u apsolutnom iznosu imali su Osijek, Opatija, Samobor, Vukovar, Požega i Šibenik, a u relativnom Garešnica, Sveti Ivan Zelina, Osijek i Metković.

Oroslavje, Prelog, Osijek, Slatina i Novska imale su najveći relativni rast potpora u odnosu na 2017. godinu, odnosno Osijek, Opatija, Samobor i Pleternica u apsolutnom iznosu.

Grad Prelog tako se našao na visokom 4. mjestu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za subvencije poduzetnicima u 2020. godini zahvaćenima ograničenjima uzrokovanima koronakrizom.

Od ukupnih gradskih izdataka za tu godinu koji su iznosili nešto više od 40,6 milijuna kuna, Grad Prelog je prema poduzetnicima usmjerio izravne subvencije u iznosu od 1,13 milijuna kuna, što je udio od 2,78 posto.

U apsolutnim izdvajanjima za pomoć poduzetnicima prvo mjesto drži Grad Čabar s više od dva milijuna kuna, odnosno čak 12,94 posto izvornog proračuna.

U poretku ispred Preloga još su gradovi Valpovo s 3,94 posto izdvajanja i Pleternica s 3,36 posto.

Grad Prelog se našao i među deset najboljih gradova ako se promatra visina subvencija po glavi stanovnika.

S 144,83 kune subvencija poduzetnicima po glavi stanovnika, Grad Prelog se našao na visokom 6. mjestu.

I na ovoj listi vodeći je Grad Čabar s iznosom od 531,30 kuna po glavi stanovnika. Ispred Preloga još su Opatija (189,28 kuna), Valpovo (175,93), Pula (156,14) i Pleternica (155,51).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje