Povežite se s nama

Međimurje

Ervin Vičević: „Očekujem podršku i razumijevanje ministarstava!”

pikač

Objavljeno:

- dana

Iza Općine Selnica nekoliko je uspješnih godina, nakon što se zbog raznih peripetija našla u prilično teškoj situaciji.

Da vijesti budu još bolje, Općina je nedavno došla do sporazuma s Geodetskim zavodom Split u vezi sa sporom oko geodetske izmjere, koji je zbog, kako kaže načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, neodgovornoga ponašanja jedne osobe, bivšega selničkog načelnika Anđelka Kovačića, prouzrokovao višemilijunsku štetu svim stanovnicima ove jedinice lokalne samouprave.

U skladu s uvjetima Izvansudske nagodbe, Općina Selnica će Geodetskom zavodu Split svakoga mjeseca u idućih sedam godina isplaćivati 70.000 kuna, odnosno ukupno oko 5,4 milijuna kuna. Podsjetimo, kako tvrdi Vičević, još 2009. godine bivši načelnik Općine Selnica, Anđelko Kovačić, bez znanja tadašnjeg Općinskog vijeća, potpisao je štetni ugovor za geodetsko-katastarsku izmjeru na području Općine Selnica. Radi se o katastarskim općinama Selnica i Zebanec. Ugovor je sklopljen s Državnom geodetskom upravom, a kao izvođač radova određen je Geodetski zavod d.d. Split.

Izvansudska nagodba

– Uz medijaciju Radimira Čačića uspjeli smo se nagoditi s Geodetskim zavodom. Potpisana je Izvansudska nagodba kojom se Zavodu obvezujemo isplatiti sredstva u visini od 5,4 milijuna kuna. Radi se o puno novca, no Općini će ostati dionice Međimurje-plina, za koje smo prethodno razmatrali da ih iskoristimo za plaćanje, a za sedam godina najteži period bit će iza nas – kaže Vičević. Sredstva za otplatu duga Geodetskomu zavodu iskoristit će preusmjeravanjem mjesečne plinske rente koju Općina dobiva od INA-e za eksploataciju plina na tri polja na njezinu području. Dodaje da će ovakvo rješenje omogućiti Općini da i dalje potiče društvene i infrastrukturne projekte te razvoj svih naselja. Najavljuje dobivanje građevinske dozvole za projekt Kampa.

Selnički načelnik kaže da su završeni i projekti za promociju pikača te projekt ceste u Gornjem Zebancu. Kraju ide i izrada projekta za Spomen park nafte.

Prošle godine konačno se počela graditi cesta u Bukovcu na koju su mještani čekali više od 30 godina

– Prošle godine konačno se počela graditi cesta u Bukovcu na koju su mještani čekali više od 30 godina. Vlastitim sredstvima asfaltirali smo 700 metara. Nažalost, u Selnici imamo još puno kilometara cesta koje treba asfaltirati pa stoga i očekujem pomoć ministarstava i dodjelu sredstava. Dovršena je i druga faza uređenja stare škole u Selnici, pri čemu je zamijenjeno krovište, ugrađena nova stolarija te postavljena fasada, uvedeno centralno grijanje na plin, ugrađeni radijatori, napravljen novi sanitarni čvor i prostorija sa zasebnim toaletom za članove KUD-a. Ministarstvo kulture pritom je sufinanciralo projekt s 200 tisuća kuna, a Općina uložila još 205 tisuća.

Slijedi treća faza obnove nakon čega se u zgradu sigurno neće morati ulagati idućih 50 godina. Očekujem podršku Županije, budući da zbog eksploatacije plina na području Selnice, odnosno plinske rente, ona dobiva 400-tinjak tisuća kuna godišnje. S obzirom na to koliko su druge općine dobile proteklih godina, mislim da je vrijeme da i mi ostali dođemo na red – odlučan je Vičević.

Turistički potencijal

Kaže da prate sve natječaje i javljaju se kamo god stignu. Načelnik, čija je Općina prijavila projekt izgradnje dječjeg vrtića, prije nekoliko je mjeseci u prostorijama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisao ugovor u sklopu programa „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“. Što se tiče Spomen parka nafte, dio sredstava za projekt, čija izrada ide kraju, trebali bi dobiti u lipnju. Kaže da će nastaviti i s promocijom pikača kao simbolom Selnice i Međimurja.

Sredstva za otplatu duga Geodetskom zavodu iskoristit će preusmjeravanjem sredstava od mjesečne plinske rente koju Općina dobiva od INA-e za eksploataciju plina na tri polja na njezinu području

pikač

– Budući da je aktualan završetak fašničkog veselja, mislim da je svima jasno o kakvom se turističkom potencijalu radi! Pikač nije samo simbol Selnice, već može postati međunarodno prepoznatljiv međimurski brend. Nastavit ćemo s obilježavanjem Dana pikača, koji će se ove godine održati u subotu, 20. srpnja. Na manifestaciji ćemo ugostiti neko kulturno-umjetničko društvo, možda iz Slovenije, a nastupit će i Mirko Švenda Žiga, budući da smo prihvatili njegovu ideju koncerta u svakoj općini povodom stote obljetnice pripojenja Međimurja matici domovini. Upravo zbog pikačeva značaja me osobno pogađaju događaji poput čak tri spaljivanja velikoga pikača koji se nalazi na ulazu u Selnicu.

Moram napomenuti da je osoba za koju se sumnja da je počinitelj prvoga spaljivanja na radu u Njemačkoj te nije dostupna, no radi se o pojedincu kojem je Općina svojedobno pomogla, posebice njegovoj obitelji. Drugo spaljivanje je riješeno: maloljetna osoba koja se pokazala odgovornom platila je polovicu procijenjene odštete, dok drugu polovicu odrađuje. Što se trećega spaljivanja tiče, istražne radnje su još uvijek u tijeku. Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme u potpunosti moći zaboraviti na vandalizam i štetne ugovore! – u optimističnome tonu završava načelnik Vičević.

Prva u Međimurju

Valja spomenuti da je prošle godine energetski obnovljena Osnovna škola Selnica te je postala prvom školom u Međimurju koja je opremljena solarnim kolektorima. Ukupna vrijednost projekta bila je 2,2 milijuna kuna. Na području Općine uskoro će krenuti i konstrukcija te priključenje na kanalizaciju, nastavak izgradnje pješačke staze te izgradnja ugibališta kod škole. Kraju ide i natječaj za kupnju novog vozila Dobrovoljnoga vatrogasnog društva. Osobito važnim za mještane načelnik smatra i projekt izgradnje Vatrogasnoga doma koji bi se trebao financirati sredstvima iz europskih fondova.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje