Povežite se s nama

Kultura

Etno duo “Goga & Željko“ na snimanju serijala “Lijepom našom“ i MEF festivalu u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINKA NIŽE NASTUPE

Uspješna četverogodišnja glazbena suradnja Varaždinke Gordane Lach i Željka Grahovca iz Mačkovca, ovog mjeseca bit će okrunjena nastupima na „MEF“ festivalu i javnom snimanju TV serijala „Lijepom našom“.

Podsjećamo, njihovo pojavljivanje  u javnosti započelo je prije četiri godine izdavanjem prvog nosača zvuka „Munine viže“. To nadasve vrijedno glazbeno izdanje svojevrsna je zbirka izvornih pučkih napjeva iz Međimurja.

Gordana ih je uspjela prije gotovo tri desetljeća usmenom predajom snimiti od pučke pjevačice Mune Orehov iz Dekanovca, a Željko novim, modernijim aranžmanima približiti današnjem slušateljstvu.

Lani je snimljen i njihov drugi nosač zvuka „Kaj je Kaj“ s kojim pokazuju svoj interes za očuvanje glazbene kulturne baštine i drugih kajkavskih krajeva. Na istom albumu nalaze se i njihove autorske pjesme sa kojima redovito nastupaju na našim poznatim festivalima „Pitomača“, „MEF“ i drugima.

Ovaj neumorni dvojac ponovno  nastupa na „MEF“ festivalu u dvorani GOC-a u Čakovcu u petak, 24. studenoga. Izvesti će svoju autorsku pjesmu „Penezi“, za koju je Gordana  napisala stihove a Željko  glazbu i aranžman.

Osobito se ponose činjenicom da su sami autori svih pjesama koje i sami prezentiraju slušateljstvu. Gordana je zadužena za tekstove a Željko za glazbu. Dan ranije, u istoj dvorani odvijat će se i javno snimanje „Lijepom našom“ na kojem će nastupiti svojom pjesmom koju su prije dvije godine izvodili na pitomačkom festivalu.

Kako doznajemo od Gordane Lach, ovaj etno duo s posebnim poštovanjem pristupa obradama starih napjeva ne dirajući njihovu osnovnu glazbenu liniju.

Uz to, sve više se posvećuju autorskoj glazbi, koja je  na kajkavskom dijalektu i u gipsy swing ritmu, njihovom prepoznatljivom stilu.

 

Izvor:
Foto: GL

Kultura

U srijedu na Kazališnom trgu koncert izraelske grupe marokanskih korijena Sfatayim

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 6. srpnja, s početkom u 20 sati i 30 minuta na Kazališnom trgu u Varaždinu koncert će održati grupa Sfatayim.

– Grupa Sfatayim aktivna je već dugo vremena i zadovoljstvo nam je što ih možemo ugostiti u Hrvatskoj, u Varaždinu. Ovaj projekt, u suorganizaciji veleposlanstva Države Izrael i veleposlanstva Kraljevine Maroko ima veliki značaj za sve nas, a posebno kad u obzir uzmemo povijesne odnose između tih dvaju država i njihovu nesalomljivu sponu – zajednicu marokanskih Židova – poručuju organizatori.

Članovi Sfatayima su Izraelci s korijenima iz Maroka, a njihov identitet vidljiv je i u imenu grupe – Sfatayim, naime, ima dvostruko značenje na hebrejskom te može značiti i ‘usta’ i ‘jezik’, što je i prikladno ime za grupu koja svojim ustima i svojim jedinstvenim marokanskim jezikom priča jedinstvenu glazbenu priču, u kojoj kombinira izraelske i marokanske utjecaje te čuva i dijeli svoju specifičnu kulturu, što je zaista senzacionalan pothvat.

Koncert organizira Koncertni ured u Varaždinu, ulaz se ne naplaćuje, a u slučaju kiše ili nepovoljnih vremenskih uvjeta, koncert se otkazuje.

Nastavite čitati

Kultura

Od ponedjeljka, 4. srpnja, ljetno radno vrijeme varaždinske Gradske knjižnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin od danas, 4. srpnja, prelazi na ljetno radno vrijeme. Ljetno radno vrijeme Knjižnice trajat će do 3. rujna.

Svi Odjeli Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin rade prema sljedećem ljetnom radnom vremenu:

Ponedjeljak – utorak: 14 – 20 sati

Srijeda, četvrtak, petak: 7:30 – 14 sati

Subota: 7:30 – 12 sati

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje