Povežite se s nama

Kultura

Etno duo “Goga & Željko“ na snimanju serijala “Lijepom našom“ i MEF festivalu u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINKA NIŽE NASTUPE

Uspješna četverogodišnja glazbena suradnja Varaždinke Gordane Lach i Željka Grahovca iz Mačkovca, ovog mjeseca bit će okrunjena nastupima na „MEF“ festivalu i javnom snimanju TV serijala „Lijepom našom“.

Podsjećamo, njihovo pojavljivanje  u javnosti započelo je prije četiri godine izdavanjem prvog nosača zvuka „Munine viže“. To nadasve vrijedno glazbeno izdanje svojevrsna je zbirka izvornih pučkih napjeva iz Međimurja.

Gordana ih je uspjela prije gotovo tri desetljeća usmenom predajom snimiti od pučke pjevačice Mune Orehov iz Dekanovca, a Željko novim, modernijim aranžmanima približiti današnjem slušateljstvu.

Lani je snimljen i njihov drugi nosač zvuka „Kaj je Kaj“ s kojim pokazuju svoj interes za očuvanje glazbene kulturne baštine i drugih kajkavskih krajeva. Na istom albumu nalaze se i njihove autorske pjesme sa kojima redovito nastupaju na našim poznatim festivalima „Pitomača“, „MEF“ i drugima.

Ovaj neumorni dvojac ponovno  nastupa na „MEF“ festivalu u dvorani GOC-a u Čakovcu u petak, 24. studenoga. Izvesti će svoju autorsku pjesmu „Penezi“, za koju je Gordana  napisala stihove a Željko  glazbu i aranžman.

Osobito se ponose činjenicom da su sami autori svih pjesama koje i sami prezentiraju slušateljstvu. Gordana je zadužena za tekstove a Željko za glazbu. Dan ranije, u istoj dvorani odvijat će se i javno snimanje „Lijepom našom“ na kojem će nastupiti svojom pjesmom koju su prije dvije godine izvodili na pitomačkom festivalu.

Kako doznajemo od Gordane Lach, ovaj etno duo s posebnim poštovanjem pristupa obradama starih napjeva ne dirajući njihovu osnovnu glazbenu liniju.

Uz to, sve više se posvećuju autorskoj glazbi, koja je  na kajkavskom dijalektu i u gipsy swing ritmu, njihovom prepoznatljivom stilu.

 

Izvor:
Foto: GL

Kultura

U sklopu programa „Podrum ponedjeljkom“ samostalna izložba slika Mihaela Bađuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko mjeseci stanke, udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA nastavlja s programom „Podrum ponedjeljkom“.

U ponedjeljak, 1. ožujka, s početkom u 19 sati u prostorima Centra za mlade i nezavisnu kulturu – P4 svoju samostalnu izložbu slika pod nazivom „Glave“ predstavit će Mihael Bađun.

Izložba predstavlja odabrana djela iz serije radova pod nazivom „Glave“. Navedena serija radova, nastajala tijekom prethodnih dviju godina studija, propitkuje podvojenost između tjelesne vanjštine i nutarnje psihe koja karakterizira svakog pojedinca.

Mihael Bađun rođen je 1996. godine u Varaždinu. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja na Prvoj gimnaziji Varaždin, 2015. godine upisuje preddiplomski studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Akademski naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) edukacije likovne kulture stječe 2018. godine, završivši u 10 posto najuspješnijih studenata preddiplomskog studija. U svojem umjetničkom radu bavi se slikarstvom, stripom i ilustracijom.

Organizatori mole posjetitelje da se zbog COVID-a 19 pridržavaju protuepidemioloških preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ulaz na izložbu neće biti moguć bez maske.

Nastavite čitati

Kultura

Priroda, čovjek ili erotika: bavite li se haiku pjesništvom, pošaljite svoje radove u Ludbreg

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu i informiranje „D. Novak“ objavio je tradicionalni poziv za sudjelovanje u stvaranju Haiku zbornika – Ludbreg 2021. kojim poziva sve zainteresirane haikuiste da pošalju svoje radove, ističu iz Grada Ludbrega.

Broj haikua koji se mogu poslati na natječaj ograničen je na šest po jednome autoru. Za one koji se bave haikuom erotske tematike bar jedan haiku može biti (u tih 6) s tom tematikom. Za najbolje erotske haikue dodjeljuje se plaketa „Afrodita“.

Radovi se mogu poslati e-mailom na e-adresu [email protected] i/ili na mail urednika: [email protected]

– Molimo da haikue šaljete u Word dokumentu, kao privitak elektroničke pošte, kojeg ćete nazvati svojim prezimenom i imenom (npr. ivić.ivan.docx). Molimo ne šaljite dokumente koji imaju naziv tipa HaikuLudbreg2020.docx i slično. Ako niste u mogućnosti slati elektroničkim putem, radove možete poslati i poštom na našu adresu: Centar za kulturu i informiranje „D. Novak”, Trg sv. Trojstva 19 – 42230 Ludbreg. – poručuju iz Centra za kulturu i informiranje Ludbreg.

Svoje haikue možete poslati zaključno s datumom 30. travnja 2021. godine, za poštanske pošiljke vrijedi datum poštanskoga žiga. Radovi pristigli nakon tog termina neće se uvrstiti u zbornik.

Ove godine novitet je natječaj za haiku na temu „gavran“ u čast Zdenku Oreču.

Prošle godine preminuo je Zdenko Oreč Gavran (1930-2020), utemeljitelj ludbreških haiku-susreta. Njemu u čast i na sjećanje Centar za kulturu i informiranje Ludbreg ove je godine raspisao natječaj za haiku na temu „gavran“.

– Na natječaju mogu sudjelovati svi koji to žele, pa i oni koji neće poslati svoje haikue za ovogodišnji zbornik. Natječajni radovi moraju biti originalni i neobjavljivani (bilo u tiskanom obliku ili na svemrežju, odnosno društvenim mrežama). Haikui se mogu slati na hrvatskom i(li) na engleskom jeziku. Svaki sudionik može poslati samo jedan natječajni haiku potpisan imenom i prezimenom i adresom. – poručuju organizatori.

Rok za slanje haikua je najkasnije do 30. travnja 2021. na e-adresu: [email protected]

Rezultati će biti objavljeni na ovogodišnjim haiku-susretima u Ludbregu i objavljeni u Haiku zborniku – Ludbreg 2021. O datumu održavanja haiku-susreta Centar za kulturu i informiranje Ludbreg obavijestit će naknadno.

Nastavite čitati