Povežite se s nama

U fokusu

EU novcem do vrijedne opreme i novih zdravstvenih usluga: ultrazvuk dojki i štitnjače sada i u Ivancu

Objavljeno:

- dana

VRIJEDNA ULAGANJA U ZDRAVSTVO

Više od 220 novih zdravstvenih usluga, među kojima su, primjerice, ultrazvuk štitnjače i dojke u Ivancu te digitalni ortopan u Varaždinu, bit će uvedeno u liječničke ordinacije u šest gradova i 12 općina u Varaždinskoj županiji. 

Uz to, bit će izvedeni zahvati na sedam objekata Doma zdravlja Varaždinske županije, što će osobama s invaliditetom omogućiti lakši pristup zdravstvenim uslugama.  

Iz EU osigurano 10,8 milijuna kuna

To će se dogoditi zahvaljujući projektu “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županijii”, koji sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Prijavitelj projekta je Varaždinska županija, a partner na projektu je Dom zdravlja Varaždinske županije.

Ukupna vrijednost je 12.822.834,40 kuna, od čega bespovratna sredstva iz EU iznose 10.899.409,24 kuna, a vlastita sredstva 1.923.425,16 kuna. Ugovor o dodjeli  bespovratnih sredstava potpisan je 5. listopada u prostorijama Vlade RH u Zagrebu, a početna konferencija projekta održana je danas u Županijskoj palači u Varaždinu.

– Na 18 lokacija u Županiji idemo u opremanje dijagnostičkim i terapijskim uređajima zahvaljujući čemu će biti uvedeno 228 novih usluga. Ukupna vrijednost opreme je 8,1 milijun kuna, od čega se 4,1 milijun kuna odnosi na opremu u domovima zdravlja, a četiri milijuna kuna na opremu u ordinacijama koncesionara. Posebno upečatljiv primjer je RTG kabineta u Ivancu koji dobiva novi digitalni RTG uređaj, kao i UZV aparat, što će omogućiti uvođenje usluga ultrazvuka štitnjače, vrata, dojke, limfnih čvorova, bubrega, mokraćnog mjehura – rekao je župan Radimir Čačić.

Osim toga, EU novcem će se provoditi i infrastrukturni zahvati vrijedni ukupno 4,1 milijun kuna  na sedam objekata, od čega su dva u Varaždinu, a ostali u Vinici, Novom Marofu, Ludbregu, Lepoglavi i Ivancu.      

Zahvatima na objektima omogućit će se pristup osoba s invaliditetom, a postavit će se i orijentacijske ploče s oznakama s tekstom na Brailleovom pismu

Konkretno, radi se o sljedećim zahvatima: rekonstrukcija i adaptacija objekta u Opečkoj 22 a u Vinici, ugradnja dizala i adaptacija ulaza u objekt u Zagrebačkoj 94/a u Varaždinu, adaptacija objekta u Kolodvorskoj 20 u Varaždinu, ugradnja podizne platforme i adaptacija ulaza u 3 objekta – u Zagorskoj 21 u Novom Marofu, Vinogradskoj 1 u Ludbregu i Trgu kralja Tomislava 8 u Lepoglavi, te adaptacija ulaza u objekt u Varaždinskoj 4a u Ivancu.  

Ovim zahvatima omogućit će se pristup osoba s invaliditetom,  a u sve zgrade će napokon biti ugrađeni liftovi, odnosno podizne platforme.

– Postavit će se orijentacijske ploče s oznakama s tekstom na Brailleovom pismu te će na sve ambulante biti postavljene taktilne trake i upozorenja kako bi se slabovidne i slijepe osobe mogle lakše snalaziti i kretati se unutar samih objekata – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Dražen Jagić. 

Projektom su obuhvaćene gotovo sve djelatnosti zdravstvene zaštite. Zahvaljujući EU projektu Dom zdravlja u Varaždinu biti opremljen i digitalnim ortopanom vrijednim 125.000 kuna, a ginekološke ordinacije u Varaždinu, Ivancu i Ludbregu će, primjerice, biti opremljene CTG aparatima te kolposkopom.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT; foto: Varaždinska županija

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

U fokusu

Aerodrom Lučko zatvoren. Je li Varaždin letačima jedina (prava) alternativa?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Brojni problemi koji duže vrijeme opterećuju normalno funkcioniranje zagrebačkog Aerodroma Lučko, ovih dana su eskalirali do te mjere da je zatvoren za sve operacije do 31. kolovoza, a to se može i produžiti.

Kako javlja portal AvioRadar, najveći aerodrom generalnog zrakoplovstva u Hrvatskoj i dalje je zatvoren, i to usred ljetne sezone letenja. Odnosno, zatvoren je u razdoblju kada bi se na Lučkom da čekao red na polijetanje ili slijetanje.

Podsjećamo Aerodrom Lučko je u suvlasništvu/suoperatorstvu MORH-a i Aerokluba Zagreb. Grad Zagreb nema sekundarnog aerodroma, kao niti aerodroma za generalno zrakoplovstvo u pravom smislu te riječi.

Jedina prava – najbliža alternativa letačima koji već sele svoje avione je LDVA. Međutim, tek će se vidjeti hoće li varaždinski Parkovi ovu situaciju uopće znati iskoristiti.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje