Povežite se s nama

U fokusu

EU novcem do vrijedne opreme i novih zdravstvenih usluga: ultrazvuk dojki i štitnjače sada i u Ivancu

Objavljeno:

- dana

VRIJEDNA ULAGANJA U ZDRAVSTVO

Više od 220 novih zdravstvenih usluga, među kojima su, primjerice, ultrazvuk štitnjače i dojke u Ivancu te digitalni ortopan u Varaždinu, bit će uvedeno u liječničke ordinacije u šest gradova i 12 općina u Varaždinskoj županiji. 

Uz to, bit će izvedeni zahvati na sedam objekata Doma zdravlja Varaždinske županije, što će osobama s invaliditetom omogućiti lakši pristup zdravstvenim uslugama.  

Iz EU osigurano 10,8 milijuna kuna

To će se dogoditi zahvaljujući projektu “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županijii”, koji sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Prijavitelj projekta je Varaždinska županija, a partner na projektu je Dom zdravlja Varaždinske županije.

Ukupna vrijednost je 12.822.834,40 kuna, od čega bespovratna sredstva iz EU iznose 10.899.409,24 kuna, a vlastita sredstva 1.923.425,16 kuna. Ugovor o dodjeli  bespovratnih sredstava potpisan je 5. listopada u prostorijama Vlade RH u Zagrebu, a početna konferencija projekta održana je danas u Županijskoj palači u Varaždinu.

– Na 18 lokacija u Županiji idemo u opremanje dijagnostičkim i terapijskim uređajima zahvaljujući čemu će biti uvedeno 228 novih usluga. Ukupna vrijednost opreme je 8,1 milijun kuna, od čega se 4,1 milijun kuna odnosi na opremu u domovima zdravlja, a četiri milijuna kuna na opremu u ordinacijama koncesionara. Posebno upečatljiv primjer je RTG kabineta u Ivancu koji dobiva novi digitalni RTG uređaj, kao i UZV aparat, što će omogućiti uvođenje usluga ultrazvuka štitnjače, vrata, dojke, limfnih čvorova, bubrega, mokraćnog mjehura – rekao je župan Radimir Čačić.

Osim toga, EU novcem će se provoditi i infrastrukturni zahvati vrijedni ukupno 4,1 milijun kuna  na sedam objekata, od čega su dva u Varaždinu, a ostali u Vinici, Novom Marofu, Ludbregu, Lepoglavi i Ivancu.      

Zahvatima na objektima omogućit će se pristup osoba s invaliditetom, a postavit će se i orijentacijske ploče s oznakama s tekstom na Brailleovom pismu

Konkretno, radi se o sljedećim zahvatima: rekonstrukcija i adaptacija objekta u Opečkoj 22 a u Vinici, ugradnja dizala i adaptacija ulaza u objekt u Zagrebačkoj 94/a u Varaždinu, adaptacija objekta u Kolodvorskoj 20 u Varaždinu, ugradnja podizne platforme i adaptacija ulaza u 3 objekta – u Zagorskoj 21 u Novom Marofu, Vinogradskoj 1 u Ludbregu i Trgu kralja Tomislava 8 u Lepoglavi, te adaptacija ulaza u objekt u Varaždinskoj 4a u Ivancu.  

Ovim zahvatima omogućit će se pristup osoba s invaliditetom,  a u sve zgrade će napokon biti ugrađeni liftovi, odnosno podizne platforme.

– Postavit će se orijentacijske ploče s oznakama s tekstom na Brailleovom pismu te će na sve ambulante biti postavljene taktilne trake i upozorenja kako bi se slabovidne i slijepe osobe mogle lakše snalaziti i kretati se unutar samih objekata – rekao je ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Dražen Jagić. 

Projektom su obuhvaćene gotovo sve djelatnosti zdravstvene zaštite. Zahvaljujući EU projektu Dom zdravlja u Varaždinu biti opremljen i digitalnim ortopanom vrijednim 125.000 kuna, a ginekološke ordinacije u Varaždinu, Ivancu i Ludbregu će, primjerice, biti opremljene CTG aparatima te kolposkopom.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT; foto: Varaždinska županija

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati