Povežite se s nama

Život i društvo

EU sredstva nadohvat ruke

Objavljeno:

- dana

VRIJEDNO

U Županijskoj palači Varaždinske županije, u organizaciji Agencije za razvoj Varaždinske županije održan je drugi Info dan: EU sredstva nadohvat ruke u sklopu projekta “Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova”.

Ovom informativno-edukativnom aktivnošću ujedno je i obilježen drugi dan Europskog tjedna u suradnji s Varaždinskom županijom.

Vrijednost

Projekt “Razvoj mreže podrške korisnika ESI fondova” AZRA-i je odobren u okviru Poziva na iskaz interesa regionalnim koordinatorima za dodjelu bespovratnih sredstava iz prioritetne osi 10 – Tehnička pomoć Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.421.576,59 kuna, od čega je 1.208.340,10 kuna bespovratnih sredstava, što predstavlja 85 posto ukupne vrijednosti projekta. Drugi Info dan je organiziran kako bi se sudionicima, predstavnicima javnopravnih tijela s područja Varaždinske županije, predstavile sve mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova te ih detaljnije upoznalo s procesom upravljanja projektnim ciklusom koji podrazumijeva poznavanje pravila popunjavanja projektne prijavnice i pripremu proračuna projekta. Predstavljeni su i aktualni natječaji i najave natječaja ESI fondova te se sudionike detaljnije upoznalo na koji način mogu samostalno što lakše doći do odgovarajućeg natječaja za njihovu projektnu ideju.
U uvodnom izlaganju o samom projektu predstavnici AZRA-e pojasnili su da su AZRA-i kao regionalnom koordinatoru dodijeljena sredstva za pružanje pomoći javnopravnim tijelima s područja Varaždinske županije kako bi se poboljšali kapaciteti tih tijela za pripremu i provedbu projekata koji su prihvatljivi za financiranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić istaknuo je da je ovaj drugi Informativni dan tematski nastavak prvog Info dana koji je održan u listopadu prošle godine te ujedno podsjetio prisutne na mogućnost prijave na Poziv za javnopravna tijela koja se mogu javiti sa svojom projektnom idejom i od AZRA – e dobiti potpuno besplatnu podršku bilo u pripremi i/ili provedbi projekta. Sukladno tome, javnopravnim tijelima u sklopu projekta od 1. listopada 2016. do 31. prosinca 2018. godine stoji na raspolaganju pet stručnjaka AZRA-e koji će im pomoći u razvoju i unapređenju apsorpcijskih kapaciteta za privlačenje i korištenje sredstava iz europskih i strukturnih fondova.

PRILIKA

Mogućnost prijave na Poziv za javnopravna tijela koja se mogu javiti AZRA-i sa svojom projektnom idejom.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Margečan: na novo igralište položen asfalt, ove godine kreću radovi na gradnji trga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Nedavnim asfaltiranjem velikog višenamjenskog sportskog igrališta, u Margečanu je završila prva faza radova u sklopu šireg projekta, koji obuhvaća i uređenje manjeg trga u drugoj fazi, a ono će se realizirati ove godine.

Time će se centar naselja urediti kao dopadljiva cjelina s lijepo uređenim pješačkim površinama, suvremenom javnom rasvjetom i urbanom opremom, namijenjena druženju svih generacija toga kraja. Projekt uređenja centra naselja izradio je Studio Nexar iz Ivanca.

U prvoj fazi izvedeni su opsežni zahvati: nakon zemljanih radova, uslijedila je gradnja betonske ograde oko cijelog obuhvata novog igrališta, potom i pripremni radovi nakon kojih je uslijedilo polaganje asfalta.

Igralište će se iscrtati i opremiti za mali nogomet, košarku i odbojku.

Sve troškove ove investicije vrijedne 500.000 kuna pokrio je Grad Ivanec. Temeljem provedenog postupka javne nabave, radove je izvela tvrtka Iskopi MS iz Vuglovca.

U sklopu projekta budućeg manjeg trga u Margečanu planirani su i sadržaji za djecu, a među njima i gradnja i opremanje dječjeg igrališta, koje ovo naselje sada nema.

S obzirom na lokaciju i površinu građevinske parcele koja nije bila dovoljno velika za predviđene sadržaje, Grad Ivanec je obuhvat gradnje trebao proširiti i na zemljište u vlasništvu škole na kome je bilo staro igralište, za što je i dobio suglasnost njena osnivača, Varaždinske županije.

Budući da je stoga morao osigurati zamjensko igralište, u prvoj fazi je na lokaciji malo zapadnijoj od dosadašnjeg igrališta, sagrađeno najprije novo igralište.

U drugoj i završnoj fazi koja slijedi ove godine, pokraj njega će se urediti i dječje igralište te opremiti spravama, a uredit će se i okoliš područne škole.

Površina sa suprotne, istočne strane, preuredit će se u mali trg.

U njegovu sklopu bit će lijepo uređene pješačke površine, urbana oprema (suvremena javna rasvjeta, paviljon stiliziran kao umjetnička instalacija, klupe i sl.), a u centru će se zasaditi autohtone biljne vrste poput lipe, bijele i crvene murve, javora i raznih šumskih vrsta, čime će park dobiti edukativni karakter.

Mještani toga kraja radove prate s velikom pažnjom, pa su tako gradski vijećnici iz Margečana Danica Prašnjak i Zdenko Đuras te predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Zvonko Brežnjak i član Vijeća Vinko Zagorac više puta obišli gradilište.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof donira 160.000 kuna područjima pogođenima potresom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi Marof Gradsko vijeće1

Grad Novi Marof donacijom novčanih sredstava pomaže područjima pogođenim razornim potresom koji je 29. prosinca zadesio Sisačko-moslavačku županiju.

Naime, gradonačelnik Siniša Jenkač donio je odluku kojom s 160.000 kuna pomaže gradovima Petrinji, Sisku i Glini te općinama Majur i Lekernik.

– Nikoga od nas prizori iz Sisačko-moslavačke županije tog 29. prosinca nisu ostavili ravnodušnim. Puno je objekata stradalo, mnoge su obitelji ostale bez krova nad glavom, no najgore od svega je što su izgubljeni ljudski životi. Kako bismo pomogli pogođenim područjima, odlučili smo uplatiti 160.000 kuna na račune gradova Petrinje i Gline te općina Majur i Lekernik, kao i na račun Glazbene škole Frana Lhotke iz Siska i Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja koje su pretrpjele velike štete – poručio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati