Povežite se s nama

Život i društvo

Europa od Varaždinaca uči kako pomoći osobama treće životne dobi

Objavljeno:

- dana

PROJEKT POMOĆI U KUĆI U BRUXELLESU

Društvo crvenog križa Varaždinske županije provodi program “Pomoć u kući starijim osobama” u suradnji s općinama, gradovima i Varaždinskom županijom. 

Gerontodomaćice primjer dobre prakse

– Na taj način doprinosi poboljšanju životnog standarda i aktivno promiče socijalno poduzetništvo zapošljavajući žene starije od 45 godina koje pomažu starijoj i nemoćnoj populaciji u svakodnevnom potrebama – rekao je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin predstavljajući program “Pomoć u kući starijim osobama” u Bruxellesu.
Naime, u sklopu Europskog tjedna regija i gradova koji je održan u Bruxellesu od 9. do 12. listopada, Vugrin je predstavnicima država EU predstavio taj program- 

Vugrin i predstavnici AZRA-e u Bruxellesu su sudjelovali i na nizu drugih radionica

Prezentaciju je održao u Europskom odboru regija, a na “Silver Economy“ radionici je govorio o programu pružanja raznih oblika pomoći osobama treće životne dobi, koji žive u složenim uvjetima, često su socijalno izolirani te najčešće i nemaju vlastite bliže ili daljnje rodbine koja bi mogla preuzeti o njima skrb.

Naime, “Silver Economy“ nastoji razviti široki raspon proizvoda i usluga upravo za starije osobe, a obuhvaća različita područja kao što su zdravlje i prehrana, slobodno vrijeme, turizam i obrazovanje. 

 

Program putem kojeg su zaposlene gerontodomaćice izvrstan je primjer dobre prakse s područja Varaždinske županije i primjenjiv je u drugim državama članicama Europske unije.

Uz to, zamjenik Vugrin i predstavnici Agencije za razvoj Varaždinske županije (AZRA) sudjelovali su i na nizu drugih radionica, među kojima je bila i “Towards more effective EU Regional Policy”, na kojoj su predstavljeni uspješni primjeri razvoja regija u drugim državama EU, a koju je organizirao Ured hrvatskih regija u Bruxellesu.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/Varaždinska županija

Život i društvo

Na policama dućana uskoro će se prodavati pileće i pureće meso s oznakom “Dokazana kvaliteta”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon uspješno provedenog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 3. listopada, donijelo Rješenje o priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi.

Potvrda je to potrošaču da kupuje pileće i pureće meso domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Četvrti Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, za sektor proizvodnje mesa peradi, podnijela je Hrvatska poljoprivredna komora.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a naglasak sustava je na označavanju proizvoda s dodanom vrijednosti temeljenoj na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima.

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća te se od rujna prošle godine mogu kupiti jabuke označene ovim znakom, a od nedavno i kruške. Zatim je uslijedio zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za konzumna jaja te naposlijetku i zahtjev iz sektora proizvodnje povrća.

Kako je početkom prošlog tjedna priznata i četvrta oznaka „Dokazana kvaliteta“ za meso peradi, potrošači će uskoro na tržištu moći birati pileće i pureće meso sa znakom „Dokazana kvaliteta-Hrvatska“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinski plac 15. listopada mirisat će po pečenim kestenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dan kestena na varaždinskom placu održat će se u subotu, 15. listopada.

U vremenu od 9 do 11 sati prodavat će porcija pečenih kestena po 10 kuna. Ali to nije sve. Moći će se pogledati izložba radova varaždinskih vrtićara na temu “Plodovi jeseni”. Gostovat će ženske udruge koje će pripremati slatke zalogajčeke.

Za dobar štimug pobrinut će se tamburaški sastav Špancir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje