Povežite se s nama

Život i društvo

Europa u Varaždinu rješavala probleme izbjeglica i azilanata

Objavljeno:

- dana

PROJEKT REACT

Kako lokalna državna politika utječe na migrantsku krizu, jesu li članice EU doista učinile sve kako bi pomogle izbjeglicama i tražiteljima azila i koji su primjeri dobre prakse u EU bile se glavne teme konferencije koja je utorak i srijedu održana u Hotelu LaGus na Varaždinbregu.

Konferencija je održana u sklopu projekta REACT (Reactivating Euiropean citizenship: a network of inclusive towns) iz programa Europa za građane. Domaćini konferencije bile su Općina Breznički Hum iz Varaždinske županije i Općina Gornja Rijeka iz Koprivničko-križevačke županije, koje su predstavnice Hrvatske u projektu.

“Nismo na ruti izbjeglica, ali bolje je biti spreman”

– Radi se o projektu iz programa Europa za građane kroz koji mi pokušavamo promišljati o emigranskoj politici i o politici državljanstva EU. U sklopu konferencije održane su radionice i primjeri dobre prakse. Svaki partner prikazat će svoje primjere postupanja s izbjeglicama. Općina Breznički Hum nema problema s izbjeglicama i azilantima, ali smo na mogućoj izbjegličkoj ruti. Nikad se ne zna: bolje je neke stvari naučiti i biti spreman, nego se snalaziti dok se počne nešto događati – rekao je Zoran Hegedić, načelnik Općine Breznički Hum koji je na početku konferencije pozdravio sve sudionike.

Općini Breznički Hum ovo je sedmi europski projekt, a u studenom počinju s novim

Vrijednost projekta koji je počeo prošle godine, a završava iduće u listopadu, je 150.000 eura. Uz vodećeg partnera – Udrugu općina pokrajine Abruzzo – u kojoj je oko 300-ak talijanskih općina, u projektu još sudjeluju partneri iz Albanije, Grčke, Švedske, Belgije i Francuske

– Cilj projekta je širenje partnerstva među općinama i gradovima diljem Europe i potaknuti partnerstva i za neke druge projekte. Općini Breznički Hum ovo je sedmi europski projekt. Novi projekt u kojem ćemo se baviti euroskepticizmom počinjemo već u studenom i u njemu će nam ponovno partner biti Općina Gornja Rijeka – istaknuo je Hegedić i dodao kako je sudjelovanje u ovakvim projektima neprocjenjivo za Općinu i mještane koji žive u njoj.

– Svaki projekt ima financijsku vrijednost, no puno su važnija iskustva i partnerstva koja kroz projekte dobivamo – istaknuo je načelnik Općine Breznički Hum.

U posjetu izbjegličkom centru

Sudionici projekta obišli su i najveći hrvatski izbjeglički centar u zagrebačkom hotelu Porin u kojem je smješteno više od 400 izbjeglica iz različitih zemalja. Sudionici projekta tako su se iz prve ruke upoznali s pristupom rješavanja problema tražitelja političkog azila u Hrvatskoj.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović/Općina Breznički Hum

Život i društvo

Povorka Jure Zelenog u nedjelju u naseljima Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD “Klaruš” Maruševec u nedjelju, 21. travnja, organizira povorku Jure Zelenog.

Ova lijepa tradicija počinje u 10:45 kod Etno kuće u Čalincu kićenjem Jure Zelenog. Točno u podne dolaze u crkvu u Maruševcu, a nakon toga povorka nastavlja svoj put od Brodarovca, kroz Novake i svoj cilj ima na tamošnjem malonogometnom igralištu.

– Pozivamo vas da okitite lese i pridružite se povorci. Nije Jura saki dan, već na leto jedan dan! – poručili su organizatori.

Manifestaciju podupire Općina Maruševec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Međimurski obućari značajan čimbenik hrvatske obrambene industrije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić s izaslanstvom MORH-a i Oružanih snaga Republike Hrvatske posjetio je tvrtku Jelen Professional d.o.o. u Belici.

Nakon obilaska proizvodnih pogona ove tvrtke u petak, 12. travnja, ministar Anušić istaknuo je kako vjeruje da će ova tvrtka i u budućnosti nastaviti proizvoditi prestižnu obuću kreiranu i za potrebe profesionalnih vojnika, ali i drugih sastavnica sustava domovinske sigurnosti –policije i vatrogasaca.

– Oduvijek podupiremo i nastavit ćemo podupirati domaću proizvodnju, odnosno cjelokupnu hrvatsku proizvodnju čije proizvode, prije svega, koriste naše Oružane snage. Naravno, ovi proizvodi važni su i za pozicioniranje na međunarodnom tržištu – rekao je ministar obrane čestitavši im pritom na uspješnom poslovanju.

I dodao:

“Ova tvrtka ima kvalitetu, ovdje se razvija cijeli proizvod; od samog razvoja ideje, implementacije inovacija te izrade proizvoda, koriste se sirovine iz Hrvatske i zapošljavaju naši ljudi. Zbog činjenice kako živimo u vremenima promijenjenih sigurnosnih uvjeta, odnosno trenutne geopolitičke situacije kao i potreba naših Oružanih snaga – bilo bi dobro da imamo i ostatak naoružanja, odnosno onog naoružanja koje sami do sada nismo proizvodili”.

Direktor tvrtke Jelen Professional Darko Pintarić zahvalio je izaslanstvu MORH-a i OSRH na dolasku istaknuvši kako vjeruju u nastavak uspješne suradnje s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje