Povežite se s nama

Život i društvo

Europa u Varaždinu rješavala probleme izbjeglica i azilanata

Objavljeno:

- dana

PROJEKT REACT

Kako lokalna državna politika utječe na migrantsku krizu, jesu li članice EU doista učinile sve kako bi pomogle izbjeglicama i tražiteljima azila i koji su primjeri dobre prakse u EU bile se glavne teme konferencije koja je utorak i srijedu održana u Hotelu LaGus na Varaždinbregu.

Konferencija je održana u sklopu projekta REACT (Reactivating Euiropean citizenship: a network of inclusive towns) iz programa Europa za građane. Domaćini konferencije bile su Općina Breznički Hum iz Varaždinske županije i Općina Gornja Rijeka iz Koprivničko-križevačke županije, koje su predstavnice Hrvatske u projektu.

“Nismo na ruti izbjeglica, ali bolje je biti spreman”

– Radi se o projektu iz programa Europa za građane kroz koji mi pokušavamo promišljati o emigranskoj politici i o politici državljanstva EU. U sklopu konferencije održane su radionice i primjeri dobre prakse. Svaki partner prikazat će svoje primjere postupanja s izbjeglicama. Općina Breznički Hum nema problema s izbjeglicama i azilantima, ali smo na mogućoj izbjegličkoj ruti. Nikad se ne zna: bolje je neke stvari naučiti i biti spreman, nego se snalaziti dok se počne nešto događati – rekao je Zoran Hegedić, načelnik Općine Breznički Hum koji je na početku konferencije pozdravio sve sudionike.

Općini Breznički Hum ovo je sedmi europski projekt, a u studenom počinju s novim

Vrijednost projekta koji je počeo prošle godine, a završava iduće u listopadu, je 150.000 eura. Uz vodećeg partnera – Udrugu općina pokrajine Abruzzo – u kojoj je oko 300-ak talijanskih općina, u projektu još sudjeluju partneri iz Albanije, Grčke, Švedske, Belgije i Francuske

– Cilj projekta je širenje partnerstva među općinama i gradovima diljem Europe i potaknuti partnerstva i za neke druge projekte. Općini Breznički Hum ovo je sedmi europski projekt. Novi projekt u kojem ćemo se baviti euroskepticizmom počinjemo već u studenom i u njemu će nam ponovno partner biti Općina Gornja Rijeka – istaknuo je Hegedić i dodao kako je sudjelovanje u ovakvim projektima neprocjenjivo za Općinu i mještane koji žive u njoj.

– Svaki projekt ima financijsku vrijednost, no puno su važnija iskustva i partnerstva koja kroz projekte dobivamo – istaknuo je načelnik Općine Breznički Hum.

U posjetu izbjegličkom centru

Sudionici projekta obišli su i najveći hrvatski izbjeglički centar u zagrebačkom hotelu Porin u kojem je smješteno više od 400 izbjeglica iz različitih zemalja. Sudionici projekta tako su se iz prve ruke upoznali s pristupom rješavanja problema tražitelja političkog azila u Hrvatskoj.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović/Općina Breznički Hum

Život i društvo

FOTO U V. OŠ Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Infrastrukturno obogaćeni projektima e-Škola i Škola za život te povodom proglašenja 2021. „Godinom čitanja“ od strane Vlade RH, u V. osnovnoj školi Varaždin osmišljen je e-kutak za čitanje s pristupom e-lektiri.

Učitelji informatike, u suradnji sa školskim knjižničarom, osmislili su kutak u kojem će učenici, ali i njihovi roditelji, za vrijeme odmora ili posjeta školi moći čitati e-knjige pomoću željenih medija (tablet uređaja ili mobitela).

– E-kutak za čitanje učenicima pruža velike mogućnosti izbora e-lektire uz mogućnost personalizacije sadržaja. Učenici sadržajima pristupaju pomoću svojega osobnog i jedinstvenog elektroničkog identiteta [email protected] Kutak omogućava korištenje e-knjiga putem tablet uređaja s dodanim posebnim razinama za učenike s teškoćama u čitanju te s posebnim razinama za darovite učenike. U kutku je moguće pronaći mnoštvo aktualnih sadržaja vezanih uz lektire, kulturu i umjetnost s izrekama svjetskih i hrvatskih autora. Učenici pomoću tablet uređaja ili svojih mobitela mogu učitavati QR kodove sa straničnika i plakata zalijepljenih na pano kutka te pristupiti novim izdanjima, najčitanijim knjigama i obilježavanju raznih obljetnica hrvatske književne scene – ističe Zoran Hercigonja, učitelj informatike.

Na ovaj način V. OŠ Varaždin želi potaknuti svoje učenike na čitanje, koje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju te razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

– E-kutak za čitanje „u prolazu“ odijeljen je pregradama koje osiguravaju učenicima diskreciju i zadovoljno te usredotočeno posvećivanje e-knjigama, ali i epidemiološku distancu. Prije svega, ovo mjesto okupljanja učenika „u prolazu“ jako je dobar primjer kvalitetnog korištenja i organizacije slobodnog vremena u školi te potiče učenike na jedan drugačiji (fleksibilan) pristup knjigama i čitanju lektire u skladu s izazovima novog vremena. Ovim projektom želimo potaknuti razvijanje čitateljskih navika okruženi digitalnim svijetom i što više potaknuti učenike da se služe materinskim jezikom u digitalnom svijetu umjesto tuđica – poručuje učitelj Hercigonja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tvrtka Ferro Brant novi je “stanar” Poduzetničke zone Ljubešćica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Ljubešćica

U ponedjeljak, 22. veljače, održana je 28. sjednica Općinskog vijeća Općine Ljubešćica na kojoj je dana suglasnosti na Odluku o izboru najpovoljnije ponude za prodaju građevinskog zemljišta u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica.

Novi „stanar“ je tvrtka FERRO BRANT d.o.o. iz Topličice, a radi se o čestici površine 5577 m2, vrijednosti zemljišta 391.784,25 kuna.

Svaki novi poduzetnik u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica znači korak bliže ka ostvarenju rezultata EU projekta „Razvoj infrastrukture Poduzetničke zone Ljubešćica“, odnosno povećanja intenziteta aktivacije zone.

Na sjednici je prihvaćeno i Izvješće o radu načelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. godine, a od ostalih akata posebno izvajamo Odluku o oslobađanju od obveze plaćanja komunalne naknade (I i II. tromjesečje 2021. godine) za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom SARS-CoV-2 .

Oslobođenje se ostvaruje na temelju Javnog poziva gospodarskim subjektima kojeg raspisuje općinski načelnik i objavljuje se na internetskoj stranici Općine (www.ljubescica.hr).

Nastavite čitati