Povežite se s nama

Život i društvo

Europa u Varaždinu rješavala probleme izbjeglica i azilanata

Objavljeno:

- dana

PROJEKT REACT

Kako lokalna državna politika utječe na migrantsku krizu, jesu li članice EU doista učinile sve kako bi pomogle izbjeglicama i tražiteljima azila i koji su primjeri dobre prakse u EU bile se glavne teme konferencije koja je utorak i srijedu održana u Hotelu LaGus na Varaždinbregu.

Konferencija je održana u sklopu projekta REACT (Reactivating Euiropean citizenship: a network of inclusive towns) iz programa Europa za građane. Domaćini konferencije bile su Općina Breznički Hum iz Varaždinske županije i Općina Gornja Rijeka iz Koprivničko-križevačke županije, koje su predstavnice Hrvatske u projektu.

“Nismo na ruti izbjeglica, ali bolje je biti spreman”

– Radi se o projektu iz programa Europa za građane kroz koji mi pokušavamo promišljati o emigranskoj politici i o politici državljanstva EU. U sklopu konferencije održane su radionice i primjeri dobre prakse. Svaki partner prikazat će svoje primjere postupanja s izbjeglicama. Općina Breznički Hum nema problema s izbjeglicama i azilantima, ali smo na mogućoj izbjegličkoj ruti. Nikad se ne zna: bolje je neke stvari naučiti i biti spreman, nego se snalaziti dok se počne nešto događati – rekao je Zoran Hegedić, načelnik Općine Breznički Hum koji je na početku konferencije pozdravio sve sudionike.

Općini Breznički Hum ovo je sedmi europski projekt, a u studenom počinju s novim

Vrijednost projekta koji je počeo prošle godine, a završava iduće u listopadu, je 150.000 eura. Uz vodećeg partnera – Udrugu općina pokrajine Abruzzo – u kojoj je oko 300-ak talijanskih općina, u projektu još sudjeluju partneri iz Albanije, Grčke, Švedske, Belgije i Francuske

– Cilj projekta je širenje partnerstva među općinama i gradovima diljem Europe i potaknuti partnerstva i za neke druge projekte. Općini Breznički Hum ovo je sedmi europski projekt. Novi projekt u kojem ćemo se baviti euroskepticizmom počinjemo već u studenom i u njemu će nam ponovno partner biti Općina Gornja Rijeka – istaknuo je Hegedić i dodao kako je sudjelovanje u ovakvim projektima neprocjenjivo za Općinu i mještane koji žive u njoj.

– Svaki projekt ima financijsku vrijednost, no puno su važnija iskustva i partnerstva koja kroz projekte dobivamo – istaknuo je načelnik Općine Breznički Hum.

U posjetu izbjegličkom centru

Sudionici projekta obišli su i najveći hrvatski izbjeglički centar u zagrebačkom hotelu Porin u kojem je smješteno više od 400 izbjeglica iz različitih zemalja. Sudionici projekta tako su se iz prve ruke upoznali s pristupom rješavanja problema tražitelja političkog azila u Hrvatskoj.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović/Općina Breznički Hum

Život i društvo

Vrhunac hodočašća: večeras u Bistrici Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina započelo je u 3 sata ujutro u subotu, 2. srpnja, blagoslovom hodočasnika pješaka u Varaždinskoj katedrali, nakon čega su s biskupom Božom Radošem i nekoliko varaždinskih župnika i svećenika krenuli na 46 kilometara dug put prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Ovom prvom danu 333. zavjetnog hodočašća odazvali su se brojni vjernici grada Varaždina, sa svih gradskih župa, a ove je godine organizator hodočašća bila župa sv. Josipa na Banfici.

Hodočasnici pješaci, ali i biciklisti krenuli su uobičajenim putem prema Belskom dolu, pa preko Podruta i Konjščine do Vinskog Vrha odakle je u 14:00 sati krenula zajednička procesija prema svetištu Majke Božje Bistričke.

Nakon odmora i prilike za sakramenat pomirenja u večernjim su se satima hodočasnicima pješacima pridružili i brojni Varaždinci, ali i hodočasnici iz Župe Novo Selo na Dravi, Ljubešćica i Remetinec koji su ispunili prostor crkve bl. Alojzija Stepinca na otvorenom gdje je u 19 sati biskup Radoš u zajedništvu s petnaestak svećenika predslavio euharistijsko slavlje.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je podsjetio da je današnja hodočasnička kolona iz Varaždina nastavak kolone koja je već 333 godine iz grada Varaždina ide u ovo Marijansko svetište te svjedoči kako su vjernici svjesni svojeg hodočasničkog proputovanja zemljom prema vječnoj domovini.

Nakon svete mise u 21 sat  započela je pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju sa svijećama na kalvariji, a pobožnost su animirali župni zbor i suradnici Župe sv. Josipa iz Varaždina.

Glavni hodočasnički dan u nedjelju 3. srpnja započet će pobožnošću križnoga puta na kalvariji s početkom u 9 sati, a Zavjetna sveta misa vjernika grada Varaždina slavit će se u crkvi na otvorenom u nedjelju u 11 sati.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin časti umirovljenike jednodnevnim izletom na more

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin, na prijedlog Povjerenstva za umirovljenike i osobe starije dobi Grada Varaždina, objavio je Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner koji će za zainteresirane umirovljenike biti organiziran uz financijsku pomoć Grada Varaždina.

Pravo prijave na Javni poziv imaju umirovljenici s prebivalištem na području Grada Varaždina i mjesečnim mirovinskim primanjima do 2.500,00 kuna.

Javni poziv objavljen je na službenoj internetskoj stranici Grada Varaždina:

Javni poziv za iskazivanje interesa za jednodnevni izlet na more – Kvarner za zainteresirane umirovljenike uz financijsku pomoć Grada Varaždina (varazdin.hr).

Prijave za Javni poziv prijavitelji podnose od 1. do 25. srpnja 2022. godine do 10 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje