Povežite se s nama

Međimurje

Europska Amazona: tisuću kilometara biciklističkih staza uz Muru, Dravu i Dunav

Objavljeno:

- dana

U tijeku je provedba trogodišnjeg projekta „Amazon of Europe Bike Trail“ financiranog iz programa INTERREG Danube, koji povezuje pet država (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija), 15 projektnih partnera, 10 pridruženih partnera i, naravno tri rijeke (Mura, Drava, Dunav), koje su najvažnija poveznica svih navedenih dionika i aktivnosti vezanih uz sam projekt s ciljem razvoja jedinstvenoga turističkog proizvoda.

Osim turističkog proizvoda, projekt utječe na poboljšanje suradnje među regijama pridonoseći njihovoj održivoj mobilnosti duž budućeg UNESCO-ova prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“ (TBR MDD), kao održive ekoturističke makro destinacije koja objedinjuje pet država i koja će u budućnosti podržavati projekte povezane sa zaštitom prirode na tom području. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.176.000 eura.

Ovo je jedan od najljepših i najčišćih riječnih krajolika u Europi i prava je riznica biološke raznolikosti. Također je okružen bogatom kulturnom baštinom te predstavlja savršeno mjesto za biciklističku avanturu. Postojeće biciklističke staze, čija ukupna dužina kroz svih pet država iznosi više od 1000 kilometara, bit će povezane i opremljene odgovarajućom infrastrukturom (odmarališta, info točke), duž obala unutar planiranoga prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav“. U suradnji s turističkim organizacijama, pružateljima usluga, općinama i drugim institucijama, „Amazon of Europe Bike Trail“ otvoren je, osim za bicikliste i za sve ostale posjetitelje kojima nudi spektakularne prirodne krajolike i mogućnosti za razne aktivnosti u slobodno vrijeme, što ga čini izvrsnim odredištem za sve ljubitelje prirode.

U lipnju 2018. godine, Turistička zajednica Međimurske županije se uključila u ovaj projekt zajedno s vodećim partnerom slovenskim Zavodom „Iskriva“ te pridruženim partnerima iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Srbije i Italije. Ukupan budžet županijskog TZ-a je 175.000 eura, od kojih iz EU fondova dolazi 148.750 eura. Kroz Međimursku županiju prolaze tri etape (Banovci – Mursko Središće, Mursko Središće – Donji Vidovec, Donji Vidovec – Prelog – Varaždin). U tijeku je označavanje staze, a izgradit će se dva odmorišta sa stalcima za bicikle i postaviti tri velika info panoa te dva mala info panoa sa stalcima za bicikle. Veliki panoi prikazivat će kartu etapa, opis rute te lokalne informacije i opis ključnih atrakcija koje se preporuča posjetiti. Na malim panoima bit će prikazane prirodne atrakcije u blizini, s prikazom na karti kako do njih doći, te opis dionice i lokalne informacije.

Pružateljima usluga odnosno iznajmljivačima je otvorena mogućnost suradnje s Booking centrom „Amazon of Europe“ koji će voditi iskusni tim austrijske tvrtke Trail Angels i koji će upravljati aktivnostima vezanima za izradu turističkih aranžmana, prodaju jednodnevnih izleta i organizaciju višednevnih aktivnih odmora te promovirati biciklizam i regije koje sudjeluju u projektu.

Kako je partnerstvo s lokalnim pružateljima usluga ključ uspješne ponude turističkih usluga, omogućene su im prednosti uspostavljenog Booking centra putem sklapanja sporazuma o suradnji ili partnerstvu. Uključivanjem u sadržaj koji će Booking centar nuditi zainteresiranim turističkim posjetiteljima osigurana je direktna rezervacija smještaja putem službenog Booking centra, suradnja s međunarodno priznatim turističkim agencijama te predstavljanje usluga na službenoj web stranici i aplikacijama „Amazon of Europe Bike Trail“, kao i službenim letcima i vodičima. Sličan model booking centra, koji vodi tvrtka Trail Angels, uspješno funkcionira na tržištu Austrije.

Međimurje

U Međimurju sedam novih slučajeva zaraze, udio pozitivnih od testiranih pao na 6,8 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 56 uzoraka, od čega je evidentirano 7 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus, priopćio je 19. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 9 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 56.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih, otpušten je 1 pacijent, a 2 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Epidemiološka situacija se i ovoga tjedna popravlja te je udio pozitivnih osoba u broju testiranja pao na 6,8%. 7-dnevna incidencija testiranja PCR metodom je 38, dok je 14-dnevna incidencija 111 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Tijekom vikenda nastavlja se cijepljenje građana.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Preloški umirovljenici proslavili 50 i 60 godina braka: “Recept za tako veliki jubilej je unikatan”

Objavljeno:

- dana

Ivan Agnezović

U četvrtak, 17. lipnja, u Muzeju „Croata Insulanus“ u Prelogu održana je svečanost povodom obilježavanja 50 i 60 godina braka umirovljenika s područja Grada Preloga.

Velikih 50 godina braka proslavilo je osam parova, dok su dijamantnih 60 godina proslavila tri bračna para.

Marta i Branko Horvat iz Orehovice, Vera i Pavao Mikec iz Otoka, Marija i Franjo Matić iz Podbresta, Marija i Đuro Matić, Katarina i Vladimir Pavčec iz Preloga, Nada i Antun Mlinarec iz Preloga, Neva i Vinko Filipić iz Preloga te Anica i Stjepan Bahlen također iz Preloga proslavili su 50 godina braka, dok su Marija i Rok Sokač iz Draškovca, Marija i Valent Barić iz Donjeg Pustakovca te Nada i Pavao Kalšan iz Prela proslavili 60 godina braka.

Zdravlja i ljubavi

Program je vodila dopredsjednica Udruge umirovljenika Prelog Antonija Krleža, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek i župan Međimurske županije Matija Posavec koji su pozdravili sve prisutne, slavljenicima čestitali na lijepim obljetnicama te im zaželjeli puno zdravlja, sreće i ljubavi u narednim godinama.

Župan Posavec istaknuo je dobru suradnju Županije i Udruge umirovljenika te poručio da očekuje istu takvu ili još bolju u vremenu koje slijedi.

– Recept za tako veliki jubilej nije univerzalan, već je unikatan, a glavni sastojci su puno ljubavi, razumijevanja i bezuvjetna podrška. Slavite velike brojke i trebate biti ponosni. Nažalost, koronavirus nas je spriječio da se okupimo i proslavimo u još većem broju, stoga svima želim najviše zdravlja i uživanja s vašim obiteljima, a pogotovo unucima i praunucima – rekla je dopredsjednica Udruge umirovljenika Antonija Krleža.

Uslijedio je zatim prigodni program koji su pripremili članovi Udruge umirovljenika. Prva je nastupala Marija Bermanec sa svojom pjesmom naziva „Jesen“, a potom je plesno-scenska sekcija izvela dramsko-scenski skeč pod nazivom „Priločke su mlade snehe“.

Katarina Herman recitirala je „Hvalospjev ljubavi“, nakon koje su nastupale Ivanka Novak pa Marija Markač sa svojim čestitkama koje su napisale prigodno za slavljenike.

Druženje

Na kraju programa slavljenici su od Udruge dobili darove, a razveselio ih je i župan Posavec sa svojim darovima koje im je uručio.

Uslijedilo je zajedničko fotografiranje i druženje uz zakusku, sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama.

Organizatorica i koordinatorica proslave je Mateja Balent, a volonteri na ovom okupljanju bili su Olga Hoblaj, Nevenka Kovačić, Štefica Novak, Nina Pilaš i Marija Markač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!