Povežite se s nama

Međimurje

Europski grad sporta: Čakovčani imaju infrastrukturu za bavljenje bilo kojim sportom koji je zastupljen u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Grad Čakovec u 2020. godini nosit će titulu Europskoga grada sporta. Kruna je to procesa koji je počeo isticanjem kandidature, u sklopu kojega je četveročlana komisija neprofitne organizacije ACES Europe obišla Čakovec i njegova sportska borilišta. Status Europskoga grada sporta je priznanje za višegodišnji rad na području sporta, ali i poticaj da se uvođenjem novih aktivnosti i sadržaja sport podigne na višu razinu.

Da je titula Europskog grada sporta završila u dobrim rukama, u čakovečkom slučaju najbolje pokazuju brojke. Čakovec je grad sa 77 sportskih udruga – članica Zajednice sportskih udruga te još njih 20-ak koje nisu članice. Registrirani broj sportaša je 4836, od čega se jedna trećina odnosi na djecu i mladež. Toj brojci treba dodati jednako toliko rekreativaca, ako ne i više.

Ovakve brojke ne bi bile moguće da u Čakovcu ne postoje kvalitetni infrastrukturni uvjeti za bavljenje sportom. Dvorane, stadioni, igrališta, otvorena i zatvorena sportska borilišta Čakovčanima su na raspolaganju tijekom cijele godine.

– Na području Grada Čakovca od većih ulaganja u sportsku infrastrukturu u 2019. godini obnovljena je atletska staza na SRC-u Mladost te su izgrađena prateća atletska borilišta. U tijeku je ispravljanje nedostataka i očekujemo da će se ona preuzeti za otprilike dva tjedna. Na tom je stadionu i sanirano krovište. Na igralištu Nogometnoga kluba Sloga u Čakovcu postavljeni su reflektori, odnosno noćna rasvjeta. Ove tri investicije vrijedne su oko 2,1 milijun kuna. Tome treba pribrojiti još i redovna održavanja te obnove sportskih borilišta i objekata na cijelom administrativnom području Grada, za što je utrošeno dodatnih 900.000 kuna – ističe David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca.

Na tome se ne planira stati, kako bi se početak 2020. godine, u kojoj će Čakovec nositi titulu Europskoga grada sporta, dočekao maksimalno spreman. Naime, Grad očekuje raspisivanje natječaja za projektnu dokumentaciju za gradnju otvorenih bazena u Čakovcu, što bi trebalo biti realizirano u narednih nekoliko tjedana.

– Građevinska sezona primiče se kraju, tako da ove godine nećemo započinjati s većim radovima, osim onih na održavanju – dodaje Vugrinec.

Grad Čakovec sportske klubove i sportaše pojedince svake godine podupire financiranjem putem Proračuna Zajednice sportskih udruga. U 2019. godini za te je potrebe u gradskom Proračunu osigurano oko 4,9 milijuna kuna. Osim redovitih ulaganja, Grad Čakovec osigurava i dodatne izvore financiranja.

– Putem javnoga poziva koji je ove godine prvi put provela sama Zajednica sportova, a Grad je u Proračunu osigurao novac, za sufinanciranje sportskih manifestacija, vrhunskog sporta i masovnosti te ostalih izdataka za sport i rekreaciju osigurano je dodatnih 1,1 milijun kuna. Putem proračuna mjesnih odbora, u kojima se sufinancira sport i rekreacija u zajednici, u 2019. godini izdvojit će se 742.000 kuna. Tome treba pribrojiti oko 300.000 kuna kojima se sufinanciraju ostale aktivnosti udruga i ustanova, koje nisu izravno pod Zajednicom – objašnjava pročelnik Vugrinec.

Čakovčani kao malo koji drugi stanovnici gradova u Hrvatskoj imaju idealne infrastrukturne uvjete za bavljenje sportom.

– Obnovom atletskih borilišta, klubovi i sportaši na području Grada Čakovca imaju infrastrukturu za bavljenje bilo kojim sportom koji je zastupljen u Hrvatskoj. Osim objekata kojima upravlja Gradsko poduzeće EKOM, tu je i osam školskih dvorana i otvorenih terena, igrališta, manje dvorane po mjesnim odborima, uređena sportska borilišta po cijelom području Grada. Za godišnje održavanje sportskih objekata izdvaja se oko pet milijuna kuna – zaključuje David Vugrinec.

Njihove ideje kopiraju ostali gradovi

Zajednica sportskih udruga Čakovec ima tek jednu zaposlenu osobu, ali je to ne sprečava da tijekom godine provodi brojne aktivnosti i projekta. Bilo da je nositelj ili partner, čakovečka Zajednica godišnje realizira čak 14 projekata. Neki od njih postali su prepoznatljivi i na nacionalnoj razini te ih preslikavaju druge sredine.

– Jedan od takvih projekata je Ljetni sportski kamp, koji uspješno organiziramo već 14 godina. Dobrobiti projekta prepoznao je i Središnji državni ured za sport te ga drugu godinu zaredom sufinancira s 85 posto sredstava. Korist od projekta je višestruka: djeca imaju priliku za aktivno provođenje školskih praznika, upoznaju gotovo sve sportove koji postoje u Čakovcu, a klubovi animiranjem mališana po završetku kampova mogu dobiti nove članove. Koncept naših Ljetnih sportskih kampova već su preuzeli gradovi Zagreb, Ogulin i neki drugi – ističe Tomica Jakopec, tajnik Zajednice sportskih udruga.

Od ostalih aktivnosti treba spomenuti Festival sporta, čiji je koncept izlagan u Bruxellesu, koji ISCA, Međunarodno udruženje za sport i kulturu, želi promovirati na razini cijele Europske unije.

– Festival sporta u obliku kojeg organiziramo u Čakovcu povodom Dana Grada, postoji još samo u Tallinnu, glavnome gradu Estonije. Bude li sreće, uskoro će se po uzoru na čakovečki Festival zabavljati i brojni drugi mališani diljem Europe – zaključuje Jakopec.

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati