Poznata međimurska sopranistica Evelin Novak rođena je u Čakovcu.

Glazbenu je naobrazbu započela satovima glasovira. Od dvanaeste je godina pohađala i satove pjevanja kod profesorice Darije Hreljanović. Već sa 16 je osvojila dva prva mjesta na važnim natjecanjima u Hrvatskoj.

Najveći dio moga slobodnog vremena posvećen je samo mom sinčiću Oskaru! Svoje roditelje smatram najvećim životnim uzorima od kojih još uvijek mogu svakodnevno nešto naučiti.

Godinu dana kasnije postala je najmlađa studentica na Glazbenoj akademiji u Grazu gdje je briljirala na koncertu najboljih studenata. Uslijedio je studij pjevanja na Državnoj visokoj školi za glazbu i teatar u Stuttgartu, gdje ju je pjevanju podučavala poznata hrvatska operna pjevačica profesorica Dunja Vejzović, u čijoj je klasi diplomirala 2008. Dobitnica je prvih nagrada više natjecanja (2005. Zagreb, 2006. Venecija i Bad Wildbad, 2007. otok Mainau, 2008. Stuttgart-Schlossgarten).

Već sa 16 godina je osvojila dva prva mjesta na važnim natjecanjima u Hrvatskoj

Sudjelovala je na brojnim koncertima u Njemačkoj, Stuttgartu, Ludwigsburgu, povijesnom gradskom teatru Weissenhorn… Jedan od najzapaženijih nastupa ostvarila je u milanskoj Scali 2010. Evelinin repertoar sastoji se od skladbi u rasponu od baroka do moderne, pri čemu pjeva oratorije, opere, operete… Od 2009. je članica Internacionalnog opernog studija Staatsoper, a od 2011. stalna članica ansambla Staatsoper u Berlinu.

Gledanje koncerta na televizoru nije isto što i doživljaj uživo. Razlika u proživljavanju se uopće ne može usporediti!

Evelin je vrlo angažirana glazbenica, no nađe vremena za druženja i nastupe među Hrvatima u njemačkoj metropoli. Često nastupa na pozornici dvorca Charlottenburg, gdje jednom godišnje Savez hrvatskih društava Berlina pod nazivom „Blistava noć klasike“ organizira glazbene susrete hrvatskih umjetnika koji žive i rade u Njemačkoj. Lani je prvi puta nastupila u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, na poziv intendantice Dubravke Vrgoč.

Kako biste se opisali u tri riječi?
Vesela, radišna, sanjar.

Što je za vas uspjeh u životu?
Imati obitelj i karijeru

Vaš moto u životu?
„If I rest, I rust!”

Vaš uzor u životu?
Ima ih više. Možda su najvažniji ipak moji roditelji, od kojih još mogu svakodnevno puno naučiti.

Opera ili mjuzikl?
Opera.

Knjiga koju biste još jednom rado pročitali?
„Dama s kamelijama“ Alexandrea Dumasa mlađeg.

Sloboda u pidžami

Poznata osoba s kojom biste rado razgovarali?
Ispucala sam već sve svoje favorite i želje jer ih susrećem na pozornici. Možda bih ponovila razgovor s Anom Netrebko jer je veoma zabavna i jednostavna osoba!

Kako provodite slobodno vrijeme?
Najradije u pidžami, to za mene označava slobodu pa makar morala tako raditi sve kućanske poslove i nakupljenu papirologiju. Slobodno vrijeme je posvećeno samo mom sinčiću Oskaru. Nikakvi hobiji to ne mogu zamijeniti.

Što vas može rasplakati?
Na tatu sam pa sam veoma emotivna. Sve me može rasplakati: film, knjiga, moja divna emotivna opera… no, najviše sam tužna kad svakodnevno čujemo koliko sve više života oduzima rak. Koliko već djece od toga obolijeva. Pitam se što smo mi kao čovječanstvo napravili i dopustili da to postane bolest našega doba.

Jesu li hrvatski klasični glazbenici dobili priznanje kakvo zaslužuju?
Često se znam šaliti: da se naš posao i uspjeh cijeni upola kao nogomet, bili bismo planetarno popularni! (smijeh) No, ide nabolje.

Koja je najvažnija stvar koju ste naučili radeći svoj posao?
Ne mijenjati svoj karakter i svoj „ja“ samo da bi se nekome svidio.

Koliku važnost u obrazovanju nosi posjećivanje koncerata i drugih kulturnih manifestacija?
Neizrecivo puno! Neka snimka na YouTubeu nikada neće optimalno prikazati sve što je važno. Često sam slušajući nekoga pjevača uživo po prvi puta bila iznenađena koliko mu je glas uživo drukčiji. Ili neka pijanistička izvedba, a kamoli cijela opera… Gledanje na televizoru nije isto što i doživljaj uživo. Razlika u proživljavanju se uopće ne može usporediti.

Pod budnim okom

Vjerujete li u ljubav na prvi pogled?
Ne baš. Ja sam veliki ziheraš i čvrsto stojim na svome pa se nikad ne prepustim da me nešto samo tako poljulja.

Što ste oduvijek željeli učiniti, a niste?
Naučiti sve bakine recepte i isprobavati ih pod njezinim budnim okom.
Oduvijek sam imala dvije škole kad sam bila doma, dok sada kad dođem povremeno imam tek toliko vremena da pojedem što ispeče i malo popričam, nakon čega me već čeka stotinu proba/snimanja ili sastanaka u Zagrebu.

Što vam je draže: kuhati ili jesti?
Volim oboje. Ovisi što mi vrijeme dopušta.

Omiljeni kolač?
Breskvice, trokuti, smješkovi, djedov brk, povitica.

Mamina kuhinja

Omiljeni način opuštanja?
Sunčanje na balkonu uz dobru knjigu ili časopis.

Vaš idealni odmor je…
… hrvatsko more i mamina kuhinja!

Prava žena nikad ne smije…
…biti omalovažavana i ovisna o muškarcu.

Gdje se vidite za 10 godina?
Možda u nekom drugom gradu, no u istome poslu. Samo nek Bog da zdravlja!

Komentari

Komentara

loading...