Povežite se s nama

U fokusu

Pobijedila Evica Lazar: piše pjesme, slika i brine o očuvanju baštine

Objavljeno:

- dana

PRIZNANJA “ŽENSKA KREATIVNOST U RURALNOM ŽIVOTU”

Budi se ujutro u osam sati, a nakon što popije kavu odlazi u vrt ili šeće uz Dravu. Uz sebe uvijek ima komad papira i olovku jer, ako joj na pamet padne koji stih, odmah ga može zapisati.

Tako je svoj dan opisala Evica Lazar iz Babinca, ovogodišnja dobitnica priznanja “Ženska kreativnost u ruralnom životu” za 2014. godinu koje joj je dodijeljeno danas na prigodnoj svečanosti u varaždinskoj Glazbenoj školi u povodu 15. listopada, Svjetskog dana seoskih žena. 

Mladost provela s fotoaparatom i gitarom

Evicu Lazar za ovo su priznanje kandidirali članovi Udruge za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom iz Cestice. Ovu titulu zaslužila je jer aktivno sudjeluje u svim oblicima suživota u Općini Cestica i svoje talente koristi za opće dobro. Evica Lazar se, naime, još kao djevojka bavila fotografijom i sviranjem gitare, a dosad je objavila tri zbirke pjesama na izvornom cestičkom govoru. Sama uglazbljuje svoje stihove, notne zapise objavljuje u zbirkama, a njezine pjesme javno se izvode, te su nagrađivane. Bavi se slikarstvom i članica je LUV-a Varaždin i Likovne sekcije Varteks, a u želji za očuvanjem kulturne baštine uredila je Staru hižu, etno prostor u roditeljskoj kući u kojoj s ponosom čuva i mladima pokazuje predmete i prezentira kako se živjelo prije 100 godina.

Za priznanja “Ženska kreativnost u ruralnom životu” za 2014. godinu odlučivalo je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije.

– Ove godine predloženo je ukupno sedam kandidatkinja koje su svojim radom i rezultatima ostavile trag u svojim sredinama, tako da odluku o tome koja će od njih biti najbolja nije bilo lako donijeti – rekla je na svečanosti predsjednica povjerenstva prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Uz Evicu Lazar, za ovo priznanje koje se dodjeljuje od 2006. godine s ciljem isticanja osobitosti seoskih žena, kao i njihove uloge u društvu i zajednicama u kojima žive, predložene su Ljubica Jambriško, Antonija Detelj, Ruža Levatić, Biserka Stančin, Nevenka Čovran i Valentina Gladović-Nedić. Priznanja ovogodišnjoj pobjednici, ali i svim ostalim kandidatkinjama u Glazbenoj školi u Varaždinu dodijelio je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

– Ove godine konkurencija je bila velika, ali raduje me što žene koje su predložene za ovu nagradu dolaze iz gotovo svih područja Varaždinske  županije. Supruga Arnolda Schwarzeneggera jednom je izjavila da žene uzornog ponašanja nikad ne uđu u povijest. Moram reći da je to djelomično točno. Naše kandidatkinje neće ući u svjetsku povijest, ali u povijest Varaždinske županije zasigurno hoće – istaknuo je na današnjoj svečanosti Kišić i dodao kako su žene koje dolaze iz ruralnih sredina čuvarice prirodne baštine i tradicije te zaslužuju poštovanje.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!