Povežite se s nama

U fokusu

Pobijedila Evica Lazar: piše pjesme, slika i brine o očuvanju baštine

Objavljeno:

- dana

PRIZNANJA “ŽENSKA KREATIVNOST U RURALNOM ŽIVOTU”

Budi se ujutro u osam sati, a nakon što popije kavu odlazi u vrt ili šeće uz Dravu. Uz sebe uvijek ima komad papira i olovku jer, ako joj na pamet padne koji stih, odmah ga može zapisati.

Tako je svoj dan opisala Evica Lazar iz Babinca, ovogodišnja dobitnica priznanja “Ženska kreativnost u ruralnom životu” za 2014. godinu koje joj je dodijeljeno danas na prigodnoj svečanosti u varaždinskoj Glazbenoj školi u povodu 15. listopada, Svjetskog dana seoskih žena. 

Mladost provela s fotoaparatom i gitarom

Evicu Lazar za ovo su priznanje kandidirali članovi Udruge za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom iz Cestice. Ovu titulu zaslužila je jer aktivno sudjeluje u svim oblicima suživota u Općini Cestica i svoje talente koristi za opće dobro. Evica Lazar se, naime, još kao djevojka bavila fotografijom i sviranjem gitare, a dosad je objavila tri zbirke pjesama na izvornom cestičkom govoru. Sama uglazbljuje svoje stihove, notne zapise objavljuje u zbirkama, a njezine pjesme javno se izvode, te su nagrađivane. Bavi se slikarstvom i članica je LUV-a Varaždin i Likovne sekcije Varteks, a u želji za očuvanjem kulturne baštine uredila je Staru hižu, etno prostor u roditeljskoj kući u kojoj s ponosom čuva i mladima pokazuje predmete i prezentira kako se živjelo prije 100 godina.

Za priznanja “Ženska kreativnost u ruralnom životu” za 2014. godinu odlučivalo je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije.

– Ove godine predloženo je ukupno sedam kandidatkinja koje su svojim radom i rezultatima ostavile trag u svojim sredinama, tako da odluku o tome koja će od njih biti najbolja nije bilo lako donijeti – rekla je na svečanosti predsjednica povjerenstva prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Uz Evicu Lazar, za ovo priznanje koje se dodjeljuje od 2006. godine s ciljem isticanja osobitosti seoskih žena, kao i njihove uloge u društvu i zajednicama u kojima žive, predložene su Ljubica Jambriško, Antonija Detelj, Ruža Levatić, Biserka Stančin, Nevenka Čovran i Valentina Gladović-Nedić. Priznanja ovogodišnjoj pobjednici, ali i svim ostalim kandidatkinjama u Glazbenoj školi u Varaždinu dodijelio je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

– Ove godine konkurencija je bila velika, ali raduje me što žene koje su predložene za ovu nagradu dolaze iz gotovo svih područja Varaždinske  županije. Supruga Arnolda Schwarzeneggera jednom je izjavila da žene uzornog ponašanja nikad ne uđu u povijest. Moram reći da je to djelomično točno. Naše kandidatkinje neće ući u svjetsku povijest, ali u povijest Varaždinske županije zasigurno hoće – istaknuo je na današnjoj svečanosti Kišić i dodao kako su žene koje dolaze iz ruralnih sredina čuvarice prirodne baštine i tradicije te zaslužuju poštovanje.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje