Povežite se s nama

Život i društvo

Evo kada bi DVD Lepoglava trebao dobiti novo vatrogasno navalno vozilo

Vatrogasci Lepoglava

Objavljeno:

- dana

Povodom mjeseca svibnja – mjeseca zaštite od požara, gradonačelnik Marijan Škvarić susreo se s vatrogascima, predstavnicima vatrogasnih društava s područja Grada Lepoglave.

Vatrogascima je tom prigodom uputio čestitku za Dan vatrogasaca te ih informirao o programima i projektima koje Grad Lepoglava provodi ili ih planira pokrenuti s ciljem razvoja vatrogastva na cijelom gradskom području.

– Želio bih još jednom istaknuti da vatrogastvo počiva na dragovoljnosti odnosno ljudima koji su bez ikakve naknade, ulažući sebe i svoje slobodno vrijeme, spremni pomoći drugima. To treba posebno cijeniti što u Gradu Lepoglavi i činimo. No, ne činimo samo to već u velikoj mjeri podupiremo razvoj vatrogastva što potvrđuju velika višemilijunska ulaganja u koja smo, kad je vatrogastvo u pitanju, krenuli – istaknuo je gradonačelnik Škvarić.

Uz sredstva koja Grad Lepoglava izdvaja za redovnu djelatnost vatrogasnih društava, a koja se nisu smanjivala ni u vrijeme drastičnog pada proračuna, Grad Lepoglava krenuo je u značajne kapitalne investicije u vatrogastvu. Nedavno je tako pokrenut postupak javne nabave novog vatrogasnog navalnog vozila za DVD Lepoglavu vrijednog oko 1,5 milijuna kuna koje bi lepoglavskim vatrogascima trebalo biti uručeno krajem ove godine.

Nadalje, gradonačelnik Škvarić najavio je da će se, najvjerojatnije ove godine, krenuti s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici dok će se postojeći idejni projekt društveno-vatrogasnog doma u Kamenici dići na razinu glavnog projekta te će se ishoditi građevinska dozvola. Tako će projekti izgradnje društveno-vatrogasnog doma u Kamenici te vatrogasnog centra u Lepoglavi biti spremni za prijavu na natječaje koji će biti otvoreni, a kroz koje se navedeni projekti u skoroj budućnosti planiraju realizirati.

Također, u planovima za buduća razdoblja je zamjena postojećih starijih vatrogasnih vozila u Kamenici i Višnjici novijima. Uz ulaganje u kapitalne investicije, najavljen je i nastavak programa nabavka vatrogasne opreme uz financijsku podršku Grada Lepoglave zahvaljujući kojem je opremljenost vatrogasaca na visokom nivou. Također, Grad je vatrogascima, podjelom mobitela, osigurao međusobnu besplatnu komunikaciju.
Gradonačelnik je istaknuo zadovoljstvo provođenjem kontinuirane edukacije i osposobljavanja vatrogasaca te čestitao novim časnicima na uspješno završenom školovanju. – Kao i prethodnih godina i ove smo imali problema s neodgovornim građanima koji su paljenjem korova izazivali požare otvorenog prostora. Zahvaljujući upravo vama vatrogascima ti se požari nisu širili i u opasnost dovodili živote i imovinu građana. Uz poziv građanima da prilikom spaljivanja korova kontaktiraju vatrogasce, kako bi smanjili opasnost koju takvo spaljivanje predstavlja, Grad je građanima ponudio sufinanciranje malčiranja takvih površina no interes za to, nažalost, građani nisu pokazali – rekao je gradonačelnik te istaknuo da Grad različitim komunalnim zahvatima želi smanjiti ugroze zbog kojih su vatrogasci u prošlosti često intervenirali.

Jedna od njih su i poplave do kojih je dolazilo prilikom izlijevanja vode iz korita potoka i rijeke Bednje. Želeći ih spriječiti, u suradnji s Hrvatskim vodama, na cijelom se gradskom području uređuju vodotoci čime se želi spriječiti izlijevanje vode iz korita i plavljenje okolnih površina.

Život i društvo

Temperatura danas do 28 °C: još u utorak sunčano, slijedi pogoršanje vremena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pretežno sunčano i vrlo toplo bit će danas, 10. svibnja, u cijeloj središnjoj Hrvatskoj, javlja DHMZ. Mnogima će danas biti posebno drago što će se najviša dnevna temperatura zraka kretati između ugodnih 26 i 28 °C.

U Varaždinu će najviša dnevna temperatura zraka iznositi 26 °C, a u Čakovcu 25 °C.

I biometeorološke prilike će danas biti uglavnom povoljne. – Uz danju toplo i pretežno sunčano vrijeme, mnogi će meteoropati biti dobrog raspoloženja i radne učinkovitosti. Zbog povremeno izraženijeg južnog strujanja, najosjetljiviji meteoropati mogu osjećati manje tegobe – ističu državni prognostičari.

Još u utorak lijepo, a potom pogoršanje

U utorak će biti djelomice sunčano, a popodne na zapadu slijedi naoblačenje te do kraja dana i pljuskovi s grmljavinom. U srijedu i četvrtak će biti promjenljivo i nestabilno s mjestimičnom kišom ili pljuskovima, lokalno i grmljavinom.

U utorak stoga još vrlo toplo, a od srijede svježije, temperatura zraka bit će niža za oko 5 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Pripazite na svoje pse, ali i djecu: u Varaždinu kod 6. osnovne škole postavljen otrov

Objavljeno:

- dana

Danas, 9. svibnja, u Ulici Miroslava Krleže u Varaždinu čitateljica Regionalnog tjednika naišla je na otrov za štakore, očigledno namijenjen psima.

Otrov je bio postavljen kod starog sporednog ulaza u dvorište 6. osnovne škole, uz sam nogostup kojim svakodnevno šeće vrlo velik broj prolaznika sa psima, ali i djece, budući da se samo nekoliko metara dalje nalazi školsko igralište na kojem se djeca svakodnevno okupljaju. Postavljač se nije ni potrudio zakamuflirati otrov.

Čitateljica je odmah obavijestila policiju koja je vrlo brzo izašla na teren i očistila otrov.

No, s obzirom na to da je pred nama sve ljepše vrijeme te da će ljudi i njihovi ljubimci još više i češće boraviti na otvorenom, nezahvalno je očekivati da bi ovaj slučaj mogao biti jedini. U šetnji stoga pripazite na svoje ljubimce i malu djecu za koju otrov također predstavlja itekako veliku opasnost.

Ne morate voljeti životinje, ali ih nemojte ni ugrožavati, kao što one prilikom šetnje sa svojim vlasnicima ne ugrožavaju vas!

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je otrov-kod-6.os2_-768x1024.jpg

Nastavite čitati