Povežite se s nama

Život i društvo

Evo kako izgleda impresivna kuća u kojoj je Ivan Rabuzin naslikao najveća djela hrvatske naive

Objavljeno:

- dana

U gostima kod Ivana Rabuzina

Pedesetak štovatelja djela Ivana Rabuzina u petak je imalo izuzetnu priliku: posjetiti kuću velikog slikara u marofskom Ključu.

 

Ovakvi posjeti su iznimno rijetki pa su Rabuzinovu kuću došli pogledati i gosti iz Zagreba, Varaždina i Međimurja.

A, u kući još jedan raritet: dočekao ih je osobno Damir Rabuzin , sin barda hrvatskog slikarstva.

Ovo impresivno zdanje ima dvostruku vrijednost. U kući je živio i slikao jedan od najvećih hrvatskih slikara , a njezin izgled je osmislio veliki hrvatski arhitekt Vjenceslav Richter.

Izgrađena je sredinom 70.-ih godina prošlog stoljeća na obroncima Ključa.  Ima prekrasan galerijski prostor u kojoj su izložena neka od najprepoznatljivijih djela Rabuzinovog opusa –  od ulja na platnu preko akvarela do grafika.

Posebna je zanimljivost  porculan koji je Rabuzin oslikavao za Rosenthal , poznatu tvornicu porculana.

Za Rosenthal su slikala samo najveći svjetski slikari pa je  istovremeno kad i Rabuzin,  u dizajnerskom studijutvrtke, porculan oslikavao i Salvador Dali.

Ivan Rabuzin je izučio stolarski zanat pa je spojio svoju ljubav za drvo sa slikarstvom i oslikavao namještaj.

Posebnu emociju kod posjetitelja izazvao je štafelaj za zadnjim platnom, kistom i bojama, s kojima je radio Ivan Rabuzin.

Posjet je u sklopu Rabuzinovih dana dogovorila voditeljica Turističke zajednice Novog Marofa, Renata Horvatić.

 

Izvor:
Foto: Turistička zajednica Novi Marof

Život i društvo

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala igračke varaždinskim mališanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Vitezovi osmjeha” iz Novog Sada donirala je Dječjem vrtiću Varaždin igračke, vrijedan didaktički Montessori materijal za rad s djecom te sokove i slatkiše.

U petak, 16. travnja, donaciju je u Dječjem vrtiću Trakošćanska uručio socijalni pedagog Nebojša Nikolić, predsjednik udruge „Vitezovi osmeha“ u pratnji Silvane Pavlović, predsjednice Zajednice škola za obrazovanje djece sa smetnjama u razvoju Republike Srbije, koja kao ravnateljica OŠ Dragan Kovačević iz Beograda boravi u radnoj posjeti Centru za obrazovanje Tomislav Špoljar. Uručenju donacije prisustvovao je i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, a na donaciji se zahvalila ravnateljica vrtića Jasenka Husnjak poklonivši donatorima crteže, radove varaždinske djece, koja zbog epidemioloških razloga nisu prisustvovala predaji igračaka.

Donacija Montessori igračaka stigla je u Varaždin zahvaljujući Darku Novoselu i Tatjani Novosel-Herceg koji su kao predstavnici vrlo poznatog i cijenjenog VaLMod programa sudjelovali na međunarodnoj online konferenciji „Logopedija u praksi – praksa u logopediji“ početkom travnja te su imali prilike iznijeti svoje iskustvo i razmišljanja vezana uz probleme čitanja i pisanja.

– Donacija je jedan vid humanitarnog djelovanja za dobrobit sve djece u Varaždinu i pokazuje kako se svijet može učiniti boljim kroz dobra djela i uz dobru volju ljudi – riječi su predsjednika udruge Vitezovi osmeha Nebojše Nikolića koji ističe kako je donacija još jedan iskorak u višegodišnjoj suradnji s Darkom Novosel i Tatjanom Novosel-Herceg.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sljedeći tjedan nemojte zaboraviti ponijeti kišobran

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Promjenljivo i nestabilno vrijeme nastavlja se i u tjednu pred nama, uz povremenu kišu i pljuskove. Ipak, danju će postupno biti toplije, no jutra i dalje (pro)hladna.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a na području Varaždinske i dijelovima Međimurske županije gotovo svaki dan će padati kiša.

Manja količina kiše se očekuje u ponedjeljak i utorak, ali će srijeda biti uglavnom sunčana. Kiša se vraća u četvrtak i petak.

Ipak, izgleda da će subota i nedjelja biti sunčane i suhe.

Temperatura će se kretati između 3 °C i 16 °C.

Nastavite čitati