Povežite se s nama

Život i društvo

Evo kako izgleda impresivna kuća u kojoj je Ivan Rabuzin naslikao najveća djela hrvatske naive

Objavljeno:

- dana

U gostima kod Ivana Rabuzina

Pedesetak štovatelja djela Ivana Rabuzina u petak je imalo izuzetnu priliku: posjetiti kuću velikog slikara u marofskom Ključu.

 

Ovakvi posjeti su iznimno rijetki pa su Rabuzinovu kuću došli pogledati i gosti iz Zagreba, Varaždina i Međimurja.

A, u kući još jedan raritet: dočekao ih je osobno Damir Rabuzin , sin barda hrvatskog slikarstva.

Ovo impresivno zdanje ima dvostruku vrijednost. U kući je živio i slikao jedan od najvećih hrvatskih slikara , a njezin izgled je osmislio veliki hrvatski arhitekt Vjenceslav Richter.

Izgrađena je sredinom 70.-ih godina prošlog stoljeća na obroncima Ključa.  Ima prekrasan galerijski prostor u kojoj su izložena neka od najprepoznatljivijih djela Rabuzinovog opusa –  od ulja na platnu preko akvarela do grafika.

Posebna je zanimljivost  porculan koji je Rabuzin oslikavao za Rosenthal , poznatu tvornicu porculana.

Za Rosenthal su slikala samo najveći svjetski slikari pa je  istovremeno kad i Rabuzin,  u dizajnerskom studijutvrtke, porculan oslikavao i Salvador Dali.

Ivan Rabuzin je izučio stolarski zanat pa je spojio svoju ljubav za drvo sa slikarstvom i oslikavao namještaj.

Posebnu emociju kod posjetitelja izazvao je štafelaj za zadnjim platnom, kistom i bojama, s kojima je radio Ivan Rabuzin.

Posjet je u sklopu Rabuzinovih dana dogovorila voditeljica Turističke zajednice Novog Marofa, Renata Horvatić.

 

Izvor:
Foto: Turistička zajednica Novi Marof

Život i društvo

Općina Petrijanec za energetsku obnovu stare škole dobila 974.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec krenula je u projekt energetske obnove zgrade stare škole vrijedan 4,04 milijuna kuna, za koji je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobila sredstva u visini 974.000 kuna, odnosno 33,3 %.

Kako navode iz Općine Petrijanec, u periodu od 1868. godine, odnosno od godine kada je zgrada izgrađena, u nju nije bilo gotovo nikakvih značajnih ulaganja, a ovim se projektom planira energetska obnova, što će dovesti do smanjenja potrošnje energije. Točnije, iz postojećeg G energetskog razreda zgrada će se svrstati u B energetski razred, ali izvršit će se i cjelokupna obnova zgrade.

– Radovi napreduju sukladno terminskom planu izvođača. Upravo se rade drveni prozori, a naravno pošto se radi o kulturnom dobru u obnovi svoj dio posla odrađuje i Ministarstvo kulture i medija sa svojim zahtjevima i sugestijama – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Na zgradi će se tako obnoviti fasada, povećat će se toplinska zaštita vanjskog zida, stropa prema potkrovlju i tlu te negrijanom podrumu, zamijenit će s vanjska drvena stolarija, zamijenit će se sustav pripreme potrošne tople vode, zamijeniti postojeće i ugraditi novi sustav grijanja novim toplinskim razvodom s ogrjevnim tijelima, ugraditi unutarnja LED rasvjeta, kao i elektroinstalacijski krugovi za napajanje i upravljanje strojarskih instalacija i drugih trošila.

– Zgrada stare škole izgrađena je 1868. godine i u idućih 16 mjeseci bit će konačno obnovljena. Nakon niza projekata koji smo prijavili očekujemo i financiranje Ministarstva kulture i medija. Na taj način smanjiti ćemo udio sufinanciranja općine. Stara škola je nepokretno kulturno dobro upisano u registar kulturnih dobara, a cilj nam je čuvati kulturnu baštinu i spriječiti propadanje zgrade i naravno nakon obnove staviti je u funkciju. Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na sufinanciranju, na tom natječaju odobreno je samo devet projekta u Hrvatskoj i ponovno tzv. najbržim prstom bili smo među prvima u Hrvatskoj sa prijavom – zaključio je načelnik Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na viničkom groblju postavljena česma i uređene pločice kod centralnog križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem da mještanima Vinice omogući lakši pristup vodi na groblju, općinski načelnik Branimir Štimec, odlučio je postaviti samostojeću slavinu u donjem dijelu groblja.

Time je riješio problem pristupa vodi, a usput su na groblju sanirane i pločice kod centralnog križa.

Dodajmo da je Općina Vinica također financijski pomogla i izvođenje radova koji su u tijeku u Župi Svete Barbare u Natkrižovljanu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje