Povežite se s nama

Život i društvo

Evo kako izgleda impresivna kuća u kojoj je Ivan Rabuzin naslikao najveća djela hrvatske naive

Objavljeno:

- dana

U gostima kod Ivana Rabuzina

Pedesetak štovatelja djela Ivana Rabuzina u petak je imalo izuzetnu priliku: posjetiti kuću velikog slikara u marofskom Ključu.

 

Ovakvi posjeti su iznimno rijetki pa su Rabuzinovu kuću došli pogledati i gosti iz Zagreba, Varaždina i Međimurja.

A, u kući još jedan raritet: dočekao ih je osobno Damir Rabuzin , sin barda hrvatskog slikarstva.

Ovo impresivno zdanje ima dvostruku vrijednost. U kući je živio i slikao jedan od najvećih hrvatskih slikara , a njezin izgled je osmislio veliki hrvatski arhitekt Vjenceslav Richter.

Izgrađena je sredinom 70.-ih godina prošlog stoljeća na obroncima Ključa.  Ima prekrasan galerijski prostor u kojoj su izložena neka od najprepoznatljivijih djela Rabuzinovog opusa –  od ulja na platnu preko akvarela do grafika.

Posebna je zanimljivost  porculan koji je Rabuzin oslikavao za Rosenthal , poznatu tvornicu porculana.

Za Rosenthal su slikala samo najveći svjetski slikari pa je  istovremeno kad i Rabuzin,  u dizajnerskom studijutvrtke, porculan oslikavao i Salvador Dali.

Ivan Rabuzin je izučio stolarski zanat pa je spojio svoju ljubav za drvo sa slikarstvom i oslikavao namještaj.

Posebnu emociju kod posjetitelja izazvao je štafelaj za zadnjim platnom, kistom i bojama, s kojima je radio Ivan Rabuzin.

Posjet je u sklopu Rabuzinovih dana dogovorila voditeljica Turističke zajednice Novog Marofa, Renata Horvatić.

 

Izvor:
Foto: Turistička zajednica Novi Marof

Život i društvo

Umjetnici s motornim pilama za vikend se vraćaju u Salinovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnici s pilama vraćaju se u Salinovec kod Ivanca.

DŠR Salinovec najavio je održavanje “Hrvatskog festivala kiparenja motornom pilom” za 31. srpnja i 1. kolovoza ove godine.

Festival će se održati ispred nove osnovne škole u Salinovcu na kojem će sudjelovati kipari iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Slovačke.

– Dođite na festival i podržite naše izuzetne umjetnike, a možete se i uključiti ako imate tu umjetnički žicu i volite koristiti “kist” s metalnim lancem – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici i mentori Strojarske i prometne škole Varaždin borave u Portugalu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Strojarska i prometna škola Varaždin

Grupa od 10 učenika iz sektora prometa i logistike te strojarstva Strojarske i prometne škole Varaždin u pratnji profesorice Mirele Kuščer otišla je na dvotjednu mobilnost u Portugal, u okviru u projekta mobilnosti SIPS mobility 4.

Učenici će u razdoblju od 24. srpnja do 7. kolovoza boraviti u Bragi gdje će obavljati praksu u poduzećima prema smjeru kojeg su završili.

Riječ je o ovim učenicima: Ivana Repnjak, Lovro Ostroški i Petar Palatinuš (Tehničar cestovnog prometa) u TOP – Centros de Inspecção Automóvel, SA, Danijel Novosel, Lara Skok i Adriana Vuković u poduzeću Nasa – Centro de Inspecções de Veículos Automóveis, David Klimpak i Jakov Štefanko (Strojarski računalni tehničar) u Geometrical Figures te Karlo Vidaček (Strojarski računalni tehničar) i Dorian Peras (CNC operater) u poduzeću Sifinox.

Nova znanja i vještine učenike će osnažiti za daljnje školovanje i rad, ističu iz škole.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!