Ministarstvo vanjskih poslova 2015. godine je odobrilo međunarodnu zaštitu za 696 ljudi, ponajviše iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Azil je odobren za njih 620, dok je 76 osoba dobilo supsidijarnu zaštitu, objavio je net.hr.

Dodatno, Vlada je ispunila i obvezu iz 2015. i 2017. i primanju 250 izbjeglica iz Sirije koji su stigli iz Turske. Uz to, donesena je i treća odluka kojom se Hrvatska obvezuje prihvatiti do 150 državljana trećih zemalja.

Najveći broj azilanata smješten je u Zagrebu, njih 620.

Svakako su zanimljivi podaci za županije na sjeveru Hrvatske. Prebivalište u Varaždinskoj županiji ima sve šest azilanata, a u Međimurskoj županiji niti jedan.

Kakvi su stavovi građana prema izbjeglicama i azilantima diljem Hrvatske pokazalo je istraživanje ‘Izazovi integracije izbjeglica u hrvatsko društvo: stavovi građana i pripremljenost lokalnih zajednica. Pokazalo se kako najnižu podršku pravima azilanata, a najviša očekivanja negativnih promjena i najmanju spremnost za pomoć pokazuju građani u Dalmaciji, a zatim u istočnoj Hrvatskoj.

Najpozitivnije stavove imaju Istarska i Primorsko-goranska županija te središnja Hrvatska. Spremnost na bliske kontakte najmanja je u Dalmaciji, istočnoj Hrvatskoj, a najviša u primorskoj i središnjoj Hrvatskoj.

Komentari

Komentara