Povežite se s nama

U fokusu

Evo koliko će vam iznositi računi za struju i plin nakon mjera Vlade

Objavljeno:

- dana

Premijer Andrej Plenković danas je predstavio Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata koji je ukupno težak 4,8 milijardi kuna.

Jutarnji list donosi izračune koliko će kućanstva od 1. travnja više plaćati račune za struju i plin.

Očekivani rast cijena električne energije bez Vladina paketa od 1. travnja bi iznosio 23 posto, a uz Vladine mjere taj će rast iznositi 9,6 posto.

Predstavljen paket mjera: Vlada smanjuje PDV na plin, struju, hranu… Provjerite za koliko

Prosječni godišnji račun za struju za kućanstva iznosi 3400 kuna. Bez Vladinih mjera taj bi godišnji račun za struju narastao za 782 kune i iznosio bi 4182 kune.

To znači da će prosječni račun za struju na godišnjoj razini iznositi 3725 kuna, odnosno 325 kuna više nego dosad. Vladinom intervencijom rast cijene struje ublažen je za 457 kuna na godišnjoj razni. Kad se sve zbroji i oduzme, hrvatska kućanstva će u prosjeku mjesečno plaćati račune za struju 27 kuna više nego dosad.

Kada je riječ o plinu, on bi od 1. travnja trebao biti čak 76 posto skuplji, no uz Vladine mjere taj će porast iznositi najviše 20 posto, ovisno o cijenama na burzi.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) procijenila je da bi od 1. travnja trošak nabave plina trebao poskupjeti za čak 143 posto. Prosječna obitelj u Hrvatskoj sada plin godišnje plaća 4950 kuna. Bez Vladine intervencije taj godišnji trošak narastao bi za 3762 kune, odnosno prosječno kućanstvo plin bi godišnje plaćalo čak 8712 kuna ili mjesečno 726 kuna.

Samo sa snižavanjem stope PDV-a s 25 na pet posto, računi bi rasli za 48 posto, odnosno za 2376 kuna, a s direktnom subvencijom prema kućanstvima, porast će iznositi do 20 posto.

To znači da će prosječno hrvatsko kućanstvo od 1. travnja godišnje morati izdvojiti do 990 kuna više za plin, ili 82,50 kune više mjesečno. To je izračun bez vaučera za 96.700 najugroženijih građana koji će umjesto 200 kuna mjesečno dobiti ukupno 400 kuna za struju i plin.

U fokusu

Nazvao hitnu i lagao da je član obitelji jako bolestan, stigla mu optužnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

hitna pomoć

Mladića se tereti za kazneno djelo lažne uzbune, a zbog toga je Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo optužnicu.

– Optužnicom se okrivljenog 22-godišnjaka tereti da je 2. lipnja 2022. u mjestu kraj Čakovca, mobitelom nazvao zavod za hitnu medicinu i rekao kako je član njegove obitelji u jako lošem zdravstvenom stanju iako to uopće nije bila istina, nakon čega je liječnička ekipa zavoda za hitnu medicinu poduzela intervenciju i pristupila na dojavljeno mjesto događaja radi pružanja hitne medicinske pomoći – objašnjavaju u DORH-u.

Nastavite čitati

U fokusu

Grad Varaždin sufinancira troškove odvoza otpada, evo koji su uvjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je Javni poziv za dodjelu prava na sufinanciranje dijela iznosa cijene po računima za javnu uslugu prikupljanja komunalnog otpada.

Poziv se odnosi na troškove za razdoblje od lipnja do prosinca ove godine, a zahtjeve mogu podnijeti građani iz svih socijalno ugroženih skupina. Detalji poziva objavljeni su na gradskim mrežnim stranicama.

Prijava za potporu podnosi se na jedan od tri načina: ispunjavanjem online obrasca, pisanim putem (osobno ili putem pošte) na adresu: Upravni odjel za gradnju i komunalno gospodarstvo, Trg slobode 12, Varaždin, uz prilaganje potrebne dokumentacije, ili slanjem skeniranog zahtjeva s popratnom dokumentacijom na e-mail: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje