Prošle je godine zabilježeno ukupno 58 slučajeva, 2017. godine 26, dok je 2016. godine bilo 13 oboljelih. Oboljeli od svraba moraju provesti liječenje skabicidima, a potrebno je i očistiti prostor u kojem je osoba boravila, kao i temeljito oprati svu nošenu odjeću.

Ove je godine u Higijensko-epidemiološkoj djelatnosti na Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije do 29. svibnja zabilježeno tek šest slučajeva oboljelih od svraba. Prošle je godine u istom razdoblju zabilježen čak 31 slučaj, dok je ukupno bilo prijavljeno 58 oboljelih. Pretprošle, 2017. godine oboljelo je ukupno 26 osoba, dok ih je 2016. godine bilo 13.

– Posljednjih je godina prisutan određen porast broja oboljelih od svraba zbog sve veće migracije stanovništva i rada u inozemstvu, no uz pravilnu prevenciju i propisano liječenje nema razloga za brigu – rekla je dr. med. Katica Čusek Adamić, spec. epidemiologije.

Parazitarna bolest

Svrab ili scabies je infekcija kože koju uzrokuje grinja Sarcoptes scabiei var. hominis, malen i oku često nevidljiv parazit koji se ukopava ispod površine kože pacijenta te tako dovodi do razvoja simptoma. Prenosi se s čovjeka na čovjeka u bliskom kontaktu opetovanim dugotrajnim fizičkim kontaktom, spavanjem u istoj postelji, nošenjem iste odjeće, korištenjem istih ručnika, prilikom spolnog odnosa i slično. Budući da kratkotrajni kontakt poput rukovanja ili zagrljaja nije dovoljan da se uzročnik prenese, bolest se zbog svoje prirode najčešće prenosi među članovima obitelji ili u zajednicama poput razreda, staračkih i učeničkih domova te na treninzima.

Glavni simptomi infekcije su pojava kanalića, promjena na koži u obliku crvenog osipa koji se najčešće javlja između prstiju, na stražnjim stranama ruku, laktima, petama, u pazušnim jamama i u području oko struka te intenzivnog svrbeža koji je izraženiji noću. Gravidne ženke ulaze u vanjski sloj epiderme kože, takozvani rožnati sloj, gdje stvaraju kanaliće u koje liježu jajašca. Kanalići su vidljivi u obliku tankih, zavojitih i ljuskastih linija dugih nekoliko milimetara. Na kraju kanalića može se vidjeti malena crna bubuljica – grinja. Jajašca se u idućih nekoliko dana razvijaju u larve, a nakon toga nastaju odrasli oblici, koji mogu živjeti tri do četiri tjedna u koži domaćina. Ako se osoba ne liječi, ženke grinja nastavljaju s lijeganjem jajašaca, pa se cijeli razvojni ciklus, uz pojavu karakterističnih simptoma, može ponavljati.

Liječenje i prevencija

Oboljeli od svraba moraju provesti liječenje lokalnim i/ili peroralnim skabicidnim sredstvom prema uputama o lijeku i preporukama liječnika. Osim toga, važno je temeljito očistiti i usisati prostor (tepih, namještaj) u kojem oboljela osoba boravi, a osobitu pažnju treba usmjeriti na posteljinu, ručnike, donje rublje i odjeću te ih oprati u vrućoj vodi. S druge strane, stvari koje nisu perive potrebno je odnijeti na kemijsko čišćenje ili zatvoriti u plastičnu vreću i držati tako zatvorene tjedan dana kako bi grinja uginula. Postupak čišćenja treba ponoviti nakon tjedan dana. Također, kako bi se uzročnik u potpunosti eliminirao, liječnici preporučuju da se svi članovi obitelji, spolni partneri i osobe s kojima je zaraženi duže vrijeme bio u kontaktu istodobno preventivno liječe, čak i ako nemaju nikakvih simptoma infekcije. Kućni ljubimci ne zahtijevaju liječenje.

Ponekad svrbež može zaostati i dva tjedna nakon provedenog liječenja, a može se sanirati antihistaminicima ili kratkotrajnim uzimanjem kortikosteroida. Iako svrab nije teška bolest, liječenje je uspješno samo uz strogo pridržavanje potrebnih higijensko-sanitarnih mjera.

Komentari

Komentara