Povežite se s nama

U fokusu

Rezultati za gradove: pobjede Jenkača, Bilića i Ratković, u Varaždinu – Čehok protiv Kišića

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Od šest gradova u Varaždinskoj županiji, u dva će biti održan drugi krug izbora, u tri su pobijedili dosadašnji gradonačelnici, a jedan dobiva novu gradonačelnicu.

Ovako se mogu sažeti rezultati direktnih izbora za gradonačelnika u Varaždinskoj županiji nakon što je Državno izborno povjerenstvo objavilo neslužbene rezultate, i to nakon što su obrađena sva biračka mjesta.

Najuvjerljiviju pobjedu odnio je Siniša Jenkač (HDZ-HSS-HSU) u Novom Marofu: pobijedio je osvojivši 60,7 posto glasova.

Uvjerljiv je bio i Dubravko Bilić (SDP-HSS-HSU-Laburisti) u Ludbregu, koji je slavio s 58,7 posto glasova. Njegova pobjeda je još “slađa” jer se borio protiv četvero protukandidata i malo je tko očekivao da će izbori biti riješeni u prvom krugu.

U Varaždinskim Toplicama slavi pak Dragica Ratković, kandidatkinja HDZ-a i HSLS-a, koja je osvojila 56,7 posto glasova. I njezina pobjeda je itekako “slatka”, jer je prije četiri godine izgubila od Goranke Štefanić, koja je do pobjede došla u drugom krugu uz razliku od svega 40-ak glasova.

U Varaždinu i Lepoglavi će se tek za dva tjedna znati imena gradonačelnika.

Ivan Čehok (nezavisni) je u Varaždinu osvojio 41 posto glasova, što je malo tko očekivao, a u drugom krugu će se boriti protiv Alena Kišića (SDP-HNS-HSS-HSU-Laburisti) kojem je pripalo 22,2 posto glasova.

Konačno, u Lepoglavi će se dosadašnji gradonačelnik Marijan Škvarić (HNS-HSS-HSU) boriti protiv HSS-ovog kandidata Željka Šoštarića.

U nastavku donosimo rezultate izbora za gradonačelnika u svih šest gradova.

REZULTATI – GRADOVI U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI

 

IVANEC

 

Milorad Batinić (HNS-HSU) – 51,2 posto

LEPOGLAVA

Marijan Škvarić (HNS-HSU-SDP) – 48,1 posto

Željko Šoštarić (HSS) – 25,6 posto

LUDBREG

Dubravko Bilić (SDP-HSS-HSU-Laburisti) – 58,7 posto

NOVI MAROF

Siniša Jenkač (HDZ-HSS-HSU) – 60,7 posto

VARAŽDINSKE TOPLICE

Dragica Ratković (HDZ-HSLS) – 56,7 posto

VARAŽDIN

Ivan Čehok (nezavisni) – 41 posto

Alen Kišić (SDP-HNS-HSS-HSU-Laburisti) – 22,2 posto

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Održan seminar zbog sve veće opasnosti za vatrogasce na odlagalištima otpada i reciklažnim dvorištima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Državne vatrogasne škole u Zagrebu održan je u srijedu jednodnevni seminar „Vatrogasne intervencije i opasnosti za vatrogasce na reciklažnim dvorištima i odlagalištima otpada“.

Organiziran u suradnji Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske (UPVH) i Hrvatske vatrogasne zajednice, seminar se bavio tematikom s kojom se vatrogasci često susreću u svojim intervencijama, a koja je osobito aktualna posljednjih dana kada se i Zagreb suočava s incidentnom situacijom na odlagalištu otpada.

Pritom je nekoliko radnika stradalo, a u kojoj su također bili angažirani vatrogasci.

Uvodno izlaganje su održali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i predsjednik UPVH-a, ujedno zapovjednik VZŽ Karlovačke Goran Franković.

Zapovjednik Tucaković ovom je prilikom održao prezentaciju na temu Požari plastike pri čemu je ukazao na specifičnosti i učinke te naveo primjere iz bliske prošlosti.

– Ovdje je posebno važno naglasiti da se ozljede vatrogasaca neminovno događaju na intervencijama, ali stalnim proširenjem znanja, kompetencija i vještina utječemo na njihovo smanjivanje. I u narednom razdoblju planiraju se organizirati seminari i stručni skupovi u kojima će važnu ulogu imati Državna vatrogasna škola – istaknuo je Tucaković te zahvalio UPVH-u na suorganizaciji današnjeg seminara.

Seminar je okupio vatrogasne stručnjake iz cijele Hrvatske: zapovjednika VZ Grada Zagreba Sinišu Jembriha, zapovjednika VZŽ Varaždinske Željka Nagyja,  zapovjednika VZŽ Sisačko-moslavačke Marija Paluha, zapovjednika VZŽ Bjelovarsko-bilogorske Josipa Hegera, zapovjednika VZŽ Zagrebačke Darija Kezerića, zapovjednika VZŽ Ličko-senjske Zvonimira Lončarića te predsjednika VZŽ Karlovačke Roberta Hranilovića, kao i brojne vatrogasce iz cijele RH. 

Predavanja su obuhvaćala teme zapovijedanja i taktičkog raspoređivanja vatrogasaca na požaru reciklažnih dvorišta, problematike toksičnih učinaka spojeva koji nastaju gorenjem otpada, odnosa učinkovitosti gašenja u odnosu na provedene mjere zaštite od požara.

Jedna od tema bavi se i preventivnim mjerama zaštite zdravlja vatrogasaca, a na seminaru su izneseni i statistički podaci vezani za požare odlagališta otpada te preporuke za unaprjeđenje preventivnog pristupa postupanja vatrogasne službe i drugih subjekata.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje