Povežite se s nama

Međimurje

Evo odgovora na pitanje tko i kako određuje termine pogreba u Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća Nedelišća pokrenulo se pitanje vezano uz vrijeme održavanja sprovoda, odnosno zašto su sprovodi u vrijeme najvećih vrućina.

Odgovor koji je dao načelnik Nikola Novak je bio da termin sprovoda ne definira Komunalno poduzeće NED-KOM, već da termin određuje obitelj preminule osobe u dogovoru sa župnikom. Kako se iza ove situacije potegnulo mnogo komentara, od kojih su neki i sa krivim informacijama, svi prozvani u ovoj situaciji odlučili su sjesti zajedno te dati konkretan odgovor i vijećniku Cimermanu, koji je postavio pitanje, ali i ostalim mještanima Općine.

U prostorijama cvjećarnice Platana sastali su se župnik Ivan Herceg, načelnik Nikola Novak, voditeljica cvjećarnice Karolina Trojnar, te direktor NED-KOM-a Ivica Petković.

Zajednički odgovor jest da termin ukopa bira obitelj preminule osobe. Prilikom ugovaranja pogreba obitelj definira vrijeme ukopa, a djelatnice cvjećarnice termin javljaju župniku koji si ostatak obveza planira prema tome. Jedina mogućnost da se taj termin pomakne na prije ili kasnije postoji ukoliko u tom terminu župnik već ima dogovoreni obred (vjenčanje ili krštenje).

Isto tako, činjenica je da su različite cijene za pogreb unutar radnog vremena i izvan radnog vremena (djelatnika komunalnog poduzeća, op. nov.), iz razloga što se javlja potreba za prekovremenim radom ukoliko je sprovod iza 14 sati. Razlika između pogreba unutar radnog vremena i pogreba izvan radnog vremena je 400 kuna, čime je cijena još uvijek povoljnija od one koju su mještani plaćali prije početka vršenja usluge ukopa od NED-KOM-a.

NED-KOM-u definitivno nije cilj stvarati bilo kakve dodatne troškove, ni stvarati nekakva vlastita pravila, nego biti na usluzi mještana.

– Svi koji su u zadnje vrijeme koristili naše usluge znaju da imaju potpunu podršku kod nas te da se prilagođavamo željama naših korisnika usluga. Isto tako komunikacija sa župnikom Hercegom te dogovaranje/prihvaćanje željenih termina ukopa ide bez ikakvih problema te smatramo da nema razloga za stvaranjem krive slike cjelokupne situacije vezano uz pogrebe – kažu iz poduzeća.

Međimurje

Mursko Središće: osoba godine je Darko Oreški, nagrade najboljim sportašicama i sportašima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće stogodišnju tradiciju obilježavanja spomendana svete Barbare proslavio je i ove godine svečanim program u Centru za kulturu „Rudar“. Bila je to prilika za prezentaciju projekata koji su u velikoj mjeri doprinijeli podizanju kvalitete života u najsjevernijem hrvatskom gradu.

U okviru programa dodijeljene su i tradicionalne nagrada za osobu godine Grada Murskog Središća i nagrade za sportska ostvarenja. Ovogodišnju nagrada za osobu godine primio je Darko Oreški iz Peklenice. U kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Mensur Rošić i Tena Marodi. U kategoriji sportske momčadi godine najboljima je proglašen kadetski sastav Škole nogometa Rudar Mursko Središće. U kategoriji rekreativaca nagrade su primili Monika Jalšovec, Ivan Zadravec i Alen Kontrec. Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ Mursko Središće primila je nagradu za rekreacijsku momčad godine.

Nagrađenim su čestitali gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i župan Međimurske županije Matija Posavec, dok se u ime nagrađenih okupljenima obratio Darko Oreški.

– Svi članovi udruga, klubova ili pojedinci trude se da najbolje što mogu doprinose razvoju svojih organizaciji te da na svakom natjecanju s ponosom predstavljaju najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Zahvaljujem gradonačelniku i saborskom zastupniku Srpaku te svim gradskim službama na pomoći u našem radu – poručio je Oreški.

U prigodnom programu sudjelovali su mladi i talentirani glazbenici Dora Rebernik i Edvin Nedeljko.  

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu predstavljena autohtona međimurska bajka „Stekljena gora“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Grada Čakovca na Adventu u Čakovcu prezentirali su autohtonu međimursku bajku „Stekljena gora“.

Obostrano zadovoljstvo uspješnom suradnjom izrazili su ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat.

– Veselimo se što će ovaj postav biti dostupan 24 sata dnevno, a s obzirom na to da se radi o vrlo zanimljivoj priči, nadam se da će se svidjeti našim sugrađanima i gostima – naglasio je Horvat.

– „Stekljena gora“ je jedna od sedam autohtonih međimurskih bajki, a sve ove prekrasne priče zabilježene su na terenu širom Međimurja. Drago mi je što smo „Stekljenu goru“ mogli prepričati na ovaj način i omogućiti svima koji to žele da je u potpunosti upoznaju šetajući našim predivnim gradom. U tjednu nakon 23. prosinca organizirat ćemo i prigodne radionice, igraonice te bajkaonicu na ovu temu. Nakon realizacije ovog projekta, pokušat ćemo na sličan način realizirati kompletan ciklus svih sedam međimurskih bajki – nadovezala se Hrustek Sobočan.

Baština

Viša kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač, koja vodi ovaj projekt, istaknula je da za međimurske bajke u velikoj mjeri moramo zahvaliti Mariji Novak.

– Zanimljivo je da ljudi gotovo nikad ne pomisle kako postoje bajke izvan Grimmovih ili Andersenovih, pa je za nas velika sreća što smo zabilježili ovih nekoliko izvornih međimurskih, na dijalektu. U velikoj mjeri to moramo zahvaliti Mariji Novak, zaljubljenici u našu baštinu, čiju ostavštinu čuvamo u muzeju. Ona je u svom neposrednom okruženju zabilježila te bajke na audio kazetama, što nam je pomoglo da ih priredimo tako da budu prijemčivije za publiku – rekla je voditeljica projekta.

Na prezentaciji „Stekljene gore“ u samom središtu grada predstavljena je kinetička skulptura „Vjetar“ čiji je autor akademski grafičar Veljko Posavec.

Kod skulpture priča započinje, a kako se nastavlja i završava, otkriva se kod zdenca u dvorištu Staroga grada.

Tamo je, uz pomoć grafičkog dizajnera Tomislava Brozovića, uređeno i postavljeno pet panoa na kojima možete pratiti tijek priče. Kad stignete do njenog sretnog završetka, možete napraviti i fotografiju s vilinskim krilima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje