Povežite se s nama

U fokusu

Evo što o stečaju Varteksa kažu ministar Habijan i HDZ Varaždinske županije

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

HDZ Varaždinske županije reagirao je na priopćenje SDP-a o Varteksu.

>> SDP: Vlada HDZ-a okrenula je leđa radnicima Varteksa, oni moraju imati prioritet u naplati potraživanja

Priopćenje HDZ-a u nastavku prenosimo u cijelosti:

Nakon što su tjednima bili i gluhi i nijemi, danas se priopćenjem oglasio SDP. Ne gradonačelnik Bosilj, ne njegov zamjenik Marković, koji su svojim lošim odlukama utjecali na ovakav kraj Varteksa, već je umjesto njih reagirala Barbara Antolić Vupora, predsjednica ŽO SDP-a, saborska zastupnica te poduzetnica čiji uposlenici imaju najveća primanja.

Varteks je „gradio” Varaždin, odnosno brojni radnici koji su cijeli svoj radni vijek dali njemu, bio je brend Varaždina i ovoga kraja i zasigurno nije zaslužio ovu sudbinu koju mu je namijenio SDP-ov trojac.

Podsjećamo da je zadnji direktor koji ga je vodio, a dolazio je iz redova HDZ-a, bio Anđelko Herjavec koji je tragično preminuo 2001. godine. Od tada do danas, tvrtku su vodili kojekakvi „sposobni menadžeri” koji su uspjeli rasprodati sve što je Varteks imao, sve nekretnine, njih više od 170.

Da Varteks „umire” pod tim i takvim okolnostima već 20-tak godina nije nepoznanica, ali da će mu zadnji čavao u lijes zabiti Grad Varaždin, tome se zasigurno nitko od Varaždinki i Varaždinaca nije nadao. Upravo je najava ovrhe Grada Varaždina, za dug po osnovi komunalne naknade, bila jasna poruka da slijedi kraj i ako Varaždincima Bosilju i Markoviću nije stalo do Varteksa, zbog čega bi trebalo drugima.

Država je Varteksu uvijek izlazila ususret, da se sačuvaju taj brend i radna mjesta, bez obzira što se radi o privatnoj tvrtki. Međutim, tek za koje dvije-tri godine biti će jasna uloga Bosilja i Markovića, dosadašnje Uprave i vlasničke strukture u svemu tome. Umjesto da podrže saborsko izlaganje zastupnika Gorana Kaniškog da institucije utvrde što se doista događa, oni su protiv.

Između ostalog, nedavno je o bivšim upravama i njihovom radu pričao i Stjepan Čajić, jedan od dioničara, koji je pokušao pojasniti tko je i kakvu ulogu imao u konačnoj propasti Varteksa. Ali, gle čuda, sve to ignorira SDP-ov trojac Antolic Vupora – Bosilj – Marković. Za sada samo oni znaju zašto.

Što se tiče HDZ-a, dajemo punu podršku i upravi i vlasnicima kod iznalaženja rješenja za očuvanje daljnje proizvodnje.

Ministar Habijan

I ministar pravosuđa Damir Habijan na svom je Facebooku komentirao najavljeni stečaj Varteksa.

– Proteklih mjeseci tema Varteksa izaziva medijsku pažnju, ali prije svega osjećaje nas Varaždinaca. U nekoliko sam navrata već komentirao, a ukratko, u ulozi ministra gospodarstva i održivog razvoja, Upravi i predstavnicima radnika Varteksa sam komunicirao potencijalna rješenja i oblike podrške koje možemo pružiti. Zajedno s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, 10. svibnja primio sam predstavnike sindikata trgovačkog društva Varteks d.d., a 11. svibnja i upravu društva. Na oba sastanka razgovaralo se o mogućim načinima pomoći, prije svega, materijalnoj pomoći zaposlenicima koji u tom trenutku nisu primili plaću za 2 ili 3 mjeseca. Tom prilikom ponuđena je mogućnost isplate 3 plaće iz fonda Agencije za osiguranje radničkih tražbina te mogućnost pomoći kroz mjeru skraćivanja radnog vremena iz nadležnosti Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Informirali smo upravu društva Varteks o mogućnostima pomoći kroz Rescue aid / modernizacijski fond u suradnji s upravom za tržišno natjecanje Europske unije. Kao Varaždincu, žao mi je da se dio identiteta mog grada, brand koji je prepoznat i cijenjen desetljećima u cijelom svijetu, našao pred zidom. Podsjećam, Varteks je privatna kompanija i sami kreiraju politiku vođenja kompanije te sami donose odluke. Pokušaj SDP-a da politizira ovu temu, a još gore, prenese odgovornost na mene, na lokalni i nacionalni HDZ, a u konačnici na Vladu RH, samo je jeftini populizam i pokušaj dobivanja političkih bodova – napisao je Habijan.

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

U fokusu

Jezero u Trakošćanu počet će se puniti vodom u rujnu, povećan je njegov kapacitet, a gradit će se i most

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radovi na trakošćanskom jezeru na području Općine Bednja u Varaždinskoj županiji dobro napreduju i završeni će biti do kraja kolovoza, a nakon toga će tijekom rujna početi punjenje jezera vodom.

Time će biti priveden kraju projekt koji provode Hrvatske vode, a koje su uspjele riješiti niz izazova tijekom odvijanja radova na jezeru uz dvorac Trakošćan.

Istaknuto je to u četvrtak, 18. srpnja, tijekom posjeta ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije Marije Vučković Varaždinskoj županiji.

U Trakošćanu je ministrica Vučković s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Lukom Balenom načelnicima i gradonačelnicima iz Varaždinske županije uručila ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Ujedno je održala sastanak sa županom Anđelkom Stričakom, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom Fonda za zaštitu okoliša Lukom Balenom te njihovim suradnicima.

– Imali smo jako dobar sastanak na kojem smo razgovarali o tri teme. Prva se odnosila na proglašenje parka prirode Zagorske gore, odnosno da se područje Ivanščice, Strahinjčice, Ravne gore i Maceljskog gorja zaštiti kategorijom parka prirode. Zasad se sve dobro odvija, stručna podloga je završena, a pri završetku je i geodetska, tako da mogu najaviti da će negdje sredinom rujna biti proveden postupak javnog uvida u sklopu kojeg će se javnost detaljnije upoznati s područjem predviđenim za zaštitu – najavio je Stričak.

Tema sastanka bile su i investicije Hrvatskih voda, među kojima su projekti aglomeracije, uspješno završene sanacije šteta nakon lanjske prirodne nepogode koja je pogodila čak 24 općine i grada Varaždinske županije, kao i projekt čišćenja jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta.

– S projektom čišćenja jezera započelo se prije tri godine, pri čemu treba napomenuti da nisu Hrvatske vode odabrale prvog izvođača radova, nego DKOM i Upravni sud nakon što je stigla žalba na izbor Hrvatskih voda. To je neslavno završilo. Kao što vidimo, sada se zajedničkim angažmanom projekt dobro odvija, pa očekujemo da će do rujna sve biti više-manje završeno te će početi punjenje trakošćanskog jezera vodom. Treba napomenuti da je prvi projekt predvidio jedino vađenje sedimenta, a u međuvremenu se utvrdilo da bi trebalo urediti šetnice oko jezera i prilagoditi ih osobama s invaliditetom, što je i učinjeno, pa će i osobe u kolicima same moći obilaziti jezero. Uz to očekujemo izgradnju još jednog elementa, a to je most. Mogu izraziti zadovoljstvo, jer se sve dobro odvija i na kraju će sve dobro završiti – rekao je Stričak.

– Aktualna regionalna i područna samouprava zajedno s Hrvatskim vodama doprinijela je rješavanju višedesetljetnog problema. Jezero Trakošćan je primjer najvrjednije hrvatske kulturne i prirodne baštine, predstavlja važan ekosustav i značajno je prirodno stanište za različite biljne i životinjske vrste. Ovaj rezervoar, okružen bogatim šumskim područjem, pridonosit će bioraznolikosti i ekološkoj stabilnosti regije – rekla je ministrica Vučković.

Hrvatske vode

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je da na području jezera pritječe 16 bujičnih potoka i 17 vodotoka te su se u 50 godina nepražnjenja jezera stvorili uvjeti gdje je sve bilo prepuno podzemnih voda.

– Povećali smo kapacitet jezera koji je nekada imao nekoliko stotina tisuća kubnih metara, a sada će moći primiti 500.000 kubnih metara, što će bitno značiti za biljni i životinjski svijet, kao i kvalitetu vode samog jezera – rekao je Đuroković, dodavši kako nije bilo lako procijeniti ukupnu količinu mulja niti posebno prilagoditi tehnologiju.

Treća tema sastanka odnosila se na rad Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ugovori

Ugovori za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru su uručeni gradonačelnicima Novoga Marofa i Lepoglave, Siniši Jenkaču i Marijanu Škvariću, te načelnicima općina Trnovec Bartolovečki i Vinica, Verici Vitković i Branimiru Štimecu, a sredstva su odobrena i za projekte Grada Varaždina i Općine Donja Voća.

– Uručili smo ugovore koji se odnose na treći poziv u posljednje dvije godine s primjenom pametnih rješenja, a koji se odnose na promet, javnu upravu, zelenu tranziciju. Poziv objavljuje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije. Do sada je ukupno sufinancirano 419 pametnih rješenja diljem Hrvatske, a potpore iznose nešto više od 13 milijuna eura za projekte vrijedne 23 milijuna eura – rekla je ministrica Vučković i najavila raspisivanje još jednog takvog natječaja za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga do kraja godine.

Dodajmo da su sastanku, dodjeli ugovora i obilasku jezera Trakošćan prisustvovali i domaćin, načelnik Općine Bednja Damir Poljak, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor VGO za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu Aljoša Duplić, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu Elizabeta Kos, ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, ravnateljica Dvora Trakošćan Goranka Horjan, kao i županijski pročelnici Dragutin Vincek, Renata Skoko i Mario Sambolec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje