Nakon što je stranka Pametno zatražila u ime donatora i javnosti odgovore gdje su prikupljena sredstva iz 2016. godine za kupnju uređaja za magnetsku rezonancu, oglasili su se iz Opće bolnice Varaždin.

>>Gdje su novci? Varaždinci donirali više od milijun kuna za magnetsku koje negdje stoje

Njen ravnatelj Nenad Kudelić,dr. med., ističe se da Opća bolnica Varaždin dobiva uređaj za MR vrijedan 7.145.000 kuna. Nabavljen je bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u sklopu projekta Ministarstva zdravstva za što je nedavno u Zagrebu potpisan ugovor u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Ugovor su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Magnetska rezonanca je suvremena radiološka dijagnostička metoda koja je osobito važna u dijagnostici bolesti središnjeg živčanog i probavnog sustava kao i bolesti urogenitalnog trakta te bolesti  muskuloskeletnog sustava. Ovaj uređaj za magnetsku rezonancu biti će prvi takav uređaj za potrebe pacijenata sjeverozapadne hrvatske unutar javno zdravstvene službe.

– Ugovor koji je potpisan u ponedjeljak garantira Općoj bolnici Varaždin nabavku uređaja za MR i Faradayevog kaveza koji predstavlja zaštitu od elektromagnetskog polja – kazao je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić, dr. med., te pojasnio da osim troškova nabavke spomenutog uređaja od 7.145.000 kuna tu su i drugi troškovi potrebni za  pripremu prostora za prihvat MR uređaja.

U trenutku kada je započela akcija nabavke MR uređaja bilo je rečeno da je ukupna procijenjena vrijednost nabavke tog uređaja, te svih drugih troškova koji prate njegovo stavljanje u funkciju , oko deset milijuna kuna.

Također, je bilo istaknuto da će se ukupna sredstva osigurati preko Ministarstva zdravstva, Varaždinske županije te dio donacijama odnosno humanitarnim projektima. Tijekom 2016. godine donacijama i  humanitarnim akcijama prikupljeno je 849.345,34 kn.

– Spomenuta sredstva u iznosu od 849.345,34 kn prikupljena su raznim humanitarnim projektima od humanitarnog koncerta, utrke, preko donacija te su uplaćena na žiro račun bolnice. Radi se o namjenskim sredstvima. Ta se sredstva i dalje nalaze na žiro računu bolnice. Sada kada je osigurana nabavka MR uređaja putem sredstava EU fondova, prikupljene novce planiramo uz prethodno provedeni postupak odobrenja usmjeriti u opremanje i uređenje prostora za magnetsku rezonancu koje nije predviđeno gore navedenim Ugovorom. – izjavio je Kudelić.

Dodao je da tek predstoji donošenje odluke o prijedlogu prenamjene sredstva na koju se bolnica nije mogla odlučiti prije nego što je nabavka MR uređaja zagarantirana.

Komentari

Komentara