Povežite se s nama

Život i društvo

Evo što vas čeka na Međimurskom fašniku: najboljim maskama nagrada vrijedna 5.000 kuna

Objavljeno:

- dana

U SUBOTU I NEDJELJU

Najveće fašničko događanje u sjevernoj Hrvatskoj, 53. Međimurski fašnik održava se u subotu i nedjelju, 24. i 25. veljače.  

Već po tradiciji, u subotu je na rasporedu Dječji fašnik koji okuplja više od 800 djece iz vrtića.

Mimohod kreće u 10 sati uz pratnju Gradskog puhačkog orkestra Čakovec i Čakovečkih mažoretkinja. Nakon predstavljanja skupina na pozornici, za sve sudionike Dječjeg fašnika osigurane su besplatne krafne i čaj.

Potom će gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, njegovi zamjenici i djelatnici TZ Grada Čakovca s čak 2.000 krafni počastiti građane.

Što nas čeka u nedjelju?

U nedjelju, 26. veljače, u 15 sati počinje tradicijski Fašnik za koji je prijavljeno oko 800 sudionika.

– Program na glavnoj bini, koji vodi popularni Pepsi z Mikavca, završava suđenjem krivcu za sve nedaće protekle godine te izvršenjem kazne. Nakon paljenja Fašnika, fešta se nastavlja se u šatoru na Trgu Republike, a za dobru zabavu pobrinut će se grupa Flash – najavljuju organizatori.

Nagrađivat će se i najbolje maske, a pobjednici će dobiti nagrade u vrijednosti od 5 tisuća kuna.

           

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Zbog ograničavanja primjena mikroplastike šljokice će neće moći koristiti u nizu proizvoda u EU

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Pixabay

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u povijest nakon odluke Europske komisije (EK) kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje u proizvode, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda.

EK je 25. rujna donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU o kemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima. Ta se mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije, piše index.hr.

Novim mjerama želi se spriječiti ispuštanje oko pola milijuna tona mikroplastike u okoliš.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lijekovi i medicinski proizvodi.

Prve mjere, primjerice zabrana za šljokice i mikrokuglice počet će se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primjenjivat će se nakon duljeg razdoblja, kako bi pogođeni dionici imali dovoljno vremena da razviju alternative.

Nastavite čitati

Život i društvo

Darijan Mužic iz Sv. Petra bio je najmlađi orač na 19. državnom natjecanju u oranju u Poreču

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijski savez poljoprivrednih udruga

U Poreču je ovog vikenda održano 19. državno natjecanje u oranju na kojemu su Varaždinsku županiju predstavili Darijan i Krunoslav Mužic; sin i otac koji su plasman na državno natjecanje ostvarili pobjedom na 17. natjecanju orača Varaždinske županije.

Natjecatelji iz 12 županija snage su odmjerili u dvije kategorije – plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci, a vrijedi napomenuti kako je varaždinski predstavnik Darijan, koji se natjecao u kategoriji ravnjaka, sa svojih 15 godina ujedno bio i najmlađi orač na ovogodišnjem natjecanju.

Nakon višesatnog natjecanja pobjedu su u konačnici izborili Josip Marinović iz Koprivničko-križevačke županije i Željko Goldašić iz Karlovačke županije koji će se sljedeće godine predstaviti u Estoniji na svjetskom natjecanju u oranju.

>> Najbolji orači u Varaždinskoj županiji: Krunoslav Mužic je svojeg Darijana već s četiri godine poveo na oranje

Iako se predstavnici iz Varaždinske županije nisu našli među prva tri mjesta, dobre atmosfere među navijačima Varaždinske županije nije nedostajalo. Članovi Udruge za organizaciju natjecanja orača Varaždinske županije i Županijski savez poljoprivrednih udruga istaknuli su se bogatom ponudom hrane i pića lokalnih proizvođača koje su prezentirali i dali na kušanje mnogobrojnim posjetiteljima natjecanja. Uz vina, prirodne sokove, Varaždinsko bučino ulje, Ludbreški hren, domaće sireve i suhomesnate proizvode štand Varaždinske županije je bio posjećen i zbog, već tradicionalne, sarme. Predstavnici Varaždinske županije su po završetku natjecanja primili i priznanje organizatora za najbolje uređeni štand na manifestaciji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje