Povežite se s nama

Život i društvo

Evo u koje će sportske sadržaje Grad Lepoglava uložiti gotovo 180.000 eura ove godine

Objavljeno:

- dana

Nastavljajući sustavno ulaganje u razvoj sporta, Grad Lepoglava će i u ovoj godini značajnim proračunskim sredstvima, a riječ je o 179.200 eura, poduprijeti provedbu programa javnih potreba u sportu na gradskom području.

Najveći dio navedenog iznosa, odnosno 106.190 eura, namijenjen je redovnoj djelatnosti Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave koja će ih, što je utvrđeno ugovorom koji su 6. veljače potpisali gradonačelnik Marijan Škvarić i predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave Dražen Novak, koristiti za redovnu djelatnost i natjecateljske aktivnosti sportskih udruga i klubova, održavanje sportskih objekata te za stručne službe i  materijalne troškove, a sve prema kriterijima i rasporedu Zajednice.

Preostala sredstva namijenjena su za nabavu dječjih igrala (37.160 eura), nabavu sportske opreme (6640 eura), održavanje sportske opreme (6640 eura), održavanje sportskih građevina (19.910) te za održavanje malonogometnog zimskog turnira (2660 eura).

– Sport je važan čimbenik razvoja našeg grada. Brojni su benefiti koje bavljenje sportom donosi zajednici i pojedincima zato višegodišnjim ulaganjima u razvoj sporta, s kojima nastavljamo i u ovoj godini, omogućavamo svim generacijama građana, a posebice djeci, bavljenje sportom, bilo rekreativno ili u okviru sportskih klubova koji djeluju na području našeg grada. Našu posvećenost razvoju sporta bila je prepoznata i na razini Europske unije koja nam je dodijelila titulu Europskog grada sporta – istaknuo je gradonačelnik Škvarić prigodom potpisivanja ugovora.

Podsjetio je tom prigodom na velika dosadašnja ulaganja u izgradnju sportske infrastrukture što je omogućilo održavanje sportskih aktivnosti u svim gradskim područjima. Ta će se ulaganja nastaviti, poručio je najavivši daljnje uređenje Sportsko-rekreacijskog centra u Lepoglavi. Istaknut je tom prigodom problem njegova trenutnog održavanja, a u svijetlu sve manje zainteresiranosti i angažiranost Kaznionice u Lepoglavi, kojoj pripada dio vlasništva nad objektom, da to čini. Stoga je najavljeno da će Grad Lepoglava, u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Grada Lepoglave i Turističko kulturno informativnim centrom, pronaći potrebno rješenje.

– Nadam se da će ubuduće i domaći poduzetnici u većoj mjeri podupirati sport u našem gradu. Hvala onim koji su prepoznali važnost sporta i to već čine – zaključio je gradonačelnik Škvarić složivši se s predsjednikom Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave Draženom Novakom da će se kod ulaganja u razvoj sporta na gradskom području u velikoj mjeri težište staviti na djecu i njihovo uključivanje u sportske aktivnosti u što većoj mjeri, za što na području Grada Lepoglave postoje uvjeti koji će se daljnjim ulaganjima dodatno poboljšati.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje