Povežite se s nama

U fokusu

Evo u kojim djelatnostima su najviše, a u kojim najniže prosječne plaće

Objavljeno:

- dana

Prema najnovijim podacima Fine prosječna neto plaća oko milijun zaposlenih u tvrtkama iznosila je 5.971 kunu, što je 1,7 posto više nego u godini prije.

Analiza prosječnih mjesečnih neto obračunanih plaća po područjima djelatnosti pokazala je da su poduzetnici u tri djelatnosti, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo, imali 55,8% ukupno zaposlenih, s tim da u dvije djelatnosti, građevinarstvo i trgovina na veliko i malo, za svoj rad dobivaju prosječne mjesečne neto plaće manje od prosjeka poduzetnika Hrvatske.

U odnosu na prethodnu godinu, primjetan je pozitivan pomak jer je u tim djelatnostima ostvaren rast plaće koji je veći od prosjeka svih poduzetnika u Hrvatskoj. U prerađivačkoj industriji ostvaren je rast plaća od 2,3%, u trgovini 1,8%, dok su plaće u građevinarstvu porasle za 3% u odnosu prethodnu godinu.

Najveće plaće ostvaruju zaposleni u djelatnosti informacija i komunikacija, opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, rudarstva i vađenja, financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja, te u javnoj upravi i obrani; obveznom socijalnom osiguranju.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća obračunana je zaposlenima u području djelatnosti informacija i komunikacija, 8.706 kn, što je 45,8% više od prosječne plaće zaposlenih na razini svih poduzetnika u Hrvatskoj.

Zaposleni u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom, parom i poslovima klimatizacije imali su 38,8% veće plaće, odnosno 8.286 kuna.

Kriza prouzročena pandemijom COVID-19 najviše je utjecala na poslovanje poduzetnika u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane koji su ostvarili 3,4 milijarde kuna neto gubitka. Najveći gubitak razdoblja u tom području djelatnosti iskazala je VALAMAR RIVIERA d.d., 308,5 milijuna kuna. Zaposlenima u navedenom području djelatnosti obračunana je prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 4.657 kuna, što je 22,0% manje od prosjeka svih zaposlenih kod poduzetnika Hrvatske 5.971 kn.

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje