Povežite se s nama

U fokusu

Evo zašto nije prošao Habušev prijedlog proračuna

Objavljeno:

- dana

ZAŠTO NISU GLASALI “ZA”

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća ponovio se scenarij iz prosinca prošle godine. 

Varaždinski gradonačelnilk nije dobio potrebnih 13 glasova vijećnika od ukupno 25 za svoj novi prijedlog proračuna, a ovo su razlozi zašto vijećnici HSLS-a, HDZ-a, Hrast-a, Reformista i nezavisni vijećnici nisu podržali najvažniji financijski dokument za ovu godinu.

>>Pao novi prijedlog proračuna: Habušu opet nedostajao jedan vijećnički glas

Vampiri, lažne novčanice i sito koje curi na sve strane

Natalija Martinčević (Reformisti) 

Ugled Varaždina neće biti narušen zato što će doći povjerenik. Ugled Varaždina je narušen zato jer pet godina nismo riješili 130.000 tona smeća, ugled je narušen jer smo danas zadnji smo po realizaciji EU projekata, a ne zato jer ćemo dobiti povjerenika. Pet godina se imalo vremena riješiti projekte. Ovo ni nisu pravi projekti, ovo su projektići, rotor sim, rotor tam. Što se tiče vrtića, recite kolIko puta su propali natječaji, nije to projekt od jučer! U dokumentima koje ste nam dostavili lijepo piše da rok za dostavu bio u studenom prošle godine. Što niste prijavili onda taj projekt? Zašto ste čekali da padne proračun? Jer vam je to izlika da se proračun podrži. Potpuno je jasno da mi ovdje trebamo izglasati proračun da bi omogućili HNS-u i SDP-u da si  odrade kampanju do 21. svibnja. Ne može.

Željko Bunić (HSLS)

Rekao sam da je jedan od načina da se ispoštuju obećanja koja su dana prema kulturnjacima, sportašima, građanima i socijali da se unajme varaždinske fotokopirnice, pa da naštampaju novac. Ja sam pronašao novac, 800.000 eura, evo ga ovdje. Taj novac doduše nije pravi, to su naštampane salvete, ali je isto tako legitiman kao i obećanja koja je gradonačelnik dao građanima. Želio sam pokazati da gradska uprava u zadnje tri godine stalno obećava nešto što je neostvarivo i nemoguće, a nakon što rebalansi i proračuni nisu prihvaćeni, krivnja se svaljuje na vijećnike koji imaju zube ko’ vampiri, koji su socijalno neosjetljivi, koji su politikanti… Na Odboru za financije, koji nije prihvatio proračun, dao sam gradonačelniku uvjete pod kojim bih ga prihvatio proračun: prvo je da se prihodovna i rashodovna strana proračuna za 2017. dovede na razinu od 225 milijuna. Drugo, predložio sam da gradonačelnik da pismenu ostavku s obzriom da se radi o političkoj odgovornosti, a kao protutežu njegovoj dobroj volji bio sam spreman dati svoju ostavku.  Habuš i njegova ekipa su to ismijali. Ne tražim ništa. Ne tražim da mi se asfaltira cesta, da mi se zaposli član obitelji, niti mjesto u Nadzornomo odboru. Tražim samo uvažavanje realnosti. Reakcija gradonačelnika najbolje govori kome je stalo do proračuna.

Zlatan Avar (nezavisni) 

Drago mi je da je gradonačelnik rekao da je imao pritisak javnosti, posebno da je imao pritisak Zajednice sportskih udruga grada Varaždina. Možda ćemo imati još više problema jer kad netko donese odluku o odabiru, a tek tada dobije ponude, onda za mene to nije zakonito, ni ispravno. Radi se o afera Euro Consulting. To nisu samo indicije, to su stvarni materijalni dokazi i ne čudi me što onda netko iz Zajednice vrši pritisak na vijećnike i gradonačelnika. Proračun je čisto izvlačenje novca koje se pravdalo socijalno ugroženima i školama. Politička odgovornost? Mi tu možemo reći što nas volja, možemo reći istinu, a kad to velimo, nismo zadovoljni. Mi jednostavno ne upravljamo proračunom, koji je kao sito koje curi na sve strane. Istina je da lobiji i partikularni interesi gledaju kako navaliti na proračun i što više novaca isisati. Za takav proračun da glasam? Nema šanse!  SDP ima formalne razloge zašto prihvatiti proračun, kao što je rekla Ljubica Križan, ali SDP je četiri godine slijep. Što ste radili ovih četiri godine? Podržavali! Ovo nije proračun Habuša, jer on se neće kandidirati. To je proračun neke buduće ekipe, Štromara i Kišića, koje pozivam jer oni su ipak župan i dožupan i imaju iskustva u vođenju Županije  da malo pogledaju kako se provode javne nabave, neka pogledaju kako se izvlače novci iz proračuna.

Ladislav Iličić (Hrast)

Mi smo još u siječnju rekli da se ništa strašno neće dogoditi ako se proračun ne usvoji. Rekli smo da će se privremenim financiranjem i dalje financirati sve ono što i prije te nema razloga da Barokne večeri ne dobiju novac, kao i sportske udruge, a problemi su samo tehničke prirode. Činjenica je da su zakonodavci koji su donosili zakon o povjereniku imali na umu dobrobit gradova kod kojih ne prođe proračun, a sada se povjerenik prikazuje kao đavao koji će doći u Varaždin i koji nas mrzi. Zakonodavac je odredio kako funkcionira grad u kojem ne postoji većina. Izgleda da gradonačelnik već godinu i pol nema većinu u Gradskom vijeću i to je ozbiljna stvar. Ne treba nas sad plašiti da vrtići neće biti energetski obnovljeni, škole dograđene. Tko je kriv za to? Jesmo li mi krivi za to ili gradonačelnik koji je tako vodio Grad da nema podršku u Gradskom vijeću? Ako je nešto hitno, to su onda bale u Brezju, a ne dogradnja VI. OŠ. Mi imamo različiti pristup politici, ja mislim da se više treba ulagati u ljude, a ne cigle. Mi nećemo podržati ovaj prijedlog proračuna i smatramo da se ništa neće promijeniti, ni dogoditi.  

Otilija Cvetko (HDZ)

Ne želim više ponavaljati stav HDZ-a o našem neprihvaćanju proračuna, on je poznat. Nakon svega što se radilo, od uhljeba nadalje, od Nadzornih odbora, Upravnih vijeća da bi se kupili glasovi, vjerujte ne znam što bih mislila, ali stav HDZ-a je jasan: mi nećemo prihvatiti proračun.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Još danas se možete samopopisati, od sutra na teren kreću popisivači

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sutra počinje terenski dio popisa stanovništva, a još danas imate vremena da podatke unesete sami putem sustava e građani.

Popis 2021. provodi se prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom popisa. Popisuju se državljani Republike Hrvatske, strani državljani  i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku Popisa 2021. imaju boravište u Republici Hrvatskoj.

Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica-jedno kućanstvo, što znači ako se i više članova kućanstva koristi sustavom E-građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove kućanstva, kućanstvo i stan.

U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada 2021., na teren izlaze popisivači koji će, u osobnom intervjuu sa stanovništvom i s pomoću elektroničkih uređaja, popisati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Više o samom načinu provođenja popisa stanovništva možete pročitati ovdje.

Nastavite čitati

U fokusu

Zbog nestašice čipova dolaze nova poskupljenja! Očekuje se rast cijena mobitela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon poskupljenja prehrambenih namirnica, goriva, građevinskog materijala i sirovina, najavljuje se novi udar na kućne budžete. Uz sve navedeno mogao bi uslijediti i val poskupljenja mobitela, ali i drugih uređaja, a razlog je nestašica čipova.

Nestašica čipova utječe na telefone, automobile, proizvodnju, kućanske aparate i na doslovno gotovo svaki aspekt ljudskih života. Nestašica čipova je trenutno najveća te će zbog toga vjerojatno mnoge stvari poskupiti, piše portal Bajtbox.

Trenutno, industrija pametnih telefona je duboko pogođena nedostatkom čipova te je samo nekoliko većih igrača ogromnim narudžbama osiguralo sebi čipove. To će uništiti manju konkurenciju koja će reciklažu starih dijelova moći vršiti samo određeno vrijeme. Inače, industrija automobila je najviše pogođena te se očekuju gubici od 110 milijardi američkih dolara kroz cijelu granu industrije samo u ovoj godini.

Prema izvješću Susquehanna Financial Groupa, globalna nestašica čipova je sada dosegla svoj vrhunac. Čak i najveći igrači na nove čipove moraju čekati nevjerojatno dugo. Točnije, od narudžbe do isporuke se čeka 21 tjedan što je najgore do sada.

Analogno tome, sve će manje biti i zalihe proizvoda kod prodavača, a to znači da će cijene očekivano rasti jer potražnja za elektronikom ne opada. Već se na proizvodima Xiaomija i Samsunga osjeti kako su pojedini modeli bili na policama samo par mjeseci prije nego što ih je kompletno nestalo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje