Povežite se s nama

U fokusu

Evo zašto nije prošao Habušev prijedlog proračuna

Objavljeno:

- dana

ZAŠTO NISU GLASALI “ZA”

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća ponovio se scenarij iz prosinca prošle godine. 

Varaždinski gradonačelnilk nije dobio potrebnih 13 glasova vijećnika od ukupno 25 za svoj novi prijedlog proračuna, a ovo su razlozi zašto vijećnici HSLS-a, HDZ-a, Hrast-a, Reformista i nezavisni vijećnici nisu podržali najvažniji financijski dokument za ovu godinu.

>>Pao novi prijedlog proračuna: Habušu opet nedostajao jedan vijećnički glas

Vampiri, lažne novčanice i sito koje curi na sve strane

Natalija Martinčević (Reformisti) 

Ugled Varaždina neće biti narušen zato što će doći povjerenik. Ugled Varaždina je narušen zato jer pet godina nismo riješili 130.000 tona smeća, ugled je narušen jer smo danas zadnji smo po realizaciji EU projekata, a ne zato jer ćemo dobiti povjerenika. Pet godina se imalo vremena riješiti projekte. Ovo ni nisu pravi projekti, ovo su projektići, rotor sim, rotor tam. Što se tiče vrtića, recite kolIko puta su propali natječaji, nije to projekt od jučer! U dokumentima koje ste nam dostavili lijepo piše da rok za dostavu bio u studenom prošle godine. Što niste prijavili onda taj projekt? Zašto ste čekali da padne proračun? Jer vam je to izlika da se proračun podrži. Potpuno je jasno da mi ovdje trebamo izglasati proračun da bi omogućili HNS-u i SDP-u da si  odrade kampanju do 21. svibnja. Ne može.

Željko Bunić (HSLS)

Rekao sam da je jedan od načina da se ispoštuju obećanja koja su dana prema kulturnjacima, sportašima, građanima i socijali da se unajme varaždinske fotokopirnice, pa da naštampaju novac. Ja sam pronašao novac, 800.000 eura, evo ga ovdje. Taj novac doduše nije pravi, to su naštampane salvete, ali je isto tako legitiman kao i obećanja koja je gradonačelnik dao građanima. Želio sam pokazati da gradska uprava u zadnje tri godine stalno obećava nešto što je neostvarivo i nemoguće, a nakon što rebalansi i proračuni nisu prihvaćeni, krivnja se svaljuje na vijećnike koji imaju zube ko’ vampiri, koji su socijalno neosjetljivi, koji su politikanti… Na Odboru za financije, koji nije prihvatio proračun, dao sam gradonačelniku uvjete pod kojim bih ga prihvatio proračun: prvo je da se prihodovna i rashodovna strana proračuna za 2017. dovede na razinu od 225 milijuna. Drugo, predložio sam da gradonačelnik da pismenu ostavku s obzriom da se radi o političkoj odgovornosti, a kao protutežu njegovoj dobroj volji bio sam spreman dati svoju ostavku.  Habuš i njegova ekipa su to ismijali. Ne tražim ništa. Ne tražim da mi se asfaltira cesta, da mi se zaposli član obitelji, niti mjesto u Nadzornomo odboru. Tražim samo uvažavanje realnosti. Reakcija gradonačelnika najbolje govori kome je stalo do proračuna.

Zlatan Avar (nezavisni) 

Drago mi je da je gradonačelnik rekao da je imao pritisak javnosti, posebno da je imao pritisak Zajednice sportskih udruga grada Varaždina. Možda ćemo imati još više problema jer kad netko donese odluku o odabiru, a tek tada dobije ponude, onda za mene to nije zakonito, ni ispravno. Radi se o afera Euro Consulting. To nisu samo indicije, to su stvarni materijalni dokazi i ne čudi me što onda netko iz Zajednice vrši pritisak na vijećnike i gradonačelnika. Proračun je čisto izvlačenje novca koje se pravdalo socijalno ugroženima i školama. Politička odgovornost? Mi tu možemo reći što nas volja, možemo reći istinu, a kad to velimo, nismo zadovoljni. Mi jednostavno ne upravljamo proračunom, koji je kao sito koje curi na sve strane. Istina je da lobiji i partikularni interesi gledaju kako navaliti na proračun i što više novaca isisati. Za takav proračun da glasam? Nema šanse!  SDP ima formalne razloge zašto prihvatiti proračun, kao što je rekla Ljubica Križan, ali SDP je četiri godine slijep. Što ste radili ovih četiri godine? Podržavali! Ovo nije proračun Habuša, jer on se neće kandidirati. To je proračun neke buduće ekipe, Štromara i Kišića, koje pozivam jer oni su ipak župan i dožupan i imaju iskustva u vođenju Županije  da malo pogledaju kako se provode javne nabave, neka pogledaju kako se izvlače novci iz proračuna.

Ladislav Iličić (Hrast)

Mi smo još u siječnju rekli da se ništa strašno neće dogoditi ako se proračun ne usvoji. Rekli smo da će se privremenim financiranjem i dalje financirati sve ono što i prije te nema razloga da Barokne večeri ne dobiju novac, kao i sportske udruge, a problemi su samo tehničke prirode. Činjenica je da su zakonodavci koji su donosili zakon o povjereniku imali na umu dobrobit gradova kod kojih ne prođe proračun, a sada se povjerenik prikazuje kao đavao koji će doći u Varaždin i koji nas mrzi. Zakonodavac je odredio kako funkcionira grad u kojem ne postoji većina. Izgleda da gradonačelnik već godinu i pol nema većinu u Gradskom vijeću i to je ozbiljna stvar. Ne treba nas sad plašiti da vrtići neće biti energetski obnovljeni, škole dograđene. Tko je kriv za to? Jesmo li mi krivi za to ili gradonačelnik koji je tako vodio Grad da nema podršku u Gradskom vijeću? Ako je nešto hitno, to su onda bale u Brezju, a ne dogradnja VI. OŠ. Mi imamo različiti pristup politici, ja mislim da se više treba ulagati u ljude, a ne cigle. Mi nećemo podržati ovaj prijedlog proračuna i smatramo da se ništa neće promijeniti, ni dogoditi.  

Otilija Cvetko (HDZ)

Ne želim više ponavaljati stav HDZ-a o našem neprihvaćanju proračuna, on je poznat. Nakon svega što se radilo, od uhljeba nadalje, od Nadzornih odbora, Upravnih vijeća da bi se kupili glasovi, vjerujte ne znam što bih mislila, ali stav HDZ-a je jasan: mi nećemo prihvatiti proračun.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Darko Marković kao nezavisni kandidat ide po četvrti mandat načelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Aktualni načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković najavio je kandidaturu za četvrti mandat. Kao nezavisnog kandidata pratit će ga i nezavisna lista za Općinsko vijeće.

Predstavljajući kandidaturu i program Marković je naglasio da je zajedno s djelatnicima općinske uprave i općinskim vijećnicima puno napravljeno tijekom tri mandata, tijekom 12 godina.

– S obzirom na sve što smo do sada napravili, s obzirom na marljivost dužnosnika, općinske uprave i vijećnika, rezultatima smo dokazali da možemo, da znamo i to želimo ponoviti u sljedećem mandatu – rekao je Marković i dodao da je najvažnije od svega konačno pokretanje projekta iskorištavanja geotermalne energije.

– Geotermalna energija nije samo najveći potencijal općine Mali Bukovec, nego i Varaždinske županije. Tim projektom želimo stvoriti energetski neovisnu općinu. I ne samo općinu jer će našim projektom i Varaždinska županija postati energetski neovisna. Puno truda, zalaganja i znanja uloženo je do sada u pokretanje tog projekta. U idućem mandatu taj ćemo projekt završiti, konačno će u općini Mali Bukovec raditi geotermalna elektrana i naša će općina postati energetski neovisna. Pokretanjem tog velikog projekta, sve projekte koji će uslijediti nakon toga bit će puno lakše napraviti jer će prihodi Općine nekoliko puta narasti u narednih 5 do 10 godina – najavio je Marković.

Kandidat za načelnika u četvrtom mandatu podsjetio je da je prije 12 godina proračun Općine Mali Bukovec iznosio 1,8 milijuna kuna, početkom ovog mandata odnosno 2017. godine 4,3 milijuna kuna, a zadnje tri godine na razini od 10 milijuna kuna.

Za projekt izgradnje geotermalne elektrane zahvalio je na podršci aktualnom županu Radimiru Čačiću kojeg će podržati i u kandidaturi za novi mandat župana, kako bi se nastavila uspješna suradnja na realizaciji najvećeg projekta u Općini Mali Bukovec.

Nastavite čitati

U fokusu

Vrhovni sud pravomoćno oslobodio Pataftu i ostale, dio postupka vraćen na početak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je pravomoćnu presudu u slučaju koji objedinjuje ‘slučaj Bale’, ‘slučaj Jalkovec-Brezje’, ‘slučaj POS’ i ‘slučaj Aerodrom’. Time su Davor Patafta i ostali pravomoćno oslobođeni krivnje za slučaj bale i POS.

Sad svi koji su nas lažno optuživali mogu staviti glave u pijesak, rekao je Davor Patafta i istaknuo kako je presudom zadovoljan. Zanimljivo je da je pravomoćna oslobađajuća presuda uslijedila temeljem dokaznog postupka tužiteljstva, budući da je Vrhovni sud potvrdio kako suđenje nije bilo pravično jer nisu uvaženi dokazi obrane.

Potvrđena, je, naime, oslobađajuća presuda za Ivana Čehoka, Davora Pataftu, Narcisu Huljev, Tomislava Kezelja i Hrvoja Vojvodu, i to u točkama vezanima uz sklapanje ugovora za zbrinjavanja baliranog otpada između Grada, Varkoma i tadašnjeg T7 VIS-a.

Također, Vrhovni sud potvrdio je presudu kojom je Hrvoje Vojvoda oslobođen optužbi da bi poticao Čehoka na kazneno djelo prilikom kupnje zemljišta za POS-stanogradnju u Ulici Vilka Novaka od tvrtke Ekos Holding.

U kaznenom postupku koji se vodio protiv petero optuženika i tri Pataftine tvrtke, prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu Čehok, Patafta i Huljev su oslobođeni optužbi zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe položaja i ovlasti poticanjem i pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti. Za tvrtke T7 Grupa i T7 Vis utvrđeno je da nisu odgovorne za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti odgovorne osobe Davora Patafte. Hrvoje Vojvoda je također oslobođen optužbe zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlast, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Vrhovni sud je također ukinuo dio presude Županijskog suda u Zagrebu iz 2018. godine, kojom je Ivan Čehok osuđen na dvije godine zatvora, dok su tada bezuvjetne kazne dobili i Davor Patafta i Narcisa Huljev.

Vrhovni sud je utvrdio da je prvostupanjski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je odbio dokazne prijedloge optuženika i ovlaštenog tužitelja bez ikakvog obrazloženja razloga odbijanja. Za dio odbijenih dokaznih prijedloga prvostupanjski sud čak ni ne obrazlaže o čijim je dokaznim prijedlozima riječ, na koje okolnosti su predloženi, niti razloge njihova odbijanja. Odbijanjem dokaznih prijedloga obrane bez obrazloženja je teško povrijeđeno pravo na pravično suđenje zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Time je i povrijeđeno pravo na obranu koja povreda je mogla utjecati na presudu. Potpuni izostanak obrazloženja odbijanja velikog broja dokaznih prijedloga obrane čini presudu proizvoljnom. Pored toga, za dio optužbi prvostupanjski sud u presudi nije dao ocjenu proturječnih dokaza, a što je također moglo utjecati na presudu.

Prvostupanjski će sud iznova provesti raspravu u tom dijelu optužbe. U ponovljenom postupku sud će ponovno izvesti i ocijeniti sve ranije izvedene dokaze, a po potrebi i nove. Potom će donijeti novu, na zakonu zasnovanu odluku, koju će valjano obrazložiti, stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

Davor Patafta će, kako doznajemo, sutra održati konferenciju za medije kod bala u Brezju.

Nastavite čitati