Fakultet organizacije i informatike sudjeluje u novom međunarodnom projektu IC4HEDS, čime su korak bliže razradi novih informatičkih predmeta i unapređenju tržišta rada u prekograničnom području.

Naime, partneri iz Hrvatske i Mađarske ujedinili su se kako bi proveli projekt “Intenzivni predmeti za studente visokoobrazovnih ustanova” (IC4HEDS) sufinanciran u okviru INTERREG programa prekogranične suradnje “Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.”

Početni sastanak projekta održan je online 22. rujna. Projekt IC4HEDS bavit će se poticanjem suradnje privatnog sektora i visokoobrazovnih ustanova, smanjivanjem neravnoteža između tržišta rada i obrazovnog sustava i unaprjeđenjem kvalitete visokog obrazovanja u prekograničnom području. Projektom se želi ojačati uloga visokoobrazovnih ustanova kroz povećanje dostupnosti specifičnih, prije svega informatičkih i poslovnih znanja.

Projektni konzorcij odgovoran za ispunjenje glavnih ciljeva predvodi Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o. (TICM), a uz TICM čine ga Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište Panonia – Pannon Egyetem u Nagykanizsi i poduzeće Nagykanizsa Asset Management.

Partneri su se složili oko ključnih tema i problema vezanih uz implementaciju, posebice u svijetlu izazova koji se javljaju u provedbi prekograničnih projekata u vrijeme aktualne pandemije koronavirusa. Glavne aktivnosti projekta su razvoj dva potpuno nova kolegija koje će u suradnji s projektnim partnerima osmisliti Fakultet organizacije i informatike (FOI) i Pannon Egyetem (PE). Stručnjaci s FOI-a će razviti i provoditi kolegij iz područja digitalne transformacije, dok će Pannon Egyetem razviti i provoditi kolegij o industriji 4.0. Osmišljavanje programa i stvaranje sadržaja započet će već sada i trajat će sljedećih osam mjeseci.

Nakon što novi kolegiji budu razvijeni u njima će sudjelovati četiri grupe s minimalno deset studenata i odslušati ih do kraja provedbe projekta. Dvije grupe priključit će se kolegiju na Pannon Egyetemu, a dvije na Fakultetu organizacije i informatike. Dodatno, fakulteti će razmijeniti kolegije kako bi studenti imali koristi od oba programa. Kolegiji će biti certificirani od strane obiju visokoobrazovnih ustanova, kako bi studenti nakon uspješnog završetka kolegija primili ECTS bodove.

Ako prilike to dozvole, svaka grupa studenata sudjelovat će na dvodnevnom studijskom prekograničnom putovanju, koje će se sastojati od radionica, posjete poslovnim inkubatorima, fakultetima i drugim institucijama. Planirano je i putovanje projektnih partnera u institucije koje su uspješno provele slične modele učenja s ciljem prijenosa dobre prakse.

Dodatne radionice za studente, vezane uz zapošljavanje, bit će organizirane u poslovnim inkubatorima, od čega će tri biti održane u TICM-u u Čakovcu, a tri u Inkubacijskom i inovacijskom centru u Nagykanizsi. Kao popratne aktivnosti u početnoj fazi projekta, svaki od partnera opremit će prostore za edukaciju modernom prezentacijskom i IT opremom kako bi se kvaliteta samih predavanja dodatno podigla.

– Pozivamo sve zainteresirane, a posebice studente i poduzetnike, da prate naš rad i priključe se kolegijima i radionicama koje će biti organizirane u sljedećih osam mjeseci. Sve informacije o projektu bit će dostupne na TICM-ovoj internetskoj stranici i na Facebook stranici projekta – poručuju iz FOI-ja.

Dodajmo da je uime FOI-ja voditelj projekta prof. dr. sc. Vjeran Strahonja.

Komentari

Komentara