Povežite se s nama

Novosti

Fantomska tvrtka: nema zaposlenih, ostvaruje gubitke, a sve plaća Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

INICIJATIVA LABURISTA

Varaždinska županija bi godišnje mogla uštedjeti najmanje 750.000 kuna kada bi dvije tvrtke – Poslovne zone d.o.o. i Varaždinsku agenciju za marketing i promidžbu d.o.o. – pripojila AZRA-i.

– To su samo dva trgovačka društva u izravnom ili neizravnom vlasništvu Županije koja su potpuno nepotrebna i u vrijeme krize predstavljaju financijski teret. Na sljedećoj sjednici Županijske skupštine, koja bi trebala biti održana krajem ovog mjeseca, pokrenut ćemo inicijativu za njihovo pripajanje. Ako 100.000 eura, koliko bi se godišnje uštedjelo, pomnožite s četiri godine, tada se dolazi do znakovite svote – istaknuo je Siniša Miličić, predsjednik Kluba vijećnika Hrvatskih laburista – Stranke rada u petak.

Poslovne zone – tvrtka posebnog značaja?

Inicijativu je potkrijepio konkretnim podacima: Poslovne zone nemaju niti jednog zaposlenika, a u četiri godine, od 2009. do 2012. ostvarile su 730.458,49 kuna gubitaka.

– Gubitak će biti podmiren iz županijskog proračuna. Župan Predrag Štromar, koji čini Skupštinu Poslovnih zona, u travnju je donio odluku da će za pokriće 284.000 gubitka iz 2012. Županija iz proračuna ove godine izdvojiti 150.000 kuna, dok ostatak tvrtka treba podmiriti iz vlastitog poslovanja. No Poslovne zone je proglasio društvom od posebnog značaja, pa će, ne uspije li ta tvrtka sama podmiriti preostali gubitak, potreban novac biti rezerviran u županijskom proračunu za 2014. godinu – naveo je Miličić.

Predlaže dva rješenja: da se Poslovne zone pripoje AZRA-i, tvrtki koja se također bavi razvojem Županije i privlačenjem stranih investitora ili da postanu dio Slobodne zone.

– Slobodna zona, u kojoj je Županija 25-postotni vlasnik, bave se sličnim poslovima razvoja zona. Doduše, tu je problem što pet, šest zaposlenih ne zna kud će sa sobom, jer su nekretnine rasprodane pa se ne zna što će biti s tom tvrtkom kada bude potrošen taj novac – napomenuo je vijećnik laburista.
 

Oglasni prostori na autobusnim nadstrešnicama

Direktorica Poslovnih zona je Štefica Španić, a to mjesto je imenovana krajem svibnja do imenovanja direktora po javnom natječaju, najduže do kraja godine.

– Ovakvu odluku župan donosi svakih šest mjeseci, jer se nikada ne raspiše natječaj za direktora. No Štefica Španić, koja je sposobna i koja puno radi, zapravo je zaposlenica Varaždinske agencije za marketing i promidžbu. Obnaša dužnost direktorice u toj Agenciji, koja iznamljuje oglasne prostore na autobusnim nadstrešnicama i triput godišnje izdaje besplatni list “Županijske vijesti”, koji glorificira županijsku vlast – naveo je Miličić.

Domaće mlijeko “pojede” 70-ak tisuća kuna

Od 2009. do 2012. godine Agencija je ostvarila 22.336 kuna dobiti, no Miličić je napomenuo da istovremeno primila 2.037.005 kuna dotacija od osnivača, a to su ŽUC i AZRA.

– S obzirom da je ŽUC poslovao s gubitkom, a da je istovremeno ove godine u njihovom proračunu osiguran novac za još jednog zaposlenika, predlažem da se na to mjesto zaposli Štefica Španić. Kao razlog za otvaranje novog radnog mjesta u ŽUC-u navodila se i potreba za povlačenjem novca iz EU fondova, a Štefica Španić u tome ima puno iskustva – predložio je Miličić.

Napomenuo je da Poslovne zone i Agencija nisu jedini primjeri nepotrebnih tvrtki.

– Tu je i tvrtka Domaće mlijeko, koju je Županija zajedno s po dva grada i općine osnovala prije pet godina. Temeljni kapital je 980.000 kuna, a županijski pročelnik je direktor te tvrtke pa godišnje bez ikakve potrebe “pojede” 60.000 do 70.000 kuna – ustvrdio je.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje