Povežite se s nama

Međimurje

FOTO Evo kako se ludovalo na fašniku u Prelogu i Čakovcu

Objavljeno:

- dana

FAŠNIK U MEĐIMURJU

Prelog i Čakovec su u nedjelju zaplesali u ritmu maškara zahvaljujući dosad najvećem odazivu kostimiranih sudionika.

Procjenjuje se da je samo u Čakovcu popodnevnu fašničku povorku pratilo više od 6.000 ljudi.

Nagrade najboljima

Već tradicionalno fašničku povorku u Prelogu organizirala je Turistička zajednica, a glazbeni ritam povorci koja se prošetala gradskim ulicama i trgovima dao je domaći Puhački orkestar. Bez nepotrebnog dvoumljenja, gradonačelnik Ljubomir Kolarek predao je ključeve u ruke Toniju, najmlađem fašničaru iz Dječjeg vrtića Fijolica. Maskirani vrtićari obećali su ga vratiti do srijede ujutro. Na poziv organizatora pristigle su i brojne udruge poput Nautičkoga kluba Labud, Tratinčice iz Hemuševca, Udruge umirovljenika iz Preloga i Veselog društva iz Otoka. Svi su se sudionici maskirane povorke predstavili publici na pozornici ispred Doma kulture. Najmlađi sudionici povorke nagrađeni su krafnama i čajem, a sve su maske dobile poklon-bonove ugostiteljskih objekata koji posluju na području Preloga. Nije izostalo ni suđenje Fašniku. Ulogu suca maestralno je odradio Damir Mužanić. Sklepanu optužnicu čitao je Željko Sokač, dok je Dejan Novak svim silama nastojao ublažiti dosuđenu kaznu. No, Fašnik je ipak morao platiti cijenu svojih grijeha te su siromaha okrivili i kaznili za sve strahote koje su lani pogodile Prelog. Ni pravosuđe u Čakovcu nije imalo milosti prema njegovu imenjaku. Fešta je na Trgu Republike kulminirala nakon povorke tradicijskih i svjetovnih fašničkih maski zabavom pod šatorom uz nastup grupe Flash. Slijedilo je biranje onih najboljih, za koje je METSS iz Čakovca osigurao bonove u vrijednosti 5.000 kuna. Najbolje tradicionalne maske ovogodišnjega Međimurskog fašnika su KUU Lafra Turčišće, podturenska čaplja i snehe, međimurske krave iz Novog Sela na Dravi te mukavci i coprnice iz Zasadbrega. Od posjetitelja je najkreativniju masku imala Gordana Šoltić Siladi iz Čakovca, dok su gospoda iz Štefanca zavrijedila priznanje za najsimpatičniju masku. Svetomartinski krampusi vlasnici su najstrašnijih maski, a žiri je pirate iz Macinca proglasio najkreativnijom grupom. U kategoriji “najslađa grupa” nagrada je pripala svemirskim eko-čistačima iz Osnovne škole Hodošan. Ovogodišnji program Međimurskog fašnika bez sumnje je oduševio sve posjetitelje. Čakovec se prema komentarima gostiju i u izbornoj godini potvrdio kao mjesto najbolje zabave te neponovljivih maskiranih uspomena.

– To vam je tak, naši međimurski fašničari ponorevaju samo jedan dan, a političari cijelu godinu – ustvrdio je maskirani Štef iz Strahoninca i odjurio s ekipom na konzumiranje netom preuzete vlasti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Mursko Središće: osoba godine je Darko Oreški, nagrade najboljim sportašicama i sportašima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće stogodišnju tradiciju obilježavanja spomendana svete Barbare proslavio je i ove godine svečanim program u Centru za kulturu „Rudar“. Bila je to prilika za prezentaciju projekata koji su u velikoj mjeri doprinijeli podizanju kvalitete života u najsjevernijem hrvatskom gradu.

U okviru programa dodijeljene su i tradicionalne nagrada za osobu godine Grada Murskog Središća i nagrade za sportska ostvarenja. Ovogodišnju nagrada za osobu godine primio je Darko Oreški iz Peklenice. U kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Mensur Rošić i Tena Marodi. U kategoriji sportske momčadi godine najboljima je proglašen kadetski sastav Škole nogometa Rudar Mursko Središće. U kategoriji rekreativaca nagrade su primili Monika Jalšovec, Ivan Zadravec i Alen Kontrec. Udruga sportske rekreacije „Sport za sve“ Mursko Središće primila je nagradu za rekreacijsku momčad godine.

Nagrađenim su čestitali gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i župan Međimurske županije Matija Posavec, dok se u ime nagrađenih okupljenima obratio Darko Oreški.

– Svi članovi udruga, klubova ili pojedinci trude se da najbolje što mogu doprinose razvoju svojih organizaciji te da na svakom natjecanju s ponosom predstavljaju najsjeverniji grad Republike Hrvatske. Zahvaljujem gradonačelniku i saborskom zastupniku Srpaku te svim gradskim službama na pomoći u našem radu – poručio je Oreški.

U prigodnom programu sudjelovali su mladi i talentirani glazbenici Dora Rebernik i Edvin Nedeljko.  

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu predstavljena autohtona međimurska bajka „Stekljena gora“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja Čakovec i Turistička zajednica Grada Čakovca na Adventu u Čakovcu prezentirali su autohtonu međimursku bajku „Stekljena gora“.

Obostrano zadovoljstvo uspješnom suradnjom izrazili su ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan i direktor Turističke zajednice Grada Čakovca Filip Horvat.

– Veselimo se što će ovaj postav biti dostupan 24 sata dnevno, a s obzirom na to da se radi o vrlo zanimljivoj priči, nadam se da će se svidjeti našim sugrađanima i gostima – naglasio je Horvat.

– „Stekljena gora“ je jedna od sedam autohtonih međimurskih bajki, a sve ove prekrasne priče zabilježene su na terenu širom Međimurja. Drago mi je što smo „Stekljenu goru“ mogli prepričati na ovaj način i omogućiti svima koji to žele da je u potpunosti upoznaju šetajući našim predivnim gradom. U tjednu nakon 23. prosinca organizirat ćemo i prigodne radionice, igraonice te bajkaonicu na ovu temu. Nakon realizacije ovog projekta, pokušat ćemo na sličan način realizirati kompletan ciklus svih sedam međimurskih bajki – nadovezala se Hrustek Sobočan.

Baština

Viša kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač, koja vodi ovaj projekt, istaknula je da za međimurske bajke u velikoj mjeri moramo zahvaliti Mariji Novak.

– Zanimljivo je da ljudi gotovo nikad ne pomisle kako postoje bajke izvan Grimmovih ili Andersenovih, pa je za nas velika sreća što smo zabilježili ovih nekoliko izvornih međimurskih, na dijalektu. U velikoj mjeri to moramo zahvaliti Mariji Novak, zaljubljenici u našu baštinu, čiju ostavštinu čuvamo u muzeju. Ona je u svom neposrednom okruženju zabilježila te bajke na audio kazetama, što nam je pomoglo da ih priredimo tako da budu prijemčivije za publiku – rekla je voditeljica projekta.

Na prezentaciji „Stekljene gore“ u samom središtu grada predstavljena je kinetička skulptura „Vjetar“ čiji je autor akademski grafičar Veljko Posavec.

Kod skulpture priča započinje, a kako se nastavlja i završava, otkriva se kod zdenca u dvorištu Staroga grada.

Tamo je, uz pomoć grafičkog dizajnera Tomislava Brozovića, uređeno i postavljeno pet panoa na kojima možete pratiti tijek priče. Kad stignete do njenog sretnog završetka, možete napraviti i fotografiju s vilinskim krilima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje