Povežite se s nama

Međimurje

Fašničke povorke diljem Međimurja: isplati se “ponorevati” uz puno dobre zabave i vrijedne nagrade

Objavljeno:

- dana

Vrhunac je fašničkih veselja po cijelom Međimurju. Središnje okupljanje bit će u Čakovcu, gdje Turistička zajednica Grada Čakovca već 54. godinu organizira manifestaciju „Međimurski fašnik“.

Program će se odvijati u dva dana na Trgu Republike. U subotu, 10. veljače, od 10 sati na rasporedu je dječji fašnik, a dan kasnije od 15 sati tradicijski fašnik. Upravo tradicijski fašnik privlači najveću pozornost, kako zbog rekordnog broja sudionika tako i zbog vrijednih nagrada koje će dobiti pet najmaštovitijih maski. Upravo stoga iz TZ-a poručuju: „Isplati se ponorevati s nama!“

Fašnička povorka i ove će godine proći Prelogom i to u nedjelju 11. veljače. Program počinje od 14:30 sati okupljanjem na Trgu slobode kod Doma kulture, a nastavlja se fašničkom povorkom gradskim ulicama. Vrhunac manifestacije bit će suđenje i spaljivanje Fašnjaka.

Sobočki Fašjek

Svetomartinski maskenbal održat će se u utorak, 13. veljače od 12 sati. Okupljanje je na Trgu sv. Martina. Povorka će proći kroz Žabnik i Čakovečku ulicu ponovno do Trga uz kratki prigodni program u Osnovnoj školi Sveti Martin na Muri. Za posjetitelje su osigurane krafne, čaj i kuhano vino te nagrade za najbolji maskirani školski razred, kao i najbolju pojedinačnu masku.

Tradicionalni Fašnik u Goričanu održat će se u nedjelju. Okupljanje je u 13 sati kod „Euroklime“ kada će se povorka uputiti prema Domu kulture. Program se sastoji od tradicionalnih „Goričkih svati“, a novitet ove godine je da će tema fašnika biti „Gorička republika“. Odabir najboljih maski održat će se u Domu za kulturu, a prva nagrada iznosi 2000 kuna.

„Sobočki Fašjek 2018.“ u Maloj Subotici je u nedjelju u 14 sati. Fašjenska povorka krenut će iz Palovca uz glazbenu pratnju općinskog Puhačkog orkestra do parkirališta iza Doma kulture u Maloj Subotici, gdje će se sve maškare moći predstaviti na bini. Slijedi proglašenje pobjednika, dodjela nagrada i priznanja sudionicima, suđenje Fašjeku i njegovo spaljivanje.

U nedjelju u 14 sati fašničko veselje počinje i u Kotoribi. Predstavljanje maski bit će u centru Kotoribe, nakon čega povorka uz pratnju Limene glazbe kreće prema stolnoteniskoj dvorani.

Ovogodišnji fašenjk u Donjoj Dubravi održat će se u nedjelju u 14 sati. Fašenjska povorka počinje na Trgu Republike, prolazi dobravskim ulicama i vraća se u dvorište Doma kulture „Zalan“. Okupljanje djece te biranje najljepše dječje maske održat će se u prostorijama Kulturno-umjetničkog društva „Seljačka sloga“ u 14:30 sati.

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje