Povežite se s nama

Međimurje

Festival cekara u Nedelišću zbog najavljenoga lošeg vremena premješten u Vatrogasni dom

Objavljeno:

- dana

Sutra u subotu, 2. travnja, u Nedelišću se od 10 do 14 sati održava Festival cekara.

Iako se originalno trebao organizirati kod poznate nedelišćanske platane, zbog najavljenoga je lošeg vremena Festival premješten u zatvoreni prostor pa će se tako održati u Vatrogasnom domu Nedelišće (Čakovečka 2).

Festival se organizira u sklopu projekta INTERREG EU Adrionet, Jadransko – jonska mreža autentičnih sela, u suradnji JU-a “REDEA”, TZ-a Međimurske županije, LAG-a “Međimurski doli i bregi” te Općine i TZO Nedelišće.

Od 10 do 14 sati očekuje vas radionica pletenja cekara, u koju će biti uključeno 12 aktivnih pletilja; članice Udruge žena Nedelišće, Udruge žena Pušćine, članice KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće i Matice umirovljenika Međimurske županije – Podružnica Nedelišće.

U sklopu festivala održat će se i predavanje o cekarima Franje Cimermana, kulturno-umjetnički program u kojem nastupaju članovi KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće i Matica umirovljenika Međimurske županije – Podružnica Nedelišće te izložbeni i sajamski dio uporabnih predmeta od komušine.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje