Povežite se s nama

Život i društvo

Festival domaće hrane i vina

Objavljeno:

- dana

4. Gourmet Varaždin

Prvi dan uvertira s nježnom, vega kuhinjom, drugog dana nastavak s malo jačim, restoranskim jelima i trećeg dana, za kraj, prava domaća kuhinja sa špekom i čvarcima, između ostalog. Tako je gradonačelnik Goran Habuš najavio četvrto izdanje velike eno-gastronomske priredbe, Gourmet Varaždin 2016., koja će se na Kapucinskom trgu održati 4, 5. i 6. lipnja.

Na manifestaciji, zamišljenoj kao festival domaće hrane i vrhunskih vina, autohtonih proizvođača, predstaviti će se najbolji restorani i vinari hrvatskog sjevera – Varaždinske i Međimurske županije. Tako će desetak restorana spremati namirnice isključivo iz svojih županija, iz domaće proizvodnje i po autohtonim receptima.

Vegafest

Na programu – Vegafest, Plac kak je negdar bil, predstavljanje restorana, Vinska rapsodija,9. sajam domaće i zdrave hrane

S bogatim je programom u Gradskoj vijećnici novinare upoznao Predrag Ciglar, direktor Varaždinske tržnice, izvršnog organizatora događanja. Sve počinje u petak, 3. lipnja, kad će se po prvi put u sklopu Gourmeta održati i cjelodnevni Vegafest Varaždin, festival veganske hrane i zdravog načina života. – Predstaviti će se 60-ak izlagača, proizvođača zdrave hrane, kozmetike koja nije testirana na životinjama, biljne hrane za kućne ljubimce, ekološkog voća i povrća, bezalkoholnog piva… , najavio je Ciglar. Svi koji to požele moći će probati veganska jela koja će pripremiti vrhunski kuhari.

Plac kak je negdar bil

Uz ulaznicu po cijeni od 50 kuna, gost će dobiti pet kupona pa će moći kušati pet jela po vlastitom odabiru. Uz svako jelo posluživat će se i jedan decilitar vina. U prodaji je 300 ulaznica.

Drugi dan priredbe, u subotu, na programu je u prijepodnevnim satima događanje “Plac kak je negdar bil”, na kojemu će prodavači s tržnice prezentirati ponudu s placa, koji je nekad i bio upravo na Kapucinskom trgu. Centralno događanje Gourmeta će, prema najavi Predraga Ciglara, započeti u 17 i potrajati do 21 sat. Riječ je o prezentaciji restorana hrvatskog sjevera pod nazivom “Vino i hrana naših najboljih restorana”, na kojoj će se predstaviti restorani varaždinske i međimurske županije.

– Ukupno će se pripremiti 300-tinjak jela za isto toliko posjetitelja, jer će toliki broj ulaznica biti pušteno u prodaju, rekao je Predrag Ciglar. Uz ulaznicu po cijeni od 50 kuna, gost će dobiti pet kupona pa će moći kušati pet jela po vlastitom odabiru. Uz svako jelo posluživat će se i jedan decilitar vina. Za kušanje će biti ponuđene i slastice varaždinskih slastičara. U nedjelju je na programu sajmovanje na 9. sajmu domaće i zdrave hrane. – Sudjeluje stotinjak izlagača domaćih poljoprivrednih proizvoda iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-Zagorske županije, ali i cijele Hrvatske.

Vinska rapsodija

Tijekom oba dana vikenda na programu je i XVII županijska izložba vina Varaždinske županije “Vinska rapsodija 2016.” Sva tri dana manifestaciju će pratiti bogati zabavni program – od nastupa dječjih zborova, preko KUD-ova i orkestra do tamburaša.

Zbog cijele ove palete događanja je Jelena Toth, direktorica gradske Turističke zajednice, rekla kako je Gourment na pravom putu za vrhunski turistički događaj. Vrhunski šef, Damir Crleni, pak, događanje vidi kao poticaj za mlade kuhare. – Unatoč teškim trenucima po struku treba motivirati mlade da ostanu u Varaždinu, rekao je. Gradonačelnik Habuš je goste na Gourmet pozvao uz poslovicu da ljubav ide kroz želudac.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Zaklada za pomoć djeci VITA lani prikupila rekordnu svotu donacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zaklada za pomoć djeci VITA je, unatoč pandemiji, u 2020. godini prikupila rekordnu svotu od 172.075,74 kuna.

Iako protekle godine Zaklada nije bila u mogućnosti organizirati humanitarne aktivnosti i prikupljati financijska sredstva uživo, u odnosu na 2019. godinu, zabilježen je porast prihoda od čak 130 posto, istaknuto je u godišnjem izvješću o radu koje su prihvatili županijski vijećnici na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Upraviteljica Zaklade Natalija Martinčević zahvalila je svim donatorima koji omogućavaju redovito osiguravanje potrebnih sredstva djeci oboljeloj od rijetkih, teških i malignih oboljenja.

– U 2020. smo, nažalost, imali i porast broja korisnika za 17 %, stoga nam je povezivanje s donatorima bilo jako važno. Na “Kajkavskoj večeri” u Stuttgartu prikupili smo 60.000 kuna, podržao nas je Sportsko i rekreativni klub Sparta s 40.000 kuna, potpisali smo ugovor o sponzorstvu sa Zagrebačkom bankom d.d. u iznosu od 30.000 kuna, a hvala i Autolakirnici Kocijan i MDV centru na donacijama, kao i svim građanima koji su nas podržali.  Drago nam je da je naša misija prepoznata, iako radi pandemije nismo bili aktivni na terenu kao i prijašnjih godina. S optimizmom gledamo u ovu godinu, vjerujemo da ćemo imati mogućnosti organizirati više toga i dodatno promovirati važnost našeg djelovanja te ponovo imati rekordnu godinu, u smislu realiziranih donacija – pojasnila je Martinčević.r

Prošli tjedan je održana i prva sjednica Upravnog odbora u 2021. godini na kojoj je s 3.000 kuna potpore za svakog od deset korisnika osigurana pomoć za sufinanciranje logopedskih i defektoloških terapija, radnih terapija te lijekova, terapijsko penjanje, fizioterapiju, radnih i senzornih terapija, održavanje slušnih aparatića te podmirenje dijela putnih troškova i odlaska na kontrole.

Riječ je o djeci koja boluju od hodgkinovog limfona, epilepsije, autizma i razvojnog  poremećaja, zloćudnog tumora u predjelu malog mozga, razvojnih teškoća, razvojnih anomalija mozga, razvojnog zaostajanja, cerebralne paralize, tumora zametnih stanica testisa, gubitka sluha, dijabetesa melitus 1 i autoimunih bolesti.

U prošloj godini je novčana pomoć dodijeljena 41 korisniku. 

Nastavite čitati

Život i društvo

Breznički Hum: novorođenčadi i njihovim roditeljima novčane potpore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od kolijevke i đačkog doba, preko srednjoškolskog i visokog obrazovanja pa do duboke starosti općina Breznički Hum skrbi o svojim žiteljima na način da svake godine novorođene bebe i njihove roditelje pomaže s tisuću kuna kod prvog i drugog djeteta te s dvije tisuće kod trećeg i svakog narednog novorođenčeta.

Potom mališani polaze dječju igraonicu, odnosno općinski vrtić Čarobna šuma, što općina sufinancira sa po 700 kuna po djetetu mjesečno. Osnovnoškolcima osiguravaju bilježnice i radne bilježnice, srednjoškolcima putem Županije učenički prijevoz, a studentima s područja Huma i s prosjekom ocjena 3,5 daju studentske stipendije.

O starima i nemoćnim žiteljima općine brinu gerontodomaćice obilazeći staračka domaćinstva i pomažući pri nabavi namirnica.

– Pomoć je najpotrebnija u situaciji kada netko od naših žitelja oboli, tada općina također uskače u granicama svojih mogućnosti jer znademo da je u bolesti svaka pomoć dobrodošla – ističe načelnik Hegedić.

Danas su dodijeljene financijske potpore novorođenim bebama s područja općine u iznosima od po tisuću ili dvije tisuće kuna, ovisno je li riječ o prvoj ili drugoj, odnosno trećoj bebi u obitelji, a od 11-tero novorođenih Humljaka u 2020. godini dvije su bebe blizanci čime i treće i četvrto dijete u istoj obitelji.

– Ova vijest posebno veseli jer je prosjek novorođenih u općini proteklih godina bio jedanaestero djece, a od prošlogodišnjih 11 prinova 5 je djevojčica i 6 dječaka – zaključio je Hegedić.

Nastavite čitati