Povežite se s nama

Život i društvo

Festival pajdaša i vinskih mudraša

Objavljeno:

- dana

CESTICA

Festival pučke kulture, veselja, pajdaša, vinskih mudraša i domaćih muzikaša pod nazivom Klampotic održan je u subotu u pograničnom dijelu Općine Cestica na lokaciji Lovrini vinograd.

Uz načelnika Mirka Korotaja i njegovog zamjenika Žarka Rodeša manifestaciji je prisustvovao i Marko Maučić, načelnik (župan) slovenske Općine Podlehnik, te 200-ak posjetitelja i gostiju, a odazvao se i župan Predrag Štromar.  Posjetitelji su imali priliku razgledati izložbu karikatura Branka Medaka, a potom je uz svirku glazbenog sastava F-banda nastavljen zabavni program koji je vodio Slavek. Održane su vinogradarske igre za koje su se prijavile četiri ekipe, a vinske zezancije, špelancije i mudrolije priredio je Mladen Medak Gaga. Središnji dio fešte najavili su glazbenici, a potom su do nekoliko metara visokog stupa preneseni dijelove klampotica koji su podignuti pomoću auto-dizalice: prvo kućište i osovina s batićima, a potom i krila. Kako nije bilo ni daška vjetra, prvo klampanje drvene naprave okretanjem krila u pogon su pustili Slavek Dugi iz Gornjeg Vratna i Marijan Ožvatić. Uz vinogradarski  gulaš nastavljeno je druženje, a čestitke i vrijedne nagrade natjecateljskim ekipama u vinogradarskim igrama uručili su načelnik Korotaj i župan Štromar.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Svi Sveti: sveta misa u 15 sati u crkvi Dobrog Pastira, potom slijedi molitva kod križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži se svetkovina Svih svetih, stoga su iz Varaždinske biskupije izvijestili gdje će se održati središnja svečanost.

Naime, na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga, varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira poslijepodne u 15 sati.

Nakon svete mise biti će zajednička molitva kod središnjeg križa na varaždinskom groblju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje