Povežite se s nama

Zabava & Stil

Festival varaždinskih dvorišta bit će najveći, najbogatiji i najzanimljiviji do sada

Objavljeno:

- dana

Već punih pet godina Festival varaždinskih dvorišta simbolički označava početak ljeta, a njime i bogati kulturno-turistički program prepun događanja koja su Varaždinu i priskrbila naziv „grad festivala“.

Festival varaždinskih dvorišta održat će se 6. i 7. srpnja, najstariji je “mladi” festival u Varaždinu, osmišljen i pokrenut kako bi se obogatila turistička i kulturna ponuda Varaždina i njegove slavne povijesne jezgre, a grad Varaždin potvrdilo kao jednu od najvažnijih, najzanimljivijih i najživahnijih ljetnih destinacija na hrvatskom kontinentu.

Povijesna jezgra Varaždina, obnavljana i s ljubavlju čuvana, zauzima otprilike 35 hektara površine. Svaka zgrada, pročelje, ulica, trg i park na tom nevelikom prostoru priča priču o gradskom životu, kulturi i duhu Varaždina kroz stoljeća.

No, izvana vidljiva raskoš današnjeg Varaždina nije njegovo jedino bogatstvo. Iza haustora gotovo svake kuće u varaždinskoj jezgri, u intimi dvorišta skriva se i nastavlja priča o Varaždinu.

Dvorišta su mjesta gdje javna vizura prepušta mjesto privatnom životu i prikazuje gradski život u osobnijem svjetlu. Potpuno upoznavanje jednog grada i njegovih stanovnika moguće je samo ako se iskuse obje sfere gradskog života – javna, vidljiva, i privatna, često skrivena.

Festival varaždinskih dvorišta pruža upravo to – priliku da se upozna intima grada i Varaždinci u njihovom privatnom okruženju i to kroz bogati kulturni, zabavni i gastronomski festivalski program.

Već u svom prvom izdanju, Festival varaždinskih dvorišta pokazao se kao uspješna manifestacija. Tajne skrivenih kutaka Varaždina upoznali su brojni turisti, ali i brojni Varaždinci koji su po prvi puta imali prilike vidjeti do tada skrivene ljepote dvorišta u gradskoj jezgri. Od tada, festival se kvantitativno i kvalitativno razvijao te je postao stalno godišnje događanje na početku ljeta koje privlači posjetitelje iz Hrvatske, ali i Slovenije, Mađarske i Austrije.

Ovogodišnji će festival biti najveći, najbogatiji i najzanimljiviji do sada. Okupit će čak 14 dvorišta u povijesnoj jezgri Varaždina, program će se protegnuti i na nedjelju, a prvi put će dio službenog programa festivala biti i kazališna premijera.

HNK u Varaždinu će, naime, u sklopu Festivala varaždinskih dvorišta, u atriju Starog grada, možda i najpoznatijem varaždinskom “dvorištu”, premijerno izvesti raskošnu produkciju ambijentalnog kazališta, predstavu “Horor diptih” nastalu po pričama E. A. Poea.

Više o programu pročitajte OVDJE

Zabava & Stil

Zamirisale krafne – s brčićima od štaub šećera, zaflekanih majica i s osmijehom na licu krenimo u pokladnički mjesec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Božićni i novogodišnji dani su iza nas, a već nam na vrata kucaju dani fašnika.

Prvenstveno je to vrijeme koje nosi veselje i radost djeci, ali i svima koji tu istu radost žele prenijeti na druge i izmamiti osmijeh na lica i veselje u društvu.

Razni se običaji vežu uz te dane, ples, vika, maskiranje, pretvaranje… I dok jedni jedva čekaju to vrijeme, drugi ga baš i ne vole, ali gotovo svi se slažu oko jedne stvari. To je vrijeme nezaobilaznog pokladnog kolača od dizanog tijesta – krafne. Punjene čokoladom, vanilijom, šumskim voćem, prazne…, zovu nas na zalogaj više, a mi ga teška srca prihvaćamo.

S brčićima od štaub šećera, zaflekanih majica i s osmijehom na licu krenimo u pokladnički mjesec veljaču.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

MK Aqua Bikers u Tuhovcu pripremaju zimsko druženje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zima neće omesti motorističko druženje koje organiziraju MK Aqua Bikers iz Varaždinskih Toplica.

U Društvenom domu Tuhovec u subotu, 28. siječnja, od 18 sati održat će se 19. Winter Party.

– Bikeri, cuga, klopa i dobra live mjuza. Ulaznica: vedro raspoloženje. Dođite u što većem broju – poziv je MK Aqua Bikers.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje