Povežite se s nama

Kultura

Završio Festival hrvatskih kazališnih amatera: nagrađeni Međimurci Dejan Novak i Kristina Štebih!

fhka

Objavljeno:

- dana

U Vodicama je završio 59. Festival hrvatskih kazališnih amatera.

Prosudbeno povjerenstvo

U šest dana, tijekom dvaju vikenda, izvedene su 22 najbolje predstave s područja cijele Hrvatske. Međimursku županiju predstavljale su Kazališna družina Štolcer Pjevačkoga zbora “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca s predstavom “Adam” Kristine Štebih te Priločka amaterska scena iz Preloga s predstavom “Glumci”. Na županijskim susretima konkurencija se sastojala od 167 skupina.

Član Priločke amaterske scene Dejan Novak osvojio je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu u predstavi “Glumci”, koju je i režirao, dok je Kristina Štebih dobila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu u predstavi “Adam” (režija Dejan Buvač). Paola Novak (PAS) bila je nominirana za najbolju sporednu žensku ulogu, a Božidar Glavina (također PAS) za najbolji dramski tekst. Na naslovnoj se slici nalaze redom: Božidar Glavina, Kristina Štebih, Dejan Novak te Paola Novak.

Prosudbeno povjerenstvo Festivala (Mira Muhoberac, Jasmin Novljaković, Vjekoslav Janković) pratilo je predstave u svih šest dana. Ukoliko ste propustili izvedbe predstave “Adam” u Prelogu i Murskom Središću, ili pak niste, ali želite ponoviti gradivo, možete je pogledati u Čakovcu u četvrtak, 13. lipnja u tamošnjem Centru za kulturu. Predstavu su plesom obogatile i članice Suvremenoga studija plesa Teuta, pod stručnim vodstvom Nikoline Mekovec.

Članovi KD Štolcer, Priločke amaterske scene i Teute s podrškom (KUU “Veseli Međimurci”) u Vodicama

Kultura

Važan dan za hrvatska nacionalna kazališta: intendanti u Varaždinu potpisali Ugovor o stalnoj suradnji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HNK u Varaždinu

U ponedjeljak, 3. svibnja, u velikoj koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu u prisutnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek potpisan je prvi Ugovor o stalnoj suradnji hrvatskih nacionalnih kazališta.

Ugovor su potpisali intendanti svih pet nacionalnih kuća: intendantica HNK u Varaždinu Jasna Jakovljević, intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč, intendantica HNK u Osijeku Dražena Vrselja, intendant HNK Ivana pl. Zajca Rijeka Marin Blažević i intendant HNK u Splitu Srećko Šestan.

Osim što će ovom suradnjom publika dobiti priliku uživati u scenskom i glazbenom repertoaru drugih nacionalnih kazališta, suradnja se odnosi i na koprodukcije te razmjenu umjetnika.

– Nacionalna kazališta, da bi u potpunosti ispunila svoju funkciju, moraju bliže surađivati. Ovim sporazumom obvezuju se i na međusobna gostovanja i na koprodukcije. To će biti na dobrobit umjetnika i na dobrobit publike – istaknula je tom prilikom ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Zadovoljstvo nije krila ni varaždinska intendantica Jasna Jakovljević.

– Očekujemo da će zbog potpisivanja ovog sporazuma publika u još većem broju dolaziti u kazalište. Veliki je privilegij potpisati ugovor sa sva četiri velika nacionalna kazališta. Već u nekoliko gostovanja koja smo imali do sada, predstave su naprosto rasprodane – zaključila je Jakovljević.

Nastavite čitati

Kultura

Novomarofska Udruga umirovljenika i POU organiziraju 3. književnu večer „Na rubu okvira“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru projekta „Nemirni uMirovljenici“, Udruga umirovljenika Novi Marof i Pučko otvoreno učilište Novi Marof organiziraju 3. književnu večer pod nazivom „Na rubu okvira“, koja će se održati u petak, 7. svibnja, od 18 do 19:30 sati u velikoj dvorani Kulturnog centra„Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu.

Na književnoj večeri predstavit će se dosadašnji rezultati radionica „Kreativno pisanje“ koje se provode u okviru projekta „Nemirni uMirovljenici“, a održat će se i promocija pjesničke zbirke Eveline Rudan „Smiljko i ja si mahnemo“ (balada na mahove).

Sudjelovat će:

– Ivana Kušek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, ispred jednog od projektnih partnera

– Evelina Rudan, pjesnikinja i znanstvenica, moderatorica 3. književne večeri, dobitnica nagrade HAZU za zbirku pjesama „Smiljko i ja si mahnemo“ (balada na mahove)

– Tatjana Ruža, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u Prvoj gimnaziji Varaždin, lektorica, voditeljica radionica kreativnog pisanja u projektima „Evergreen 54+“ i „Nemirni uMirovljenici“ koje je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

– Polaznici radionice kreativno pisanje u sklopu projekta „Nemirni uMirovljenici“

Događanje se organizira u skladu s epidemiološkim mjerama za sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19.

Projekt „Nemirni uMirovljenici“ je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Pridruži se – Aktivni u mirovini“ Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika.

Nastavite čitati