Povežite se s nama

Život i društvo

Figure žena i psa kipara Ivana Mladenovića ovog četvrtka u Kuli stražarnici Starog grada

Objavljeno:

- dana

član hdlu varaždin

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin nastavlja sa samostalnim izložbama svojih članova.

U četvrtak se u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Starog grada otvara izložba magistra kiparstva Ivana Mladenovića pod nazivom “Žene i psi”.

– Figure psa i žena razvijam kroz crteže i tražim formu koja će odgovarati različitim oblicima kamena i drveta. Kada sam razvio teme u crtežu, uzimam kamen, klešem ga i tražim oblike koje želim naglasiti. Žensku figuru radim kroz glatku i grubu teksturu, a psa u glatkoj teksturi. Modele žene i psa prilagođavam različitim formama drveta akacije – opisuje Ivan Mladenović svoj pristup stvaranju ove izložbe.

Tema izložbe, kaže Nedjeljko Krčar, prati današnjicu i postavlja pitanje što pas predstavlja u životu žene i (ili) muškarca.

– Je li pas zamjena za (izgubljenog) partnera, utočište za tugu ili mržnju zbog gubitka, ili ipak samo kućni ljubimac! Jedno je sigurno, pas je dio obitelji, makar jednočlane, tako i u životu žene, ponekad nadomjestak za vjernost, pravednost, uravnoteženost, popuštanje, za strpljivog slušatelja, ili željenu krotkost – dodaje Krčar.

Ivan Mladenović rođen je 1989. godine u Varaždinu. 2008. godine je maturirao grafički dizajn na Drugoj gimnaziji u Varaždinu, a 2010. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer: kiparstvo.

2015. godine završio je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Slavomira Drinkovića, a te iste godine postaje članom HDLU-a Varaždin.

Autor je nekoliko javnih skulptura i nagrada, sudjelovao je na kiparskim izložbama diljem Hrvatske, kao i na grupnim i samostalnim izložbama.

Izložba se otvara u četvrtak, 7. rujna u 19 sati.

Izvor: hdlu varaždin
Foto:

Život i društvo

FOI u projektu uključivanja žena u regionalne poduzetničke ekosustave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fakultet organizacije i informatike je u novom projektu usmjerenom na povećanje uključivosti poduzetničkog obrazovanja i programa podrške, s namjerom da se poveća udio diplomiranih poduzetnica i poveća njihova razina uključenosti u regionalne poduzetničke ekosustave diljem Europe.

Službeni početni sastanak projekta Žene poduzetnice u regionalnim uključivim poduzetničkim ekosustavima (WeRIn) održan je virtualno 18. i 19. veljače 2021. godine, uz prisustvo predstavnika svih 14 partnera projekta.

WeRIn je jedan od Erasmus + projekata u programu Savezi znanja (Knowledge Alliances), u koji je kao jedan od partnera uključen Fakultet organizacije i informatike, a kao pridruženi partner iz prakse Tehnopark Varaždin i trajat će tri godine (2021. – 2023.). FOI kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu uključen je u radni paket Implementacije – Dizajna i razvoja WeRIn načela, pristupa, WeRIn Luke znanja, a aktivno će surađivati i u ostalim radnim paketima projekta.

Voditeljica projekta na Fakultetu organizacije i informatike je doc. dr. sc. Kristina Detelj, ujedno i voditeljica Laboratorija za poduzetništvo.

Pozadina projekta WeRIn je da, unatoč porastu sudjelovanja studentica u poduzetničkom obrazovanju (EE) na visokim učilištima (HEI), one i dalje zaostaju u odnosu na svoje muške kolege. Uz to, čak i kad su sudjelovale u EE, manja je vjerojatnost da će se krenuti prema stvarnoj poduzetničkoj karijeri nakon što diplomiraju. A kad to učine, ove diplomirane poduzetnice slabije su uklopljene u regionalni poduzetnički ekosustav: sve manje njih sudjeluje u lokalnim programima inkubacije i akceleracije, seli se u znanstvene parkove, traži i dobiva financijska sredstva ili su aktivne članice regionalnih mreža.

Mnoge se jednostavno ne osjećaju dovoljno pozvanima. S obzirom na to da studentice sada čine preko 60% studentske populacije u Europi, to znači značajan gubitak potencijalnog poduzetničkog talenta i kapaciteta.

Projekt pokušava riješiti ovaj izazov kultiviranjem uključivijih ekosustava za žene s diplomom i poduzetničkim aspiracijama. Sveobuhvatni cilj je povećati uključivost poduzetničkog obrazovanja i programa podrške s namjerom da se poveća udio diplomiranih poduzetnica i poveća njihova razina uključenosti u regionalne poduzetničke ekosustave diljem Europe.

Projekt cilja širok raspon skupina dionika iz akademskog i industrijskog spektra, što je vidljivo i iz različitih projektnih partnera koji sudjeluju: Sveučilište primijenjenih znanosti Münster (vodeći član; Njemačka), ACEEU (Njemačka), Sveučilište primijenjenih u Amsterdamu Znanosti (Nizozemska), Sveučilišna industrijska inovacijska mreža (Nizozemska), FOI Sveučilište u Zagrebu (Hrvatska), Tehnički institut Cork (Irska), Tehničko sveučilište u Istanbulu (Turska), Momentum Marketing Services Limited (Irska), Europski centar za žene i tehnologiju (Norveška), WESt mbH (Njemačka), Impact Hub Amsterdam, Tehnološki park Varaždin (Hrvatska), Rubicon Center (Irska) i ARI Teknokent Proje Gelistirme Planlama (Turska).

Nastavite čitati

Život i društvo

Ivanec: s dva EU projekta do 9 radnih mjesta za gerontodomaćice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec uključen je u još jedan projekt koji je odobren za financiranje bespovratnim EU novcem. Riječ je o projektu Zaposli – educiraj – pomozi II (ZEP II), a koji je na natječaj EU socijalnog fonda prijavljen u partnerstvu sa Zajednicom udruga Društvo Crvenog križa Varaždinske županije.

Projekt je „težak“ 2,84 milijuna kuna i u njega je uključeno 10-ak gradova i općina.

U njegovu sklopu zaposlit će se ukupno 31 žena na poslovima njege starih i bolesnih osoba, od kojih će četiri biti s područja grada Ivanca.

To ujedno znači otvaranje još 4 nova radna mjesta za gerontodomaćice, na kojima će se zaposliti žene koje ulaze u skupinu teško zapošljivih osoba, a koje će se brinuti o 24 korisnika.

Kompletna sredstva za njihovo zapošljavanje osigurana su iz EU socijalnog fonda.

Tako je u spomenuta dva projekta europskim novcem omogućeno otvaranje ukupno 9 novih radnih mjesta za gerontodomaćice koje će se brinuti za 54-ero starih i bolesnih osoba na administrativnom području grada Ivanca.

Nastavite čitati