Povežite se s nama

Međimurje

Filip Hozjak: “Volim svoj posao zato što ljudima pružam zabavu i bijeg od stresa!”

Objavljeno:

- dana

Međimurski solo pjevač Filip Hozjak nedavno je izazvao opće oduševljenje domaće publike objavivši da će u poznatom glazbenom sastavu „Četiri tenora“ zamijeniti Marka Škugora!

– Karijere Marka Škugora i „Četiri tenora“ u zadnje vrijeme doživljavaju strelovit rast. Marko ni uz najbolju volju ne stigne gurati na „dvije fronte“, pa se odlučio posvetiti solo karijeri, jer su pred njim, kao i pred „Četiri tenora“, zaista veliki planovi. Nakon toga su dečki krenuli u potragu za novim članom, i eto, imao sam tu sreću i čast što su mene odabrali! Međimurec je na probu donio dobru klopu, dobro vino i mamin domaći jeger, pa su Dalmatinci rekli da je to – to! Tako da zasad odlično funkcioniramo – uz smijeh kaže međimurski tenor.

Brojne nagrade

Filip Hozjak polazio je Glazbenu školu u Varaždinu kod prof. Blanke Tkalčić, a studij pjevanja nastavio na Sveučilištu za glazbu i primijenjenu umjetnost u Grazu u klasi prof. Ulfa Bästleina. Nakon godinu dana vratio se u Hrvatsku te upisao studij pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Osijeku u klasi prof. Berislava Jerkovića. Diplomirao je u lipnju 2016. godine te trenutno radi u Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku. Krajem 2012. sudjelovao je na Natjecanju „Lazar Jovanović“ u Beogradu, gdje je osvojio prvu nagradu. Prije pet godina na Međunarodnome natjecanju „Lav Mirski“ u Osijeku također je osvojio prvu nagradu te posebnu nagradu kao apsolutni pobjednik treće kategorije. U svibnju 2014. na istome natjecanju osvojio je prvu nagradu u solističkom dijelu, kao i prvu te posebnu nagradu za apsolutnog pobjednika u kategoriji opernih ansambala (s baritonom Borisom Šilijem).

Iste godine primio je Rektorovu nagradu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.
Uspješno je debitirao 2013. godine ulogom Rinuccija u operi „Gianni Schicchi“ u Osijeku u koprodukciji umjetničkih akademija Osijeka i Novog Sada. Iduće godine istaknuo se dvjema ulogama, i to u mjuziklu „Les Misérables“ („Jadnici“) ulogom Enjolrasa te u opereti „Šišmiš“ ulogom Eisensteina, a 2015. je ostvario zapaženu ulogu Ferranda u Mozartovoj operi „Cosi fan tutte“. Iste godine osvaja prvu nagradu te posebnu nagradu kao apsolutni pobjednik u kategoriji mjuzikla na Natjecanju „Lav Mirski“ u Osijeku. Kaže da mu je 2016. godinu posebno obilježila uloga Nemorina u Donizettijevoj operi „L’elisir d’amore“ („Ljubavni napitak“).

U svibnju 2017. debitirao je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku ulogom Luisa Philippea u opereti “Bajadera”

– Neopisiv je osjećaj stajati na pozornici i vidjeti lica svih ljudi koji su došli gledati ono što radim. Volim svoj posao upravo zbog toga što ljudima pružam zabavu i bijeg od svakodnevnih problema i stresa. Uživam u tome što radim, a vjerujem da i publika uživa sa mnom. Uzajamno zadovoljstvo me ispunjava i potiče da budem što bolji – skromno dodaje Filip.

Trubadur

I Matica hrvatska je prepoznala njegov rad, pa je dobio priliku da se solističkim recitalom predstavi i zagrebačkoj publici (prosinac 2014. godine).

U svibnju 2017. debitirao je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku ulogom Luisa Philippea u opereti „Bajadera“ te ulogom Ruiza u Verdijevu remek-djelu „Trubadur“. Nakon toga predstavio se glavnom ulogom odvjetnika Siedlera u opereti „Kod bijelog konja“. U novoj produkciji „Les Misérablesa“, postavljenoj na sceni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, otpjevao je ulogu Mariusa.

Uspješno je debitirao 2013. godine ulogom Rinuccija u operi “Gianni Schicchi” Osvojio je brojne nagrade.

Dosad je zabilježio niz nastupa diljem Hrvatske, kao i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Mađarskoj, Italiji i Makedoniji. Sastav u bližoj budućnosti očekuju koncerti u Kostreni, Nedelišću i Splitu te jedan humanitarni koncert u „Lisinskom“. Posebno ističe koncert 16. prosinca u Nedelišću, budući da kolege dovodi u rodni kraj.

“Na probu sam donio dobru klopu, izvrsno vino i mamin domaći jeger, pa su Dalmatinci rekli da je to – to!”

– U proteklih godinu dana na daske osječkoga HNK-a postavili smo dvije nove premijere, operu „Trubadur“ i operetu „Kod bijelog konja“, obje pod redateljskom palicom Roberta Boškovića. Imao sam sreću i čast da su mi u obje dodijeljene solističke uloge, na što sam izuzetno ponosan. U opereti „Kod bijelog konja“ utjelovio sam ulogu odvjetnika Siedlera, i to u alternaciji s još jednim Međimurcem, Bojanom Jambrošićem. Još jedan nastup ostao mi je u zaista lijepom sjećanju. Riječ je o Šibenskoj šansoni, gdje sam s kolegicom Vlatkom Burić otpjevao duet „Vivo perlei“ – kaže.

 

Nema predaha!

Dodaje da trenutno ima zaista puno planova:
– Ulaskom u „Četiri tenora“ okrenuo sam novu stranicu u svom životu. Naravno da to donosi puno odgovornosti i obveza, no spreman sam na sve izazove koji nas očekuju! Što se tiče „Četiri tenora“, početkom iduće godine imamo nekoliko koncerata u Sloveniji, a jedan od najvažnijih je onaj u Cankarjevu domu u Ljubljani 17. veljače. Tko zna, možda uskoro započnem i solo karijeru…

Međimurje

Rotary klub Prelog ove subote organizira tradicionalnu Kestenijadu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U subotu, 30. listopada, Rotary club Prelog poziva na tradicionalnu Kestenijadu.

– Drage prijateljice i prijatelji Rotarijanci i svi prijatelji Rotary-a, pozivamo vas da svojim dolaskom podržite akciju „Kestenijada 2021.“, koju Rotary club Prelog tradicionalno organizira svake godine. Članovi kluba pripremati će slasne, pečene kestene u originalnoj, rotarijanskoj pečenjari te osigurati ugodno prijateljsko druženje i pravi jesenski ugođaj te pritom nastojati skupiti sredstva za klupske humanitarne projekte – poručuju.

Kestenijada Rotary cluba Prelog će se održati u subotu, 30. listopada, od 9 do 13 sati, na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu. Uz predstavnike prijateljskih klubova, organizatori najavljuju i zanimljivo glazbeno iznenađenje.

Nastavite čitati

Međimurje

Kandidature za župana Međimurske županije podnose se do 11. studenoga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državno izborno povjerenstvo priopćilo je da će se prijevremeni izbori za župana i zamjenika župana Međimurske županije održati u nedjelju, 28. studenoga 2021.

Obrasci za postupak kandidiranja na prijevremenim izborima mogu se, počevši od 29. listopada, preuzeti s mrežne stranice Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Prijedlozi kandidatura na prijevremenim izborima moraju prispjeti Županijskom izbornom povjerenstvu Međimurske županije najkasnije u roku od 14 dana od dana stupanja na
snagu odluke o raspisivanju izbora, dakle najkasnije do 11. studenoga, do 24:00 sata.

Županijsko izborno povjerenstvo Međimurske županije sastavit će i u lokalnim sredstvima javnog priopćavanja i tisku, na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Međimurske županije objaviti zbirnu listu pravovaljano predloženih kandidatura i to u roku od 48 sati od isteka roka za kandidiranje, dakle do 13. studenoga 2021. do 24:00 sata.

Sve obavijesti vezane uz provedbu prijevremenih izbora mogu se dobiti u Županijskom izbornom povjerenstvu Međimurske županije sa sjedištem u Čakovcu.

Dosad je svoju kandidaturu za župana istakao samo Darko Zver, poduzetnik i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca, iz Fokusa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje