Povežite se s nama

Međimurje

Film “Naš svijet – glazba i balet” te monografija Umjetničke škole na Obljetničkom koncertu

FOTO: Vjeran Žganec Rogulja

Objavljeno:

- dana

Nakon što je početkom prosinca pod pokroviteljstvom Grada Čakovca održan tradicionalni koncert, Umjetnička škola “Miroslav Magdalenić” Čakovec na čelu s ravnateljicom Senkom Bašek u dvorani Centra za kulturu za mnogobrojnu publiku pripremila je Obljetnički koncert.

Referenca je to na organizaciju koncerta u godini u kojoj obilježavaju trostruko slavlje – 75. obljetnicu glazbene škole i početka glazbenog obrazovanja u Čakovcu, 25. obljetnicu djelovanja pod imenom Umjetničke škole i 115. obljetnicu rođenja Miroslava Magdalenića.

Ravnateljica UŠ “Miroslav Magdalenić” Senka Bašek
Autor filma je Dejan Buvač, a monografije Aleksandra Ličanin

Uz pritom pripremljenu promociju filma “Naš svijet – glazba i balet” te promociju monografije “Umjetnička škola Miroslav Magdalenić 2011. – 2021.”, publici su se svojim nastupima predstavili Predrag Šantek na klaviru, Lucija Horvat na flauti, David Vuković na klaviru, Adela Žganec na violini, Igor Horvat na klaviru, Luka Taradi na klaviru, Patrik Zamuda na klaviru i bariton Jurica Jurasić Kapun.

– Trostruka obljetnica koju je Umjetnička škola obilježila ove godine, značajna je ne samo za ustanovu, već i za cijeli grad te županiju. Pokazuje da se kod nas sustavno, desetljećima ulaže u umjetničko obrazovanje mladih, da naš grad ima intelektualni i stručni kadrovski kapacitet koji može uspješno voditi jednu ustanovu takvog renomea. Pokazuje i da smo, što se glazbe tiče – sredina koja se može ponositi velikim brojem uspješnih glazbenih umjetnika, a i grad u kojem postoji obrazovana publika.

U svakom uspjehu međimurskih glazbenika dio je i za koji je zaslužna naša umjetnička škola, jer su svi oni svoja prva glazbena i umjetnička znanja stjecali upravo u njoj. Na tome vam ravnateljice, profesori i svi djelatnici škole, u ime grada i svih naših sugrađana najiskrenije zahvaljujem – u svom je obraćanju istaknula gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje