Povežite se s nama

Međimurje

Europski tjedan odveo finale EU-kviza za Međimursku županiju u OŠ Orehovica

Objavljeno:

- dana

U Osnovnoj školi Orehovica ove je godine održano finale EU-kviza za Međimursku županiju.

Glavni organizator kviza je Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec, u suradnji s Međimurskom županijom. Provodi se u okviru obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna već šesnaestu godinu zaredom. Svečanosti otvaranja prisustvovali su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije i član Povjerenstva za provođenje kviza Darko Radanović, koordinatorica EDIC centra Čakovec Marija Stanković, kao i viši stručni suradnik Upravnog odjela za poslove Skupštine i opće poslove te član Povjerenstva za provođenje kviza Branko Matuza.

Međimurski osnovnoškolci pokazali impresivno znanje o Europi – opet najbolja I. osnovna škola Čakovec!

Učenici osnovnih škola iz Međimurja sudjelovali su na EU kvizu koji se provodi u dva kruga. Kvalifikacije su se održale 25. travnja, a u njima su sudjelovale sve prijavljene škole, dok je u finale ušlo šest najboljih timova.

– Izrazito sam ponosna i sretna što je Osnovna škola Orehovica domaćin kviza u kojem sudjeluju najbolji od najboljih kvizaša. Vaše zavidno znanje dovelo vas je do ove finalne stepenice, a sada je na vama da pokažete zašto se upravo vi zaslužili ovo mjesto u finalu. Želim Vam svima puno sreće i uspjeha – rekla je u uvodu Tanja Oreški, predsjednica aktiva predmetne nastave OŠ Orehovica.

Svaku školu predstavljao je jedan tim s po tri člana i jednim zamjenskim članom. Sve su ekipe pokazale zavidno znanje u poznavanju povijesti, država, institucija i geografskih obilježja Europske unije, a u finalu su se našli najbolji, kvizaši iz OŠ Nedelišće, OŠ Orehovica, OŠ Murskog Središća, OŠ “Petar Zrinski” Šenkovec, OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec i I. osnovna škola Čakovec. Nakon četiri kategorije pitanja i zavidnog poznavanja gradiva, zbog istog broja bodova u dodatnom pripetavanju, gledali smo natjecanje između učenika OŠ Nedelišće i I. OŠ Čakovec, a na samom kraju slavili su učenici čakovečke škole, dok je treće mjesto pripalo kvizašima iz Orehovice.

U ime Međimurske županije okupljenima se obratila zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, koja je ovogodišnji kviz i službeno otvorila.

– Sretna sam i ponosna što je svih šest škola došlo do ove finalne razine natjecanja, što samo govori u prilog tome da ste ozbiljno shvatili tematiku te se izuzetno dobro pripremili uz pomoć svojih mentora koji su vas znali motivirati na usvajanje novih znanja. Kao i vi, i djeca u drugim zemljama Europske unije uče o ostalim članicama pa tako i o Hrvatskoj, svim segmentima koji nas čine posebnima i drukčijima, a osobito o našem sistemu obrazovanja kao vama trenutno najvažnijem.

Zajedničkom suradnjom među članicama implementiramo dobre primjere u svoj sustav. Ovaj kviz znanja je stepenica u vašem osobnom razvoju, ali i spoznaja koje su prednosti i pozitivni efekti članstva u Europskoj uniji – zaključila je Herman, i službeno otvorila ovogodišnje finale EU kviza za osnovne škole.

Obilježavanje Europskog tjedna pokrenuto je kako bi se prikladno obilježila dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja, a to su 5. svibnja 1949., Dan osnivanja Vijeća Europe, i 9. svibnja 1950., dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije. Ove godine prisustvuje se 16. izdanju ovog natjecanja što je dokaz tradicionalno dobre suradnje između Međimurske županije i osnovnih škola Međimurja.

Program kviza vodila je Aleksandra Ličanin, a učenici OŠ Orehovica pripremili su kratak program u kojem su nastupali tamburaši i učenici-polaznici grupa „Deutschko“ i „English corner“, uz glazbenu pratnju Eni Bratuša i Gabrijele Kodba.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje