Povežite se s nama

Međimurje

Financial Times uvrstio Međimurje u top 10 regija za ulaganje u Europi

Financial Times

Objavljeno:

- dana

Međimurje, kraj u kojem djeluje snažno i razvijeno domaće gospodarstvo, već desetljećima uspijeva privući i kvalitetne strane ulagače, a njegovu pozitivnu atmosferu prati moto: „Međimurje – where World’s finest meet Croatian finest“, potvrdio je prestižni FDI magazine uvrstivši Međimursku županiju u TOP 10 malih regija Europe za strategiju privlačenja stranih investicija.

Ovo priznanje “Financial Timesa” kojim se tek rijetke regije mogu pohvaliti, koje nosi višestruku dobit i vidljivost diljem svijeta, Međimurje ističe kao atraktivnu poslovnu destinaciju koja u Hrvatsku donosi europske vrijednosti i načine poslovanja, nudi obrazovanje i motivirane ljudske potencijale te inovativnost, poslovnost i odgovornost.

“Investitori su dobrodošli ako prihvate naš uvjet prosjeka plaće”

Spomenimo kako je Međimurskoj županiji ovo druga nagrada “Financial Timesa”, nakon što je za 2010./2011. prema strategiji promicanja izravnih stranih ulaganja rangirana kao 3. u kategoriji malih europskih regija, a valja spomenuti kako je i nositelj nagrade za poduzetništvo „Stvaratelji za stoljeća“ dobivene 2016. godine među 174 kandidata i 8 zemalja.

-Novo isticanje i nova nagrada samo su dokaz da su rezultat isključivo sustavnog kvalitetnog rada te kako nikako nismo prepoznati isključivo kroz nagrade, već na sjeveru zemlje dolazi i do promjene svijesti. Tako je nedavno „odbijanje“ investitora za ulaganjem u Prelogu koji nisu prihvatili uvjet prosjeka plaće, između ostalog i zasluga ulaganja Županije u sve gospodarske procese. I u Gradu Prelogu i u Međimurskoj županiji, javili su nam se potencijalni investitori koji su željeli ulagati, međutim to su bile gospodarske branše na koje mi nismo htjeli pristati, upravo zato jer danas Međimurje nema problema sa stopom nezaposlenosti, ona je 6,8%, nema problema s gospodarskim brojkama, one su pozitivne, nema problema s izvozom ili uvozom, nema problema s konkurentnošću radne snage, ali ono s čime još uvijek imamo probleme, koji su ključni u rješavanju, to je gotovo 18% niži prosjek plače od prosjeka RH koji želimo promijeniti i mijenjamo ga“, jasan je bio Matija Posavec.

Nagrade poticaj više da se zaštiti dostojanstvo međimurskog čovjeka i radnika!

Pritom je Posavec dodao kako osnovni uvjet za svakog investitora mora biti zaštita dostojanstva međimurskog čovjeka i radnika. Prema podacima Instituta za javnu upravu, Međimurje privlači najviše sredstava iz EU po glavi stanovnika, ima najmanji koeficijent klijentelizma, dakle najmanji omjer broja ljudi koji rade u lokalnim i državnim tvrtkama te tijelima u odnosu na one zaposlene u realnom sektoru. Ujedno i najmanje izdvaja za materijalne troškove za plaće i hladni pogon. Što se tiče indeksa razvijenosti Međimurje je iz posljednje skupine i nerazvijenih danas među nadprosječnima.

Institut za financije Međimurje je istaknuo kao kraj u kojem se najviše ulaže u stipendije i obrazovanje. Dobivena je najviša ocjena za transparentnost među Županijama, a uz to sve bilježi i duplo veći izvoz od uvoza. Najrazvijenija je županija kontinentalne Hrvatske nakon Grada Zagreba, jedina u kojoj je SAD među prva tri ulagača i tako dalje.

Međimurska županija još jednom opravdala naziv i imidž najpoduzetnije županije u Hrvatskoj!

-Priznanje FDI magazina pokazuje da sustavni i strateški pristup uz dobru koordinaciju daje rezultate tijekom godina. S takvom, proaktivnom promocijom mogućnosti ulaganja stranih ali i domaćih ulagača krenuli smo već 2006. Programom certificiranja regija za ulaganja, gdje smo već tada ozbiljnim pristupom bili najbolji od svih županija prilikom ocjenjivanja standarda koji su se postavljali u sklopu tog programa, objasnila je direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandra Polanec Marinović. Objasnila je kako Međimurje od 2013. ima marketinšku strategiju za privlačenje izravnih stranih ulaganja kojom su definirana tri primarna sektora: metaloprerađivački, proizvodnja tekstila i obuće te informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Temeljem te strategije intenzivirala se i promocija međimurskog gospodarstva u cjelini, a tada se krenuli i sa sloganom – „Jer uspjeh nije slučajnost“ koji Međimurje itekako dobro opisuje.

-Ovo je još jedno priznanje da u Međimurju dobro radimo i da je to prepoznato na europskoj poslovnoj karti. fDi Magazin prikupio je podatke pomoću specijaliziranih alata za izravna strana ulaganja (fDi Benchmark, fDi Market i dr.) za ukupno 489 lokacija, dok je u kategoriji za FDI strategiju, poseban FDI žiri ocjenjivao je ukupno 146 lokacija, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović.

Međimurje

Radovi u tijeku: Matija Posavec obišao škole u Goričanu, Belici, Gardinovcu i Domašincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je nekoliko osnovnih škola te područnih školskih odjela u kojima se trenutno obavljaju ili su netom završeni obimni radovi na uređenju.

Kod Osnovne škole Belica uredio se ulaz u školu, uklonile su se stare kamene ploče i istrošene opeke te zamijenile s novim betonskim pločama u više boja.

U područnoj školi Gardinovcu zamijenjen je kompletan sustav grijanja uz postavljanje novog bojlera, a vrijednost investicije iznosila je više od 11.000 eura. Tijekom uskršnjih praznika uredit će se kuhinja, te će se postaviti novi kuhinjski elementi, sudoperi te štednjak, a zgrada područne škole dobit će novo ruho i skorom energetskom obnovom.

Nakon izgradnje sportske dvorane te energetske obnove Osnovne škole u Goričanu, Međimurska županija istoj je školi sada osigurala novu školsku kuhinju.

Nakon rušenja i demontaže u prostoru nove kuhinje, postavljeni su novi slojevi podova, izolacija, prateći zidarski radovi, kao i radovi na elektroinstalacijama, hidroinstalacijama i strojarskim instalacijama, keramikom su obloženi zidovi i podovi, završeni soboslikarski radovi, a opremljena je i kuhinja vrijedna skoro 50.000 eura, tako će sada školska kuhinja u Goričanu biti suvremeno opremljena za pripremanje kuhanih obroka za sve učenike.

U radove i opremu uloženo je više od 130.670 eura. Osim projekta uređenja kuhinje i blagovaonice, u navedenoj je školi u tijeku priprema na uređenju dviju učionica na gornjem katu škole kako bi učenici Osnovne škole Goričan mogli pohađati nastavu u jednoj smjeni.

Tijekom posjeta župan Matija Posavec upoznat je s problemom na vanjskom krovištu kod školske-sportske dvorane te je dogovoreno građevinsko rješenje kojim će se spriječiti daljnja oštećenja na fasadi objekta.

U Osnovnoj školi Domašinec izvedeni su veliki radovi u kotlovnici, gdje je promijenjen kotao za centralno grijanje i pripremu tople vode, a novi kotao promijenjen je u skladu s novim projektom školske dvorane.

Ograđena je plinska stanica i instalacija budući da se novim projektom predviđa i adaptacija školske kuhinje. Zamijenjena su rasvjetna tijela u učionicama i hodnicima te je izvršena korekcija ostalih dijelova elektroinstalacije.

Osim rasvjete, u učionice informatike, matematike te dviju učionica za hrvatski jezik uvedena je ili sanirana postojeća telefonska i računalna instalacija te su nabavljene nove stolice i klupe. Ukupna vrijednost radova iznosila je 98.735 eura.

Nastavite čitati

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje