Povežite se s nama

Ostali sportovi

Financiranje sporta u Varaždinu je velik problem

Objavljeno:

- dana

SPORT OSOBA S INVALIDITETOM

Izborna skupština Hrvatskog paraolimpijskog odbora održana je u Varaždinu, a za predsjednika je ponovo izabran Ratko Kovačić.

Osim izbornog dijela, kakvi su postali zaključci skupštine HPO-a?
Zaključci su orijentirani na ono što su nam i inače glavni ciljevi. To je prije svega povećanje standarda i uvjeta razvojnih programa HPO-a. Znači, uključivanje što većeg broja osoba s invaliditetom u sportske aktivnosti, ali isto tako i omogućavanje ostvarenja vrhunskih rezultata našim vrhunskim sportašima i reprezentativcima u raznim sportovima.
Zakon
Kako je riješen sustav financiranja osoba s invaliditetom?
Financiranje je najveći problem za sve naše programe i za sve aktivnosti. Potrebno je ustrojiti bolji sustav financiranja, pogotovo na lokalnoj razini.
Kako to mislite rješavati?
Mi smo dali jedan prijedlog promjene Zakona o sportu u dijelu financiranja da se ugradi odredba o obvezi financiranja sporta osoba s invaliditetom u određenom postotku u odnosu na ukupna izdvajanja za sport. Moramo uspostaviti sustav koji mora biti na odgovarajuć način financiran iz proračuna lokalne samouprave, a, jasno, i iz državnog proračuna.
U pripremi su i neke nove promotivne aktivnosti.
To radimo kontinuirano. Imamo plan promovirati sport osoba s invaliditetom kroz Paraolimpijski dan i razne promotivne akcije kako bismo što više osoba s invaliditetom uključili u sport.
U pripremi je i akcija obilježavanja 50 godina HPO-a u svim većim gradovima.
Prezentirat ćemo razne sportove osoba s invaliditetom u središtima svih većih gradova. Sve te akcije usmjerene su prema senzibiliziranju javnosti za sport osoba s invaliditetom.
Olimpijci
Od ostalih aktualnosti iz HPO-a treba izdvojiti činjenicu da na Zimske paraolimpijske igre u Sochi idu dva skijaša.
Omogućili smo im maksimalne pripreme. Mi kao mala zemlja u kojoj baš i nema uvjeta za razvoj skijanja možemo biti zadovoljni Dinom Sokolovićem i Damirom Mizdrakom, koji su postigli zahtjevne norme. Sokolović postiže odlične rezultate u trkama Svjetskog kupa i ostalim međunarodnim natjecanjima te mislim da možemo očekivati dobre i radosne vijesti iz Sochija.
Pripremate se već i za Paraolimpijadu u Riju 2016.
U Londonu je bilo 25 sportaša u 5 sportova, ja vjerujem da ćemo to ponoviti iako je konkurencija sve veća i norme su sve više.
Kako Varaždin kotira u HPO-u?
Imamo jako radosne uspomene na Varaždin. Tu smo održali nekoliko državnih prvenstava npr. u atletici i stolnom tenisu te EP u atletici 2010. godine. Imamo ovdje jako dobre sportaše, reprezentativace, osvajače medalja na velikim međunarodnim natjecanjima te sudionike Paraolimpijskih igara. Varaždin je naše vrlo važno odredište, ali nažalost problematika financiranja sporta u Varaždinu i Varaždinskoj županiji nije na zadovoljavajućem nivou, pa tako tu imamo velikih problema. Ja se nadam da će se to promijeniti, a planiramo iduće godine u Varaždinu organizirati Europske igre mladih.

Izvor:
Foto:

Ostali sportovi

U Trnovcu Bartolovečkom osnovan Stolnoteniski klub Visia

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu 7. travnja održana je skupština udruge Sportskog društva Žabnik, na kojoj je došlo do preimenovanja udruge u STK Visia Trnovec Bartolovečki.  Uz dosadašnje djelatnosti, klub će se baviti razvojem i djelovanjem masovnog i sportskog – rekreativnog stolnog tenisa i surađivati sa školama, sličnim klubovima i društvima.  Izabrana je nova predsjednica Goranka Vincek i novo rukovodstvo.

Iz novog kluba zahvaljuju se na podršci svim članovima udruge, a osobito načelniku općine Trnovec Bartolovečki, Zvonku Šamecu.

Nastavite čitati

Ostali sportovi

STK Starr u finalu HEP Superlige!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

STK Starr je i u drugom polufinalnom susretu s STK Pula slavio, ovaj puta rezultatom 4:1.

Najprije je Zeng Jia bio uvjerljiv protiv Tomislava Marakovića 3:0 (11:9, 11:3, 12:10), zatim je Nikola Horvat izgubio od Marina Runjića, iako je vodio 2:1 na kraju je bilo 2:3 (11:7, 7:11, 13:11, 10:12, 10:12). zatim Ronald Ređep dobiva Frane Runjića 3:1 (11:8, 7:11, 11:6, 11:8). U igri parova ponovo bolji varaždinski par Ređep/Zeng od F. Runjić/M. Runjić 3:0 (11:5, 11:6, 11:5) i “točku na i” stavlja Zeng Jia pobijedivši Marina Runjića 3:1 (9:11, 11:6, 11:5, 11:8).

Slijedi repriza prošlogodišnjeg finala s ekipom STK Libertas Marinkolor. Prošle godine su Dubrovčani slavili u tri susreta, a ove godine Varaždinci žele i mogu uzvratiti. U finalu STK Starr nastupit će u punom sastavu, ekipi će se pridružiti i Tan Ruiwu, Kinez s hrvatskom putovnicom koji se sprema u Kini za finalnu seriju. Ovo je je za STK Starr vrhunac i cilj sezone koji su si postavili još jesenas. Osvajanje naslova prvaka Hrvatske za STK Satrr bi značio veliki korak naprijed i najvjerojatnije ulazak u prvih 16 klubova Europe te nastup u Ligi prvaka. Kako je veliki ulog u igri, u klubu ozbiljno prilaze završnim pripremama kako ih ništa ne bi iznenadilo u pohodu na titulu najboljih. Nakon što je ženski sastav ušao u Superligu, sljedeće sezone STK Starr bit će vodeći vrhunski stolnoteniski klub u Hrvatskoj. Takav golemi uspjeh zasigurno će prepoznati i lokalna uprava te sponzori i partneri koji podupiru vrhunske rezultate kako u radu s najmlađima tako i u seniorskom sastavu.
Prvi finalni susret igra se u Varaždinu 17. travnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje