Povežite se s nama

U fokusu

Fiskalizaciji nije mjesto na tržnici

Objavljeno:

- dana

Tihi štrajk na varaždinskom placu

Na varaždinskoj se tržnici u srijedu ujutro, od devet do 11 sati nije tržilo. Prodavači su tihim štrajkom izrazili svoje nezadovoljstvo uvođenjem fiskalnih blagajni na plac. Premda od gotovo 200 trgovaca fiskalizaciji podliježe njih samo petnaestak, ostali  prodavači solidarizirali su se s njima i također na dva sata zatvorili štandove.

Tako je fiskalizacija barem naizgled ujedinila prekupce i domaće proizvođače. Svi su pred kamerama i novinarskim perima dijelili mišljenje da fiskalna blagajna na placu mjesta – nema. Izjave svih strana (prekupaca, domaćih proizvođaća i šefova tržnice svodile su se na isto –  fislkalizacijom placa uništava se stoljetna hrvatska tradicija- tržnice na otvorenom. Prvo će, vele, otići fiskalni obveznici, potom kupci, a za njima i ostali prodavači jer kome će prodavati?  Fizički bismo voljeli vidjeti kako je to izvedivo kad na minus 20 ili plus 40 i pet kupaca u redu funkcionira fiskalizacija. U zatvorenom prostoru je to nešto sasvim drugo. Nitko ne bježi od Zakona, ali treba naći kompromis, bili su složni svi involvirani. Ministar Linić “proglašen” je najvećim neprijateljem hrvatske tradicije koji je ulaskom mu EU uveo ono što niti jedna zemlja članica ne prakticira. Ako traže švercere prvo neka pregledaju Todorićeve knjige, ljutiti su prekupci.
Nakon službenih izjava, ton i mišljenja postali su vrlo oprečni. Prekupci, koje je većina kupaca okarakterizirala “švercerima” jedini su ostali pri deklarativnoj izjavi. Vladimir Folnović je i dodao :- Sve će napraviti da nas izmuzu do kraja. Dok nema niti za kruh sve te legalizacije, fiskalizacije…Tko se na placu obogatio?

Odlaskom novinara, promjena tona

No, domaći proizvođači su nakon odlaska većine novinara promijenili izjave i tonalitet: – Ima sve to smisla. Nakupac kupi i preproda. Mene sjeme primjerice na godišnjoj razini košta oko 40-ak tisuća kuna i na to moram platiti PDV. Nitko me nije oslobodio poreza na dohodak. Pa, plavi diesel – nama te troškove nitko ne oprašta, rekao je jedan od rijetkih proizvođača koji se želio predstaviti,  Mladen Novak.
Anonimne izjave bile su žešće:- Kažu, plaćaju poreze…o.k. Ali sve se radi s kešom. Oni robu gotovinom kupe na zelenoj tržnici, a tko i kako može iskontrolirati koliko tamo plate, a na koliko su izdani računi. Slično misli i Zoran Crkvenčić, na placu kupac, a inače proizvođač mlijeka:- Ne znam – svaka litra mlijeka koju prodam mora ići preko računa. U redu je da OPG- i i proizvođaći mogu bez blagajne. Ali s druge strane priče – ne znam na osnovu čega prekupci prikazuju promet i dobit? Reda treba biti. Gospođa Slavnić je, pak neutralna, :- Kupujem svu zelenjavu na placu. Prekupci vele da svi sve svoje obveze državi uredno plaćaju. S druge, pak strane, čujem da se pola toga prodaje “na crno. Dakle, ne znam što je prava istina. Za razliku od njenog diplomatskog odgovora, Juraj je decidiran:- Tko ima svoju robu neka prodaje jer to i jest smisao tržnice, a prekupce treba maknuti.
Premda je štrajk trebao trajati od 9 do 11 saznajemo da se do pola deset, do dolaska novinara uredno tržilo, jednako kao i nakon njihova odlaska nakon otprilike pola sata.
Trgovali su svi – i prekupci i proizvođači. “Zna se u kakvom su stanju hrvatski poljoprivrednici i mi si jednostavno ne možemo dopustiti nerad”, kažu proizvođaći. Nakupci su, pak, tržili bez daljnjih komentara.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Antolić Vupora: U političkom igrokazu Čehoka te ucjeni župana najviše će stradati građani Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

O glasanju za proračun Grada Varaždina i njegovom mogućem padu na Gradskom vijeću oglasio se i SDP Varaždinske županije.

Priopćenje za medije saborske zastupnice i predsjednice ŽO SDP-a Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora u nastavku prenosimo u cijelosti:

Grad Varaždin, kao motor i pokretač razvoja Varaždinske županije uzimajući u obzire njegovu veličinu i gospodarski potencijal, zbog političke ucjene onih koji se još uvijek ne mogu pomiriti sa političkim porazom u gradu Varaždinu biti će onemogućen provoditi brojne projekte i u velikoj mjeri sudjelovati u razvoj same Varaždinske županije.

– Nažalost, bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok još uvijek se ne miri sa porukom gdje su mu birači prošle godine rekli jasno NE njegovom vođenju gradu. I dalje pokušava na sve moguće načine zaustaviti projekte i aktivnosti koje se provode na području Grada Varaždina. Ovoga puta odlučio se to postići političkom ucjenom na županijskoj razini. Sasvim je jasno da je Nezavisna lista Ivana Čehoka u županijskoj Skupštini svoju podršku proračunu uvjetovala da HDZ ne podrži proračun u gradu Varaždinu – pojašnjava predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora dodajući da na taj način aktualni župan, koji je dosada surađivao sa varaždinskim gradonačelnikom Nevenom Bosiljem na zajedničkim projektima, popušta ucjeni.

– Ovako će dio odgovornosti za zaustavljanje projekata u Gradu Varaždinu i odgodu rješavanja ključnih problema pasti i na njegova leđa jer je pristao na političku ucjenu, a koja bi u Gradu Varaždinu mogla dovesti do izvanrednih izbora za Gradsko vijeće. Sami izvanredni izbori znače upravo zaustavljanje svih projekata – izjavila je Antolić Vupora.

Naglasila je kako će u cijelom političkom igrokazu najviše stradati građani kako Grada Varaždina tako i Varaždinske županije.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj će uskoro drastično poskupjeti cigarete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Europska unija odlučila je zadati novi porezni udarac duhanskoj industriji kroz prijedlog povećanja najniže moguće trošarine, piše Jutarnji.

Ovaj potez EU značajno će povećati ukupnu cijenu cigareta u istočnoeuropskim članicama, gdje se dio cigareta i dalje može kupiti po cijeni ispod 3 eura. EU administracija predviđa povećanje najmanje moguće trošarine na cigarete s 1,8 na čak 3,6 eura za pakiranje od 20 komada. S obzirom na to da će po kutiji cigareta minimalna trošarina iznositi 3,6 eura ili 27 kuna, to znači da će cijeli niz duhanskih brendova drastično poskupjeti, što će biti doprinos Europske komisije inflaciji te poboljšanju opće zdravstvene slike.

Podaci Ministarstva financija u tabelarnom prikazu otkrivaju da se cijene cigareta u RH po pakiranjima kreću od 16 do 37 kuna, ali je pretežiti dio vrlo širokog spektra ponude pozicioniran između 20 i 30 kuna po pakiranju. Pri tome je sukladno Uredbi o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode minimalna trošarina na cigarete 17,76 kuna za pakiranje od 20 komada, što dovodi do maloprodajne cijene od 28,71 kuna po pakiranju. U osnovi, dakle, govorimo o poskupljenju od najmanje 10-ak kuna po pakiranju u RH.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje