Povežite se s nama

Međimurje

Pridružite se zajedničkom plesu u Perivoju Zrinskih: FlashMOVE u Čakovcu!

Objavljeno:

- dana

Obilježavanje Europskog tjedna sporta (23. – 30. rujna 2018.) i Svjetskog dana srca (29. rujna) održat će se danas od 11 sati na Trgu Republike u Čakovcu.

Na konferenciji za novinare o događaju su govorili prim. Marina Payerl – Pal, dr. med., ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Darko Radanović, mag. inf, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti i voditelj Informacijskog centra Europe Direct Čakovec, te Renata Kutnjak Kiš, dr. med, voditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo u Zavodu.

Be Active

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije poziva zainteresirane da se pridruže “BeACTIVE satu tjelesne i zdravstvene kulture na otvorenom” i FlashMOVE plesnom događaju. Program predviđa okupljanje sudionika na Trgu od 10:45 do 11 sati. Od 11 do 11:10 održat će se pozdravni govori organizatora i pokrovitelja.

Slijedi razgovor s uspješnim sportašima iz Međimurja, dok će se vježbe zagrijavanja održavati od 11:20 – 11:30. Zatim su predviđeni (do podneva) sportske aktivnosti učenika, nordijsko hodanje i pješačenje kroz Perivoj Zrinskih (za odrasle osobe). Istovremeno će volonteri srednjih škola prolaznicima dijeliti edukativne letke o Svjetskom danu srca.

U podne počinje FlashMOVE – ples svih sudionika predvođen Plesnom skupinom Vivona iz Čakovca, pri čemu će sudjelovati 600-tinjak osoba. Od 12:10 do 12:25 izvlačit će se nagrade u sklopu kampanje “Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju”.

Europski tjedan sporta

Europski tjedan sporta je inicijativa Europske komisije za promicanje sporta i tjelesna aktivnosti diljem Europe koja se ove godine održava po četvrti puta. Glavna tema kampanje za Tjedan sporta i dalje je #BeActive, a namijenjena je svima, bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu spremu. Djeca i mladi su skupina kojoj zbog visokog udjela nedovoljno aktivnih osoba treba posvetiti posebnu pažnju.

Svjetski dan srca

Bolesti srca i krvnih žila i danas se nalaze na prvome mjestu po smrtnosti u svijetu, te svake godine prerano odnose živote 17,5 milijuna ljudi. Hrvatska je također suočena s velikim brojem oboljelih i umrlih od srčano – žilnih bolesti.  S ciljem informiranja javnosti širom svijeta, Svjetska kardiološka federacija utemeljila je obilježavanje Svjetskog dana srca prije 18 godina. Ovogodišnji Dan održava se uz slogan “Moje srce, Tvoje srce”.

FlashMOVE

Želja organizatora je da se svi zajedno dobro zabave, te uživaju u aktivnostima na otvorenom. Središnji događaj će biti upravo ples na zajedničku koreografiju koju je ismislila Karmen Kovačević Jambor, trenerica Plesnog studija Vivona, koju učenici 7. i 8. razreda osnovnih te prvog i drugog razreda srednjih škola uvježbavaju od početka školske godine.

Organizatori događaja su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Informacijski centar EUROPE DIRECT Čakovec, Školski preventivni programi osnovnih i srednjih škola, Stručni aktiv profesora tjelesne i zdravstvene kulture, Zajednica sportskih udruga Čakovca, i Plesni studio Vivona. Pokrovitelji manifestacije su Međimurska županija i Grad Čakovec.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje