Povežite se s nama

U fokusu

Voditeljica PNUSKOK-a u Varaždinu: U Hrvatskoj sve više cyber napada

Objavljeno:

- dana

OPASNA PRIJETNJA

– U Hrvatskoj bilježimo porast kibernetičkih prijetnji, što znači da je svake godine broj kaznenih djela  iz te domene sve veći. 

Godišnje bilježimo oko 1200 kaznenih djela u domeni kibernetičkog kriminaliteta, odnosno, postotak porasta godišnje je negdje na razini od 10 d 15 % – otkrila je Kristina Posavec, voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet PNUSKOK-a na najvećem simpoziju u Hrvatskoj u području informacijske sigurnosti – FSec 2016. koji se u organizaciji Fakulteta organizacije i informatike (FOI) danas i sutra održava u Varaždinu.

Cyber napadi su stalna prijetnja

Iako se bilježi porast kaznenih djela, Hrvatska nije jedina.  

– Kibernetički kriminalitet u porastu je u EU i cijelom svijetu iz razloga što razvoj novih tehnologija, uz dobre strane, omogućava zloupotrebu i kriminalci su tu prepoznali svoje mogućnosti. Premda bilježimo porast kaznenih djela, to ne znači da je sigurnost ugrožena na način da pojedinci, fizičke i pravne osobe ne bi mogle normalno funkcionirati te se sustavno radi na pojačavanju kibernetičke sigurnosti – naglasila je.  

U cilju zaštite ove godine je NATO  donio Deklaraciju kojom se sve članice tog saveza obvezuju da rade na zašititi i razvijanju sustava sigurnosti od cyber napada.

– Kolanje informacija, gospodarstva i financijskih transakcija sve se više odvija u kibernetičkom prostoru. Jednako kao što je dosad bilo važno zaštiti kopneni, pomorski ili zračni prostor, važno je zaštiti i kibernetički prostor. Mogu reći da se Hrvatska nosi s tim, preuzeli smo i određene obaveze od EU i NATO-a te razvijamo sustave zaštite u tom području ne samo u području obrane, već i u drugim područjima, a najbolji dokaz za to je akcijski plan koji je donesen uz Strategiju o kibernetičkoj sigurnosti – istaknuo je Nikola Brzica, pomoćnik ministra obrane.  

– Ni informatičara nema dovoljno, a kamoli stručnajka za infromacijsku sigurnost. Stoga smo na FOI-ju ove godine uveli poslijediplomski specijalistički studij za sve koji se bave informacijskom sigurnošću – rekao je dr. sc. Neven Vrček

Iako u Hrvatskoj nisu zabilježeni napadi s kojim su se u zadnjih godinu dana susreli Iran i Ukrajina, a kojima je osposobljen veliki dio kritične infrastrukture, cyber napadi su stalna prijetnja.

– Napadima su najviše izloženi sustavi telekomunikacija, bankarski te elektroenergetski sektor, odnosno, sustavi kritične infrastrukture: Upravo zbog toga na ovogodišnjem simpoziju imamo okrugli stol vezan uz to područje. Sigurnost i zaštitu stalno treba poboljšavati jer cilj je uvijek biti korak ispred napadača i mogućih prijetnji kako bi se kvalitetno mogli zaštititi  – istaknuo je doc. dr. sc. Tonimir Kišasondi, osnivač i glavni organizator ovogodišnjeg simpozija.

No, ima li Hrvatska dovoljno stručnjaka da se uhvati ukoštac s cyber napadima? Iako pomoćnik ministra obrane ističe kako je Hrvatska stvorila zakonodavni i organizacijski okvir te uz znanje prijatelja saveznika u UN-u, EU i NATO-u razvijaju vlastite kadrove koje školuju na  FER-u i FOI-ju, te privatnim Sveučilištima, dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček upozorava da ni informatičara nema dovoljno, a kamoli stručnjaka za informacijsku sigurnost.

– Mi na FOI-ju to pokušavamo promijeniti te za različite razine studija uvodimo elemente informacijske sigurnosti, a ove godine imamo i poslijediplomski specijalistički studij Upravljanje sigurnošću i revizijom informacijskih sustava za sve one koji se bave informacijskom sigurnošću. To je područje koje je u zadnjih nekoliko godina doslovno eksplodiralo i koje će biti rastuće u narednih 10 godina – istaknuo je prof. dr. sc. Vrček.

FSec 2016. ove se godine održava šestu godinu zaredom i postalo je najvažnije događanje u području informacijske sigurnosti u Hrvatskoj. Na skupu sudjeluje preko 300 gostiju, među kojima su najveći stručnjaci iz područja informacijske sigurnosti u Hrvatskoj, ali i svijeta. Simpozij je otvorio doc. dr. sc. Tonimir Kišasondi, osnivač i glavni organizator ovog događanja, a goste je pozdravio i dekan prof. dr. sc. Neven Vrček.  Skup je počeo izlaganjem pomoćnika obrane Nikole Brzice o novim trendovima u cyber ratovanju, a održan je i okrugli stol o krtičnoj infrastrukturi. Dok su današnja događanja posvećean strateško-upravljačkom području, sutra će naglasak biti na tehničkom području informacijske sigurnosti.

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Prijevoznici: „Ugrožen je prijevoz učenika. Kad se epidemija smiri, neće ih imati tko voziti u školu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog širenja zaraze i velikog porasta broja zaraženih koronavirusom, sve veći broj škola u Hrvatskoj prelazi na online nastavu, što stvara velike probleme domaćim autobusnim prijevoznicima koji imaju ugovore s državom o prijevozu učenika, priopćila je Hrvatska udruga poslodavaca.

Naime, brojni su domaći prijevoznici ugovorili prijevoz učenika za 180 dana godišnje, ali zbog zatvaranja škola su u određenim školama ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda, na što je upozorio Damir Pavlović u ime HUP – Koordinacije javno linijskih prijevoznika. 

– Razumijemo razloge zbog kojih su škole prešle na nastavu na daljinu, ali to za nas znači da autobusi voze prazni ili su pak prisiljeni u potpunosti stati. Naravno, fiksni troškovi poput režija, goriva, leasinga i isplate plaća radnicima ostaju svaki mjesec, nevezano prema kojem modelu funkcionirala škola za koju vozimo. Zato je pravedno da se u ugovorima prizna ‘viša sila’ te da se prijevoznicima isplati barem trošak hladnog pogona u vrijednosti 50% ugovorenog iznosa za vrijeme tijekom kojeg učenici imaju nastavu na daljinu – ističe Pavlović te dodaje da tzv. model A neće značiti povratak učenika u škole jer ih neće imati tko prevoziti kad se epidemiološka situacija napokon primiri.

Jedna od najugroženijih gospodarskih grana u korona-krizi

Iz HUP-a podsjećaju i na činjenicu kako se kriteriji te način sufinanciranja troškova javnog prijevoznika učenika srednjih škola temelji na odluci vlade RH iz 2018. godine, pri čemu je osnova izračuna bila cijena običnog eurodizela koja je tad iznosila 8.37 kuna.

Danas se pak cijene osnovnog eurodiesela kreću od 11.29 kuna, što je povećanje od 35 posto, a gorivo je pritom ključni ulazni trošak koji u velikoj mjeri definira poslovanje autobusnih prijevoznika, stoji još u priopćenju.

Okolnosti su se, dakle, u potpunosti promijenile zbog čega je i dosad prijevoz učenika funkcionirao preko leđa autobusnih prijevoznika, navodi HUP.

– Autobusni prijevoz je zbog korona-krize jedna od najugroženijih gospodarskih grana jer svako širenje zaraze smanjuje broj redovnih putnika. Epidemija je očito ušla u svoju kritičnu fazu i molimo državu da se prilagodi na nove okolnosti. Ako nam se ne priznaju troškovi hladnog pogona za prijevoz učenika te ne uvedu mjere za očuvanje radnih mjesta, sve što je dosad dobro napravljeno past će u vodu, skupa s velikom većinom autobusnih prijevoznika koji ovaj pritisak neće izdržati – rekao je Pavlović.

Nastavite čitati

U fokusu

Predsjednica Zdravka Grđan najavila teme i prijedloge odluka 8. sjednice Gradskog vijeća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina Zdravka Grđan je u subotu, 22. siječnja, najavila održavanje 8. sjednice Gradskog vijeća.

Sjednica će biti održana u ponedjeljak, 31. siječnja 2022. godine, od 11 sati u velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Predsjednica je najavila prijedloge odluke o zaduživanju Grada Varaždina te prijedlog izmjene i dopune proračuna za 2022. godinu. U ovim točkama riječ je o refinanciranju dugoročnih kreditnih zaduženja. Naime, grad Varaždin ima 3 kredita u ukupnom iznosu od 36.017.769 kuna kamatnih stopa od 1,75 – 2,5 % godišnje. Krediti su uzeti za izgradnju dječjeg vrtića u Kučanu Donjem, dogradnju dječjeg vrtića Varaždin, rekonstrukciju i dogradnju VI.OŠ Varaždin te za kupnju nekretnine za potrebe smještaja Gradske knjižnice. Ovom odlukom predlaže se refinanciranje sva 3 kredita u preostalom iznosu od 26.308.574,56 kuna u 1 kredit kod ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK.d.d. s rokom otplate na 9 godina (108 mjeseci) u mjesečnim ratama po kamatnoj stopi od 0,44 %.

Također pažnju je posvetila prijedlogu odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Naime, na temelju članka 66. Zakona o gospodarenju otpadom jedinice lokalne samouprave dužne su u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu istoga donijeti Odluku kojom se regulira način pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada te je istim člankom reguliran obvezatni i fakultativni sadržaj Odluke.

Ova Odluka dijelom je istovjetna važećoj Odluci, no najvažnija izmjena je da ista regulira iznos cijene obvezne minimalne javne usluge s obrazloženjem načina na koji je određena, te je povećana učestalost odvoza biotopada, papira i plastike. Nakon toga, najavila je predsjednica, članovi vijeća primit će informaciju o stanju u TD Čistoća. 

Najavljeno je o donošenje odluke o agrotehničkim mjerama jer je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu propisano je da općinsko odnosno gradsko vijeće odnosno Gradska skupština Grada Zagreba za svoje područje propisuje potrebne agrotehničke mjere i mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina u slučajevima u kojima bi propuštanje tih mjera nanijelo štetu, onemogućilo ili smanjilo poljoprivrednu proizvodnju.

Ovom Odlukom predlažu se potrebne agrotehničke mjere i mjere za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina, nadzor i kaznene odredbe, a sve u svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta, kao i sprječavanja nastanka štete i smanjivanja ili onemogućavanja poljoprivredne proizvodnje na poljoprivrednom zemljištu.

Također, ovim aktom se definiraju prava i obveze vlasnika ili posjednika poljoprivrednog zemljišta kao i kaznene mjere u slučaju ne pridržavanja propisanih mjera. Vlasnici i posjednici poljoprivrednog zemljišta dužni su na poljoprivrednom zemljištu primjenjivati propisane agrotehničke mjere, na način da se ne umanji bonitetna vrijednost istoga. Nadzor nad provedbom ove odluke provode poljoprivredni redari. 

Kako bi Grad Varaždin mogao podnijeti Zahtjev za potporu za projekt „Izgradnja dječjeg igrališta u Gojancu“ na 2. Natječaj za provedbu tipa operacije 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, LEADER – Podmjera 19.2 raspisan od strane Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad, potrebno je na Gradskom vijeću Grada Varaždina donijeti Odluku o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Grada Varaždina čiji sastavni dio je Prilog III. – Opis projekta. Natječaj je otvoren 27. prosinca 2021. godine, a zatvara se 28. veljače 2022. godine , najavila je predsjednica u nastavku konferencije.

Također, Grad Varaždin temeljem odredbi Zakon o poljoprivrednom zemljištu raspolaže državnim poljoprivrednim zemljištem na svom području. Da bi se mogli provoditi postupci dodjele u zakup ili preuzimanje zemljišta nakon isteka zakupa ili raskida ugovora o zakupu, temeljem članka 39. ZPZ imenuje se tročlano povjerenstvo (agronom, geodeta i pravnik).

S obzirom na to da je zakupac Presečki Zdravko zatražio raskid ugovora o zakupu, isti je dužan predati zemljište Gradu putem Povjerenstva za uvođenje u posjed, pa će se na dnevnom redu sjednice naći i imenovanje tog povjerenstva.

Na sjednici će biti riječi i o zamjeni zemljišta u Gornjem Kućanu između nogometnog kluba „Udarnik“ i Grada Varaždina radi izgradnje prometnice. Također, članovi vijeća dobit će izvješća o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u procesu izrade i donošenja prostornih planova, odnosno njihovih izmjena i dopuna. U nastavku sjednice, kako je najavljeno, bit će riječi o urbanističkom planu uređenja zone „VIS konfekcija“.

Članovi vijeća razmatrat će i prijedlog utroška sredstava šumskog doprinosa koja će se namjenski utrošiti u održavanje poljskih/šumskih putova na području Grada Varaždina.

Vijećnici će također utvrditi i listu deficitarnih zanimanja od bitnog značaja za gospodarski razvoj Varaždina te donijeti odluku o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva.

Pod točkom Izbori i imenovanja rješavat će se pitanje intendantice Hrvatskog narodnog kazališta te imenovanje članova Upravnog odbora Zaklade za razvoj kvalitetnog sporta.

Imenovat će se i članovi školskog odbora Druge osnovne škole.

Izabrat će se i predsjednik Odbora za kulturu, sport i turizam, a glasat će se i o promjenama članovi Odbora za izbore i imenovanje te Odbora za mlade.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje