Povežite se s nama

U fokusu

Voditeljica PNUSKOK-a u Varaždinu: U Hrvatskoj sve više cyber napada

Objavljeno:

- dana

OPASNA PRIJETNJA

– U Hrvatskoj bilježimo porast kibernetičkih prijetnji, što znači da je svake godine broj kaznenih djela  iz te domene sve veći. 

Godišnje bilježimo oko 1200 kaznenih djela u domeni kibernetičkog kriminaliteta, odnosno, postotak porasta godišnje je negdje na razini od 10 d 15 % – otkrila je Kristina Posavec, voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet PNUSKOK-a na najvećem simpoziju u Hrvatskoj u području informacijske sigurnosti – FSec 2016. koji se u organizaciji Fakulteta organizacije i informatike (FOI) danas i sutra održava u Varaždinu.

Cyber napadi su stalna prijetnja

Iako se bilježi porast kaznenih djela, Hrvatska nije jedina.  

– Kibernetički kriminalitet u porastu je u EU i cijelom svijetu iz razloga što razvoj novih tehnologija, uz dobre strane, omogućava zloupotrebu i kriminalci su tu prepoznali svoje mogućnosti. Premda bilježimo porast kaznenih djela, to ne znači da je sigurnost ugrožena na način da pojedinci, fizičke i pravne osobe ne bi mogle normalno funkcionirati te se sustavno radi na pojačavanju kibernetičke sigurnosti – naglasila je.  

U cilju zaštite ove godine je NATO  donio Deklaraciju kojom se sve članice tog saveza obvezuju da rade na zašititi i razvijanju sustava sigurnosti od cyber napada.

– Kolanje informacija, gospodarstva i financijskih transakcija sve se više odvija u kibernetičkom prostoru. Jednako kao što je dosad bilo važno zaštiti kopneni, pomorski ili zračni prostor, važno je zaštiti i kibernetički prostor. Mogu reći da se Hrvatska nosi s tim, preuzeli smo i određene obaveze od EU i NATO-a te razvijamo sustave zaštite u tom području ne samo u području obrane, već i u drugim područjima, a najbolji dokaz za to je akcijski plan koji je donesen uz Strategiju o kibernetičkoj sigurnosti – istaknuo je Nikola Brzica, pomoćnik ministra obrane.  

– Ni informatičara nema dovoljno, a kamoli stručnajka za infromacijsku sigurnost. Stoga smo na FOI-ju ove godine uveli poslijediplomski specijalistički studij za sve koji se bave informacijskom sigurnošću – rekao je dr. sc. Neven Vrček

Iako u Hrvatskoj nisu zabilježeni napadi s kojim su se u zadnjih godinu dana susreli Iran i Ukrajina, a kojima je osposobljen veliki dio kritične infrastrukture, cyber napadi su stalna prijetnja.

– Napadima su najviše izloženi sustavi telekomunikacija, bankarski te elektroenergetski sektor, odnosno, sustavi kritične infrastrukture: Upravo zbog toga na ovogodišnjem simpoziju imamo okrugli stol vezan uz to područje. Sigurnost i zaštitu stalno treba poboljšavati jer cilj je uvijek biti korak ispred napadača i mogućih prijetnji kako bi se kvalitetno mogli zaštititi  – istaknuo je doc. dr. sc. Tonimir Kišasondi, osnivač i glavni organizator ovogodišnjeg simpozija.

No, ima li Hrvatska dovoljno stručnjaka da se uhvati ukoštac s cyber napadima? Iako pomoćnik ministra obrane ističe kako je Hrvatska stvorila zakonodavni i organizacijski okvir te uz znanje prijatelja saveznika u UN-u, EU i NATO-u razvijaju vlastite kadrove koje školuju na  FER-u i FOI-ju, te privatnim Sveučilištima, dekan FOI-ja prof. dr. sc. Neven Vrček upozorava da ni informatičara nema dovoljno, a kamoli stručnjaka za informacijsku sigurnost.

– Mi na FOI-ju to pokušavamo promijeniti te za različite razine studija uvodimo elemente informacijske sigurnosti, a ove godine imamo i poslijediplomski specijalistički studij Upravljanje sigurnošću i revizijom informacijskih sustava za sve one koji se bave informacijskom sigurnošću. To je područje koje je u zadnjih nekoliko godina doslovno eksplodiralo i koje će biti rastuće u narednih 10 godina – istaknuo je prof. dr. sc. Vrček.

FSec 2016. ove se godine održava šestu godinu zaredom i postalo je najvažnije događanje u području informacijske sigurnosti u Hrvatskoj. Na skupu sudjeluje preko 300 gostiju, među kojima su najveći stručnjaci iz područja informacijske sigurnosti u Hrvatskoj, ali i svijeta. Simpozij je otvorio doc. dr. sc. Tonimir Kišasondi, osnivač i glavni organizator ovog događanja, a goste je pozdravio i dekan prof. dr. sc. Neven Vrček.  Skup je počeo izlaganjem pomoćnika obrane Nikole Brzice o novim trendovima u cyber ratovanju, a održan je i okrugli stol o krtičnoj infrastrukturi. Dok su današnja događanja posvećean strateško-upravljačkom području, sutra će naglasak biti na tehničkom području informacijske sigurnosti.

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Nova godina donosi nove poslove: Prilike i za kandidate bez iskustva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Lidija obrt za posredovanje vl. Lidija Čevra zapošljava stručnog suradnika na izvornom njemačkom jeziku (m/ž). Posao se odvija od kuće, a prijaviti se možete najkasnije do 27.1. Poslodavac nudi suradnju s uspješnim njemačkom kompanijom, sigurna primanja, samostalno kreiranje svog radnog vremena, neradni vikend. Od kandidata se očekuju odlično poznavanje njemačkog jezika, poznavanje rada na računalu, odgovornost i pedantnost u radu te motiviranost i ljubaznost. Prijavite se.

Workforce za potrebe klijenta zapošljava na pozicijama Customer Support Specialist – Danish or Norwegian (m/ž) i referent prodaje CNC strojeva i postrojenja za obradu metala (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a poslovi se mogu obavljati i od kuće. Potrebne su dobre računalne vještine, komunikativnost i strpljivost. Prijavite se najkasnije do 31.1. Aplicirajte.

Arena Bet zapošljava na poziciji operater/ blajanik u kladionici (m/ž). Lokacije rada su Ludbreg i Breznički Hum, a prijave su otvorene do 31.1. Posao obuhvaća primanje uplata igrača i izdavanje listića igračima, prodaju trgovačke robe, isplatu dobitaka na temelju dobitnog listića i slično. Poslodavac omogućuje dodatke za noćni rad, blagdane i nedjelje. Prijavite se.

Boxmark Leather d.o.o. traži radnika u proizvodnji (m/ž) i tapetara (m/ž). Mjesto rada je Trnovec Bartolovečki, a prijave se zaprimaju do 14.2. Poslodavac očekuje srednjoškolsku spremu tehničkog, strukovnog ili administrativnog usmjerenja. Prijavite se na linku.

iC artprojekt d.o.o. zapošljava na pozicijama prvostupnik / tehničar elektrotehničke struke (m/ž), diplomirani inženjer elektrotehnike (m/ž), diplomirani inženjer strojarstva (m/ž), prvostupnik/ tehničar strojarske struke (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave su otvorene najkasnije do 31.1. Uvjeti su služenje MS Office-om i AutoCAD-om te znanje engleskog i njemačkog jezika. Aplicirajte.

Asja, obrt, zapošljava kozmetičara (m/ž) u Trnovcu. Prijave su otvorene do 4.2. Poslodavac nudi mogućnost stalnog zaposlenja. Od kandidata se očekuju znanja depilacije, masaže, manikure, pedikure i ugradnje trepavica. Provjerite više ovdje.

Plastilak – Elektronic, obrt, traži voditelja elektromontažnih radova (m/ž) u Paki. Prijave su otvorene do 28.1. Posao obuhvaća vođenje poslovnog procesa te organizaciju i kontrolu izvedbe radova u pogledu rokova i kvalitete. Uvjeti za rad su viša ili visoka stručna sprema smjera elektrotehnike. Potrebno je znanje samostalnog čitanja elektroničkih nacrta te poznavanje barem jednog stranog jezika. Više na linku.

Metal product d.o.o. traži zavarivača (m/ž) u Brezničkom Humu. Prijaviti se možete do 27.1. Potrebna je minimalno srednja stručna sprema i radno iskustvo od dvije godine. Poslodavac nudi mogućnost zaposlenja na neodređeno. Predivđa se plaća do 7.500 kuna neto. Saznajte detalje ovdje.

Bu-Jan tim j.d.o.o. zapošljava građevinskog tehničara (m/ž). Mjesto rada je Pretetinec, a rok prijave je 15.2. Posao obuhvaća organizaciju rada, rad s djelatnicima i vođenje dokumentacije na gradilištu. Nudi se mogućnost stalnog zaposlenja, a potrebno je minimalno jednogodišnje iskustvo. Provjerite više o poziciji ovdje.

Koving d.o.o. traži glodača (m/ž) za rad u Varaždinu. Rok prijave je 12.2. Uvjeti su završena srednja škola bez obzira na smjer te iskustvo rada od minimalno dvije godine. Potrebno je znanje rada na glodalici klasičnog tipa. Provjerite više na linku.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu će niknuti novih 56 POS stanova i 30 garaža u Ulici grada Koblenza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Nakon devet godina, ponovo su počeli radovi na građevini B2, novoj zgradi sa POS-stanovima kod Ulice grada Koblenza u Varaždinu. U petak su novinari obišli gradilište zajedno s gradonačelnikom Ivanom Čehokom.

Potonji je tom prilikom izjavio da je „nažalost, bivša gradska administracija prekinula radove 2012. godine, što je bilo trostruko pogrešno“.

– Prije svega zbog toga što je ovo lokacija gdje se već počeli radovi, pa su nasilno prekinuti. Drugo, zbog toga što se kasnilo te ljudima stanovi nisu predani na korištenje na vrijeme, za što su se plaćali i penali. I treće, zbog toga što je POS još uvijek najbolji način stambenog zbrinjavanja, osobito mladih obitelji – istaknuo je gradonačelnik, ocijenivši pritom da je riječ o stanovima srednje i čak više kvalitete,  „a relativno jeftinijim u odnosu na ostale stanove na tržištu“.

Ovdje je niknuo cijeli jedan mali grad koji grade privatni građevinari i Grad.

– S kupnjom zemljišta, nakon obveznica, mi ćemo ovdje napraviti potpuno novi prilaz sa istočne zaobilaznice, tako da će cijeli ovaj kvart biti rasterećen od prometnih gužvi. Štoviše, Kućanska rampa je pred dobivanjem građevinske dozvole, pa ćemo je prijaviti na europske projekte. Time ćemo cijeli ovaj dio grada razviti, odnosno imat će svu potrebnu infrastrukturu kakvu treba imati – najavio je Čehok.

Na njega se nadovezao Zoran Svetec, ravnatelj Javne ustanove Gradski stanovi, objasnivši  da će u objektu B2 biti uređeno 56 stanova i 30 garaža.

– Veličina stanova imat će površinu od 63 do 98 metara četvornih. Građevinske radove izvodi varaždinska tvrtka Zagorje Tehnobeton, a vrijednost investicije je 39 milijuna kuna. Stanovi će biti energetskog razreda B, a cijena kvadratnog metra iznosi 1285 eura. Završetak radova predviđa se u kolovozu 2022. godine – rekao je Svetec, napomenuvši da je interes za kupnju stanova već sada vrlo izražen.

Dodajmo da je Grad u pregovorima s HEP-om oko postavljanja dodatne sigurnosne ograde prema jednoj od najvećih visokonaponskih trafostanica u gradu, koja je smještena u neposrednoj blizini građevine B2.

Nastavite čitati