Povežite se s nama

U fokusu

FOI je zatražio svoju zgradu, ali DND Varaždin nema kamo preseliti

Objavljeno:

- dana

HOĆE LI DND OSTATI NA CESTI?

Iako je trebalo iseliti još prije dvije godine, Društvo Naša djeca Varaždin i dalje se nalazi u prostorijama bivše Glazbene škole u Ulici kralja Petra Krešimira IV.

Prostor je to koji je Grad Varaždin 2013. darovao Fakultetu organizacije i informatike, pri čemu se obvezao da će za Društvo Naša djeca osigurati novi prostor.

FOI zasad ima razumijevanja, no kako dugo?

To se nije dogodilo, a FOI je od DND-a zatražio da do početka ove godine iseli iz zgrade u Krešimirovoj ulici.
– Ova tema trebala se riješiti mnogo prije, u lipnju prošle godine, kad je FOI razgovarao s DND-om, ali i još prije, počevši od travnja 2013. godine, kad je Ugovor s Gradom sklopljen. Svi rokovi bili su prilično dugi i na vrijeme najavljeni – ističe Nenad Vrček, dekan FOI-a.
Zasad je DND još uvijek u prostorima FOI-a, a rješenje se ne nazire. Iz Grada Varaždina i za taj problem krive nedonošenje proračuna za ovu godinu. Naime, Društvo je zajedno s predstavnicima Grada obišlo prostorije u Graberju 33, a nakon toga izradilo koncept uređenja.
– Napravili su popis svojih želja, mislim da se radi o nekih 600.000 kuna koje bi Grad trebao investirati u taj prostor – izjavio je gradonačelnik Goran Habuš prošlog mjeseca na sjednici Gradskog vijeća.
Iz Grada su nam pak prošlog tjedna odgovorili da je upravo tih 600.000 kuna gradonačelnik planirao u proračunu za 2017.

Dok se u Gradu nadaju da će gradski vijećnici imati razumijevanja za takve projekte, ostaje pitanje  što su čekali  sve dosad?

Što se čekalo?
– Osiguranjem potrebnih sredstava Grad Varaždin je imao namjeru što prije urediti taj prostor kako bi preseljenje bilo moguće na vrijeme. 
Međutim, iz javnosti poznatih razloga proračun je pao, a samim tim je i blokirana svaka mogućnost da Grad krene u takvu obnovu. No, gradonačelnik Habuš ponudio je ruku suradnje svim političkim strankama za dogovor oko izglasavanja proračuna u što skorije vrijeme. Očekuje se da će gradski vijećnici imati razumijevanja i za takve projekte te da će doći do izglasavanja proračuna. Nadamo se da će do tog vremena Fakultet i DND naći načina da usklade termine svojih potreba za prostorom – odgovorila je pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Branka Matavulj.
Međutim, čak i da je proračun bio prihvaćen 29. prosinca, situacija bi bila potpuno ista, jer je rok za iseljenje bio – 1. siječnja. Ostaje pitanje zašto su u Gradu tako dugo čekali. 
Iako su u travnju prošle godine raspisali natječaj za dodjelu prostora u bivšem Centru Tomislav Špoljar, u prostore prije toga nisu uložili ni kunu. Nakon što su obišli zgradu, DND se nije ni javio na natječaj, a 16 udruga je 1. lipnja dobilo ključeve prostora u kojima su parketi bili podignuti, zidovi uništeni, a sanitarni prostori u lošem stanju.
– Nismo se javili jer smatramo da prostor nije primjeren za djecu i programe koje provodimo. Ne možemo prihvatiti standard koji je ispod sadašnjeg – rekla je tad Jelena Mikić, ravnateljica DND-a.
Sad odgovor od nje nismo uspjeli dobiti. Hoće li FOI i DND naći načina da usklade termine za svoje potrebe? To ostaje nepoznato, no sreća je da FOI ima razumijevanja i zasad, izgleda, neće tražiti iseljenje. Nenad Vrček te dodao:
– FOI smatra da DND ima svoju društvenu ulogu i nema interesa narušiti djelovanje DND-a – poručio je dekan Vrček. 

Ugovorom s Gradom Varaždinom predviđeno je da se bivša Glazbena škola, u kojoj se trenutno nalazi DND Varaždin, oslobodi do 30. travnja 2014.Međutim, ni tad FOI nije inzistirao na tom datumu, nadajući se da DND i Grad rade na rješenju tog pitanja. – U lipnju 2016. poslali smo dopis DND-u i Uredu gradonačelnika gdje piše kako smatramo primjerenim rokom da se prostor isprazni do početka 2017. godine – rekao je Nenad Vrček, dekan FOI-a.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Župan Stričak: Ovo je najteža nesreća koja se dosad dogodila u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom teške prometne nesreće na autocesti A4 području Varaždinske županije, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, javnosti se danas poslijepodne obratio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Uz njega, na konferenciji za novinare sudjelovali su načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenica župana Silvija Zagorec, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec i zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Željko Nagy.

– Danas se na području Varaždinske županije dogodila, nažalost, najveća prometna nesreća uopće dosad. U toj prometnoj nesreći stradale su 44 osobe, od kojih je 12 osoba smrtno stradalo, a 32 su ozlijeđene. Obiteljima svih smrtno stradalih putnika izražavam iskrenu sućut i suosjećanje – rekao je župan Stričak.

Ozlijeđene poljske državljane su u Općoj bolnici Varaždin u pratnji župana obišli ministar zdravstva Adam Niedzielski i zamjenik ministar vanjskih poslova Republike Poljske Marcin Przydacz.

– O razmjerima nesreće i samoj akciji spašavanja unesrećenih, najbolje govore podaci da je sudjelovalo 16 timova hitne pomoći, od čega 11 iz Varaždinske županije, tri iz susjedne Međimurske županije i dva tima iz Zagrebačke županije. Od vatrogasaca, na mjestu nesreće je bila Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina s 3 vozila i 10 pripadnika te 5 DVD-ova, i to Varaždinske Toplice, Breznički Hum, Šćepanje, Radešić, Novi Marof, ukupno 66 vatrogasaca sa 17 vozila. Uključeno je bilo 15 službenika PU varaždinske te 17 djelatnika Hrvatskih autocesta. Također, odmah ujutro je aktiviran Krizni stožer, koji je vodio akciju. Društvo Crvenog križa Varaždinske županije pruža psihološku pomoć, kako unesrećenima, tako i pripadnicima naših žurnih službi – izvijestio je župan Stričak.

Naveo je da sve službe Varaždinske županije surađuju s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu. – Surađujemo s njima, kao i njihovim policajcima koji su u Hrvatskoj zbog turističke sezone. Uvelike su pomogli našim službama – napomenuo je župan.

Uputio je zahvale.

– Zahvaljujem svim našim žurnim službama što su promptno intervenirali te doista bili na visini zadatka. Od samog saznanja za tu tragediju u kontaktu sam s premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem, ministrom zdravstva Vilijem Berošem, ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Majom Grba Bujević te glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom. Svima hvala na pomoći – istaknuo je Stričak i napomenuo da su Varaždinska županija, sve naše službe i ustanove i dalje na raspolaganju Veleposlanstvu Republike Poljske.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak izvijestio da je u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto 11 pacijenata.

– Dvoje pacijenata nalazi se u kritičnom stanju i u jedinici su intenzivnog liječenja – rekao je Poljak.

Nastavite čitati

U fokusu

Šokantni prizori: ozlijeđeni iz poljskog autobusa, ali i pripadnici naših hitnih službi dobit će psihološku pomoć

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministra Davor Božinović ispred OB Varaždin oko 16 sati održao je još jednu konferenciju za medije o nesreći u kojoj je poginulu 12 državljana Poljske.

Ministar je rekao da je završen očevid na mjestu nesreće na autocesti A4, a vodila ga je zamjenica Županijskog državnog odvjetništva iz Varaždina. Autobus je prenesen na predviđeno parkirno mjesto, a stvari putnika iz autobusa su u prostorije Policijske uprave varaždinske.

– Uz naše hitne službe uključili su se i policijski službenici iz Poljske, koji su od ranije u Hrvatskoj, kada k nama dolaze tijekom turističke sezone. Oni su ovdje da bi olakšali komunikaciju. Među službama i ministarstvima te s Poljskom je uspostavljena stalna komunikacija. Uspostavljena je i psihološka pomoć koju je u Varaždinu organizirao Crveni križ Varaždinske županije. Ona je namjenjena žrtvama, ali i za pripadnike žurnih službi koji su prvi izašli na mjesto nesreće. Situacija je s obzirom na broj poginulih šokantna za svaku osobu, ma koliko ona bila istrenirana – rekao je Božinović.

U autobusu su bila 42 putnika i dva vozača, pojasnio je ministar, a na liječnju su 32 osobe.

Da se zaista radilo o rijetko viđenim potresnim scenama poginulih potvrdili su vatrogasci s terena, koji su imali težak zadatak izvlačenja tijela iz autobusa koji je ostao bez oko 3 metra prvog dijela vozila.

Ravnatelj varaždinske Bolnice Damir Poljak rekao je da se u njegovoj ustanovili liječi 11 ljudi iz poljskog autobusa, a 5 ih se nalazi na jedinici Intenzivnog liječenja, troje a odjelu Neurokirurgije i troje na Traumotologiji.

– Niti jedan od njih trenutno nije u životnoj opasnosti – završio je Poljak.

Informacije iz Poljske

Neslužbena je pretpostavka da je vozač zaspao za volanom, javljaju poljski mediji, a piše index.hr. Poljsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je da je autobus koji je imao nesreću u Hrvatskoj proizveden 2011. godine, registriran u Poljskoj te da je prošao sve preglede propisane zakonom. Tehnički pregled je obavljen u lipnju ove godine. Potvrđeno je da se radi i hodočasnicima. Među hodočasnicima koji su u petak krenuli iz velikog marijanskog svetišta u Częstochowi prema Međugorju bila su tri svećenika i šest časnih sestara. Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Łukasz Jasina rekao je: “Ako se ne varam, vozač je živ”.

Radio Płońsk razgovarao je s Jacekom Antoszkiewiczem, vlasnikom transportne tvrtke Megapol. Potvrdio je da je njegov autobus doživio nesreću u Hrvatskoj. Također kaže da je dobio informaciju da je jedan od vozača mrtav. Istaknuo je i kako vozači sigurno nisu mogli biti umorni i da sumnja da su zaspali za volanom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje