Povežite se s nama

U fokusu

FOI je zatražio svoju zgradu, ali DND Varaždin nema kamo preseliti

Objavljeno:

- dana

HOĆE LI DND OSTATI NA CESTI?

Iako je trebalo iseliti još prije dvije godine, Društvo Naša djeca Varaždin i dalje se nalazi u prostorijama bivše Glazbene škole u Ulici kralja Petra Krešimira IV.

Prostor je to koji je Grad Varaždin 2013. darovao Fakultetu organizacije i informatike, pri čemu se obvezao da će za Društvo Naša djeca osigurati novi prostor.

FOI zasad ima razumijevanja, no kako dugo?

To se nije dogodilo, a FOI je od DND-a zatražio da do početka ove godine iseli iz zgrade u Krešimirovoj ulici.
– Ova tema trebala se riješiti mnogo prije, u lipnju prošle godine, kad je FOI razgovarao s DND-om, ali i još prije, počevši od travnja 2013. godine, kad je Ugovor s Gradom sklopljen. Svi rokovi bili su prilično dugi i na vrijeme najavljeni – ističe Nenad Vrček, dekan FOI-a.
Zasad je DND još uvijek u prostorima FOI-a, a rješenje se ne nazire. Iz Grada Varaždina i za taj problem krive nedonošenje proračuna za ovu godinu. Naime, Društvo je zajedno s predstavnicima Grada obišlo prostorije u Graberju 33, a nakon toga izradilo koncept uređenja.
– Napravili su popis svojih želja, mislim da se radi o nekih 600.000 kuna koje bi Grad trebao investirati u taj prostor – izjavio je gradonačelnik Goran Habuš prošlog mjeseca na sjednici Gradskog vijeća.
Iz Grada su nam pak prošlog tjedna odgovorili da je upravo tih 600.000 kuna gradonačelnik planirao u proračunu za 2017.

Dok se u Gradu nadaju da će gradski vijećnici imati razumijevanja za takve projekte, ostaje pitanje  što su čekali  sve dosad?

Što se čekalo?
– Osiguranjem potrebnih sredstava Grad Varaždin je imao namjeru što prije urediti taj prostor kako bi preseljenje bilo moguće na vrijeme. 
Međutim, iz javnosti poznatih razloga proračun je pao, a samim tim je i blokirana svaka mogućnost da Grad krene u takvu obnovu. No, gradonačelnik Habuš ponudio je ruku suradnje svim političkim strankama za dogovor oko izglasavanja proračuna u što skorije vrijeme. Očekuje se da će gradski vijećnici imati razumijevanja i za takve projekte te da će doći do izglasavanja proračuna. Nadamo se da će do tog vremena Fakultet i DND naći načina da usklade termine svojih potreba za prostorom – odgovorila je pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Branka Matavulj.
Međutim, čak i da je proračun bio prihvaćen 29. prosinca, situacija bi bila potpuno ista, jer je rok za iseljenje bio – 1. siječnja. Ostaje pitanje zašto su u Gradu tako dugo čekali. 
Iako su u travnju prošle godine raspisali natječaj za dodjelu prostora u bivšem Centru Tomislav Špoljar, u prostore prije toga nisu uložili ni kunu. Nakon što su obišli zgradu, DND se nije ni javio na natječaj, a 16 udruga je 1. lipnja dobilo ključeve prostora u kojima su parketi bili podignuti, zidovi uništeni, a sanitarni prostori u lošem stanju.
– Nismo se javili jer smatramo da prostor nije primjeren za djecu i programe koje provodimo. Ne možemo prihvatiti standard koji je ispod sadašnjeg – rekla je tad Jelena Mikić, ravnateljica DND-a.
Sad odgovor od nje nismo uspjeli dobiti. Hoće li FOI i DND naći načina da usklade termine za svoje potrebe? To ostaje nepoznato, no sreća je da FOI ima razumijevanja i zasad, izgleda, neće tražiti iseljenje. Nenad Vrček te dodao:
– FOI smatra da DND ima svoju društvenu ulogu i nema interesa narušiti djelovanje DND-a – poručio je dekan Vrček. 

Ugovorom s Gradom Varaždinom predviđeno je da se bivša Glazbena škola, u kojoj se trenutno nalazi DND Varaždin, oslobodi do 30. travnja 2014.Međutim, ni tad FOI nije inzistirao na tom datumu, nadajući se da DND i Grad rade na rješenju tog pitanja. – U lipnju 2016. poslali smo dopis DND-u i Uredu gradonačelnika gdje piše kako smatramo primjerenim rokom da se prostor isprazni do početka 2017. godine – rekao je Nenad Vrček, dekan FOI-a.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Radimir Čačić i službeno objavio da ide po još jedan mandat župana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Šef Reformista Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije objavio da ide po još jedan mandat župana Varaždinske županije. Robert Vugrin i ovaj će put biti njegov zamjenik.

Na početku govora Čačić se osvrnuo da loše stanje u Varaždinskoj županiji kada je došao na vlast 2017. godine.

– Službeno objavljujem svoju kandidaturu za župana Varaždinske županije, a moj zamjenik će kao i do sada biti Robert Vugrin. Kad smo preuzeli vlast zatekli smo minus od 9 milijuna kuna i ništa projekata. Svaki put se razveselim na poruku kampanje jednog od kandidata za župana na proteklim izborima kojim se poziva Štromara da se slika pred bilo čim što je napravio za osam godina mandata. Kad sam preuzeo vodstvo dao sam osnovne smjernice ljudima za rad. Prvo je bilo da niti jedan natječaj na kojem županija može dobiti sredstva ne smije biti propušten. Naplatili smo naša potraživanja od Vlade. Prioritet ćemo davati europskim investicijama. Županija mora postati ona koja dokazuje izvrsnost na djelu. Nakon četiri godine imamo izvrsne rezultate koji se pripisuju izvrsnosti vođenja, jasnim uputstvima i mnogim ljudima koji su sudjelovali u projektima – rekao je Čačić, i dodao da je od dolaska Reformista na vlast Varaždinska županija lider po privlačenju europskih sredstava i to za 215 puta više povučenog novca u projektima u odnosu na mandat ranije.

Među najvažnijim projektima koje je izdvojio u proteklom četverogodišnjem mandatu su kupnja dvorca Šaulovec, smanjenje broja zaposlenih u Varaždinskoj županiji, obnova Minerve, energetska obnova niza škola, poticanje gospodarstva i turizma, obnove u OB Varaždin, uređenje Vodotornja te još mnoga toga.

U novom mandatu Čačić je najavio provođenje već započetih projekata, ali i niz još ambicioznijih za koje očekuje da će biti uloženo 2,4 milijarde kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati