Povežite se s nama

U fokusu

FOI je zatražio svoju zgradu, ali DND Varaždin nema kamo preseliti

Objavljeno:

- dana

HOĆE LI DND OSTATI NA CESTI?

Iako je trebalo iseliti još prije dvije godine, Društvo Naša djeca Varaždin i dalje se nalazi u prostorijama bivše Glazbene škole u Ulici kralja Petra Krešimira IV.

Prostor je to koji je Grad Varaždin 2013. darovao Fakultetu organizacije i informatike, pri čemu se obvezao da će za Društvo Naša djeca osigurati novi prostor.

FOI zasad ima razumijevanja, no kako dugo?

To se nije dogodilo, a FOI je od DND-a zatražio da do početka ove godine iseli iz zgrade u Krešimirovoj ulici.
– Ova tema trebala se riješiti mnogo prije, u lipnju prošle godine, kad je FOI razgovarao s DND-om, ali i još prije, počevši od travnja 2013. godine, kad je Ugovor s Gradom sklopljen. Svi rokovi bili su prilično dugi i na vrijeme najavljeni – ističe Nenad Vrček, dekan FOI-a.
Zasad je DND još uvijek u prostorima FOI-a, a rješenje se ne nazire. Iz Grada Varaždina i za taj problem krive nedonošenje proračuna za ovu godinu. Naime, Društvo je zajedno s predstavnicima Grada obišlo prostorije u Graberju 33, a nakon toga izradilo koncept uređenja.
– Napravili su popis svojih želja, mislim da se radi o nekih 600.000 kuna koje bi Grad trebao investirati u taj prostor – izjavio je gradonačelnik Goran Habuš prošlog mjeseca na sjednici Gradskog vijeća.
Iz Grada su nam pak prošlog tjedna odgovorili da je upravo tih 600.000 kuna gradonačelnik planirao u proračunu za 2017.

Dok se u Gradu nadaju da će gradski vijećnici imati razumijevanja za takve projekte, ostaje pitanje  što su čekali  sve dosad?

Što se čekalo?
– Osiguranjem potrebnih sredstava Grad Varaždin je imao namjeru što prije urediti taj prostor kako bi preseljenje bilo moguće na vrijeme. 
Međutim, iz javnosti poznatih razloga proračun je pao, a samim tim je i blokirana svaka mogućnost da Grad krene u takvu obnovu. No, gradonačelnik Habuš ponudio je ruku suradnje svim političkim strankama za dogovor oko izglasavanja proračuna u što skorije vrijeme. Očekuje se da će gradski vijećnici imati razumijevanja i za takve projekte te da će doći do izglasavanja proračuna. Nadamo se da će do tog vremena Fakultet i DND naći načina da usklade termine svojih potreba za prostorom – odgovorila je pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Branka Matavulj.
Međutim, čak i da je proračun bio prihvaćen 29. prosinca, situacija bi bila potpuno ista, jer je rok za iseljenje bio – 1. siječnja. Ostaje pitanje zašto su u Gradu tako dugo čekali. 
Iako su u travnju prošle godine raspisali natječaj za dodjelu prostora u bivšem Centru Tomislav Špoljar, u prostore prije toga nisu uložili ni kunu. Nakon što su obišli zgradu, DND se nije ni javio na natječaj, a 16 udruga je 1. lipnja dobilo ključeve prostora u kojima su parketi bili podignuti, zidovi uništeni, a sanitarni prostori u lošem stanju.
– Nismo se javili jer smatramo da prostor nije primjeren za djecu i programe koje provodimo. Ne možemo prihvatiti standard koji je ispod sadašnjeg – rekla je tad Jelena Mikić, ravnateljica DND-a.
Sad odgovor od nje nismo uspjeli dobiti. Hoće li FOI i DND naći načina da usklade termine za svoje potrebe? To ostaje nepoznato, no sreća je da FOI ima razumijevanja i zasad, izgleda, neće tražiti iseljenje. Nenad Vrček te dodao:
– FOI smatra da DND ima svoju društvenu ulogu i nema interesa narušiti djelovanje DND-a – poručio je dekan Vrček. 

Ugovorom s Gradom Varaždinom predviđeno je da se bivša Glazbena škola, u kojoj se trenutno nalazi DND Varaždin, oslobodi do 30. travnja 2014.Međutim, ni tad FOI nije inzistirao na tom datumu, nadajući se da DND i Grad rade na rješenju tog pitanja. – U lipnju 2016. poslali smo dopis DND-u i Uredu gradonačelnika gdje piše kako smatramo primjerenim rokom da se prostor isprazni do početka 2017. godine – rekao je Nenad Vrček, dekan FOI-a.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Ako se zgražate nad recentnim arhitektonsko – urbanističkim rješenjima, evo što o tome kaže HAZU

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti usvojilo je u srijedu 29. studenog 2023. Izjavu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti vezanu uz osiguranje provedbe javnih arhitektonsko-urbanističkih natječaja u Republici Hrvatskoj.

Izjava glasi:

Već duže vrijeme arhitektonska djelatnost u Republici Hrvatskoj proživljava marginalizaciju uza sve teže uvjete rada, kreativnog djelovanja i opstanka u naslijeđenim okvirima što su u kontinuitetu stvarani zalaganjem brojnih generacija projektanata i ponajboljih korifeja naše struke. Sustavnim nekvalitetnim promjenama zakona i propisa te arbitrarnim tumačenjem legislativnih odluka onemogućava se slobodno arhitektonsko stvaralaštvo kao dio nacionalne kulture i šteti mu se.

Cjelovito, učinkovito i održivo oblikovanje prostora kao bitne sastavnice hrvatskoga urbanog identiteta glavni su zadaci djelovanja arhitekata u stvaranju kvalitetnoga životnog habitusa za sve naše građane.

Javnim istupanjem i aktivnim djelovanjem Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti je tijekom proteklih desetak godina učestalo upozoravala na nastale probleme u domeni planiranja, uređenja prostora i kulture građenja te, posljedično, na njihovo gomilanje bez volje za dijalogom i suštinskim rješenjem. Naše inicijative za suradnju kod subjekata koji se bave navedenim pitanjima nisu naišle na interes već se, naprotiv, donose odluke štetne za struku, koje onemogućuju kvalitetno i etički odgovorno sudjelovanje arhitekata u oblikovanju prostora i okoline u kojoj živimo.

Slijedom inicijative za opstanak institucije urbanističkih i arhitektonskih natječaja kao nezaobilazne metode za očuvanje i unapređenje kvalitete hrvatskoga izgrađenog prostora Akademijino Znanstveno vijeće za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora sa zabrinutošću prati aktualne promjene legislative u domeni provedbe javnih natječaja, koji su se kroz strukovnu tradiciju dugu gotovo 150 godina dokazali kao krucijalno sredstvo za izbor najboljih arhitektonskih i urbanističkih rješenja za važne intervencije u prostoru.

Natječaji su razvijani kao najbolji i najpoticajniji oblik zaštite javnog interesa pri dobivanju vrsnih rješenja za ključne lokacije i bitne građevine i prostore. Kao plod natječaja ostvarena su mnoga remek-djela hrvatske moderne i suvremene arhitekture, poput crkve sv. Blaža u Zagrebu, poljudskog stadiona u Splitu, stare i nove zgrade NSK, Krematorija u Zagrebu i niza drugih.

Tema vlasništva parcele, što se sada inaugurira kao jedini kriterij za (ne)mogućnost provedbe kompetitivnog postupka, nikada nije utjecala niti bi smjela utjecati na odluku o potrebi javnih kreativnih natječaja za urbanistički delikatne i arhitektonski zahtjevne zadatke već je jedini relevantni kriterij koji je u domeni arhitekture i urbanizma moguće podržati briga za očuvanje kvalitete prostora, afirmaciju urbane kulture naših gradova i gradnju najbolje arhitekture – upravo putem natječajnih procedura.

Pridružujemo se stoga zalaganju strukovnih i znanstvenih institucija, uz podršku europskih asocijacija, da se od tako izrazito štetnoga legislativnog rješenja odustane i da se tema arhitektonskih natječaja, osobito potrebe i načina njihove provedbe, ostavi u ekspertnoj ingerenciji struke, koja je i do sada odgovorno pridonosila najboljem oblikovanju prostora i arhitekture, te snažno podržavamo izjavu na tragu iznesenoga.

Nastavite čitati

U fokusu

U Toplicama će ukidanje prireza osjetiti i vlasnici kuća za odmor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na održanoj 20. sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica, raspravljalo se o važnim temama, a posebno se ističe najnovija porezna reforma koja donosi niz promjena. Gradski porezi obuhvaćaju porez na potrošnju, porez na kuće za odmor te porez na korištenje javnih površina. Osim toga, donesena je odluka o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak. Niža porezna stopa iznosi 22%, dok je viša porezna stopa postavljena na 33,60%.

Gradonačelnica Grada Varaždinskih Toplica Dragica Ratković istaknula je kako se ovom odlukom djelomično nadoknađuju sredstva od prireza koji se ukida.

-Ta su nam sredstva nužna budući da se ona koriste za školstvo, novčane pomoći, kulturu, religiju, sport, civilnu zaštitu i mnoge druge javne potrebe. Unazad nekoliko godina podigli smo standard u gotovo svim segmentima života našeg grada. Ne samo da želimo zadržati taj nivo već ga i dalje podizati – kazala je Ratković.

Tijekom sjednice, Gradsko vijeće usvojilo je izmjene Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Varaždinskih Toplica. Poboljšanjem uvjeta zaposlenika potvrđuje se posvećenost Grada prema unapređenju uvjeta rada u svim sektorima.

Dodajmo da je Gradsko vijeće prihvatilo Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2024. godinu.

-Kroz usvajanje ovih planova, Gradsko vijeće i ja kao gradonačelnica prepoznali smo važnost prevencije, pripreme i brze reakcije kako bismo zaštitili naše sugrađane i imovinu – zaključila je gradonačelnica Ratković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje