Povežite se s nama

U fokusu

FOI je zatražio svoju zgradu, ali DND Varaždin nema kamo preseliti

Objavljeno:

- dana

HOĆE LI DND OSTATI NA CESTI?

Iako je trebalo iseliti još prije dvije godine, Društvo Naša djeca Varaždin i dalje se nalazi u prostorijama bivše Glazbene škole u Ulici kralja Petra Krešimira IV.

Prostor je to koji je Grad Varaždin 2013. darovao Fakultetu organizacije i informatike, pri čemu se obvezao da će za Društvo Naša djeca osigurati novi prostor.

FOI zasad ima razumijevanja, no kako dugo?

To se nije dogodilo, a FOI je od DND-a zatražio da do početka ove godine iseli iz zgrade u Krešimirovoj ulici.
– Ova tema trebala se riješiti mnogo prije, u lipnju prošle godine, kad je FOI razgovarao s DND-om, ali i još prije, počevši od travnja 2013. godine, kad je Ugovor s Gradom sklopljen. Svi rokovi bili su prilično dugi i na vrijeme najavljeni – ističe Nenad Vrček, dekan FOI-a.
Zasad je DND još uvijek u prostorima FOI-a, a rješenje se ne nazire. Iz Grada Varaždina i za taj problem krive nedonošenje proračuna za ovu godinu. Naime, Društvo je zajedno s predstavnicima Grada obišlo prostorije u Graberju 33, a nakon toga izradilo koncept uređenja.
– Napravili su popis svojih želja, mislim da se radi o nekih 600.000 kuna koje bi Grad trebao investirati u taj prostor – izjavio je gradonačelnik Goran Habuš prošlog mjeseca na sjednici Gradskog vijeća.
Iz Grada su nam pak prošlog tjedna odgovorili da je upravo tih 600.000 kuna gradonačelnik planirao u proračunu za 2017.

Dok se u Gradu nadaju da će gradski vijećnici imati razumijevanja za takve projekte, ostaje pitanje  što su čekali  sve dosad?

Što se čekalo?
– Osiguranjem potrebnih sredstava Grad Varaždin je imao namjeru što prije urediti taj prostor kako bi preseljenje bilo moguće na vrijeme. 
Međutim, iz javnosti poznatih razloga proračun je pao, a samim tim je i blokirana svaka mogućnost da Grad krene u takvu obnovu. No, gradonačelnik Habuš ponudio je ruku suradnje svim političkim strankama za dogovor oko izglasavanja proračuna u što skorije vrijeme. Očekuje se da će gradski vijećnici imati razumijevanja i za takve projekte te da će doći do izglasavanja proračuna. Nadamo se da će do tog vremena Fakultet i DND naći načina da usklade termine svojih potreba za prostorom – odgovorila je pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Branka Matavulj.
Međutim, čak i da je proračun bio prihvaćen 29. prosinca, situacija bi bila potpuno ista, jer je rok za iseljenje bio – 1. siječnja. Ostaje pitanje zašto su u Gradu tako dugo čekali. 
Iako su u travnju prošle godine raspisali natječaj za dodjelu prostora u bivšem Centru Tomislav Špoljar, u prostore prije toga nisu uložili ni kunu. Nakon što su obišli zgradu, DND se nije ni javio na natječaj, a 16 udruga je 1. lipnja dobilo ključeve prostora u kojima su parketi bili podignuti, zidovi uništeni, a sanitarni prostori u lošem stanju.
– Nismo se javili jer smatramo da prostor nije primjeren za djecu i programe koje provodimo. Ne možemo prihvatiti standard koji je ispod sadašnjeg – rekla je tad Jelena Mikić, ravnateljica DND-a.
Sad odgovor od nje nismo uspjeli dobiti. Hoće li FOI i DND naći načina da usklade termine za svoje potrebe? To ostaje nepoznato, no sreća je da FOI ima razumijevanja i zasad, izgleda, neće tražiti iseljenje. Nenad Vrček te dodao:
– FOI smatra da DND ima svoju društvenu ulogu i nema interesa narušiti djelovanje DND-a – poručio je dekan Vrček. 

Ugovorom s Gradom Varaždinom predviđeno je da se bivša Glazbena škola, u kojoj se trenutno nalazi DND Varaždin, oslobodi do 30. travnja 2014.Međutim, ni tad FOI nije inzistirao na tom datumu, nadajući se da DND i Grad rade na rješenju tog pitanja. – U lipnju 2016. poslali smo dopis DND-u i Uredu gradonačelnika gdje piše kako smatramo primjerenim rokom da se prostor isprazni do početka 2017. godine – rekao je Nenad Vrček, dekan FOI-a.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!