Povežite se s nama

U fokusu

FOI je zatražio svoju zgradu, ali DND Varaždin nema kamo preseliti

Objavljeno:

- dana

HOĆE LI DND OSTATI NA CESTI?

Iako je trebalo iseliti još prije dvije godine, Društvo Naša djeca Varaždin i dalje se nalazi u prostorijama bivše Glazbene škole u Ulici kralja Petra Krešimira IV.

Prostor je to koji je Grad Varaždin 2013. darovao Fakultetu organizacije i informatike, pri čemu se obvezao da će za Društvo Naša djeca osigurati novi prostor.

FOI zasad ima razumijevanja, no kako dugo?

To se nije dogodilo, a FOI je od DND-a zatražio da do početka ove godine iseli iz zgrade u Krešimirovoj ulici.
– Ova tema trebala se riješiti mnogo prije, u lipnju prošle godine, kad je FOI razgovarao s DND-om, ali i još prije, počevši od travnja 2013. godine, kad je Ugovor s Gradom sklopljen. Svi rokovi bili su prilično dugi i na vrijeme najavljeni – ističe Nenad Vrček, dekan FOI-a.
Zasad je DND još uvijek u prostorima FOI-a, a rješenje se ne nazire. Iz Grada Varaždina i za taj problem krive nedonošenje proračuna za ovu godinu. Naime, Društvo je zajedno s predstavnicima Grada obišlo prostorije u Graberju 33, a nakon toga izradilo koncept uređenja.
– Napravili su popis svojih želja, mislim da se radi o nekih 600.000 kuna koje bi Grad trebao investirati u taj prostor – izjavio je gradonačelnik Goran Habuš prošlog mjeseca na sjednici Gradskog vijeća.
Iz Grada su nam pak prošlog tjedna odgovorili da je upravo tih 600.000 kuna gradonačelnik planirao u proračunu za 2017.

Dok se u Gradu nadaju da će gradski vijećnici imati razumijevanja za takve projekte, ostaje pitanje  što su čekali  sve dosad?

Što se čekalo?
– Osiguranjem potrebnih sredstava Grad Varaždin je imao namjeru što prije urediti taj prostor kako bi preseljenje bilo moguće na vrijeme. 
Međutim, iz javnosti poznatih razloga proračun je pao, a samim tim je i blokirana svaka mogućnost da Grad krene u takvu obnovu. No, gradonačelnik Habuš ponudio je ruku suradnje svim političkim strankama za dogovor oko izglasavanja proračuna u što skorije vrijeme. Očekuje se da će gradski vijećnici imati razumijevanja i za takve projekte te da će doći do izglasavanja proračuna. Nadamo se da će do tog vremena Fakultet i DND naći načina da usklade termine svojih potreba za prostorom – odgovorila je pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Branka Matavulj.
Međutim, čak i da je proračun bio prihvaćen 29. prosinca, situacija bi bila potpuno ista, jer je rok za iseljenje bio – 1. siječnja. Ostaje pitanje zašto su u Gradu tako dugo čekali. 
Iako su u travnju prošle godine raspisali natječaj za dodjelu prostora u bivšem Centru Tomislav Špoljar, u prostore prije toga nisu uložili ni kunu. Nakon što su obišli zgradu, DND se nije ni javio na natječaj, a 16 udruga je 1. lipnja dobilo ključeve prostora u kojima su parketi bili podignuti, zidovi uništeni, a sanitarni prostori u lošem stanju.
– Nismo se javili jer smatramo da prostor nije primjeren za djecu i programe koje provodimo. Ne možemo prihvatiti standard koji je ispod sadašnjeg – rekla je tad Jelena Mikić, ravnateljica DND-a.
Sad odgovor od nje nismo uspjeli dobiti. Hoće li FOI i DND naći načina da usklade termine za svoje potrebe? To ostaje nepoznato, no sreća je da FOI ima razumijevanja i zasad, izgleda, neće tražiti iseljenje. Nenad Vrček te dodao:
– FOI smatra da DND ima svoju društvenu ulogu i nema interesa narušiti djelovanje DND-a – poručio je dekan Vrček. 

Ugovorom s Gradom Varaždinom predviđeno je da se bivša Glazbena škola, u kojoj se trenutno nalazi DND Varaždin, oslobodi do 30. travnja 2014.Međutim, ni tad FOI nije inzistirao na tom datumu, nadajući se da DND i Grad rade na rješenju tog pitanja. – U lipnju 2016. poslali smo dopis DND-u i Uredu gradonačelnika gdje piše kako smatramo primjerenim rokom da se prostor isprazni do početka 2017. godine – rekao je Nenad Vrček, dekan FOI-a.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Zbog krize u Njemačkoj drvoprerađivači smanjili proizvodnju, Požgaj grupa našla nova tržišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako je drvno-prerađivačku industriju i graditeljstvo pogodila kriza, ponajprije u Njemačkoj, čini se da se po prvi put događa da Hrvatske šume ne mogu prodati predviđenu količinu trupaca. Odnosno, prema nekim informacijama do kojih je došao Lider, imaju višak.

Pad narudžbi je očekivan, jer nakon štete izazvane olujnim nevremenom uslijedila je kriza u Njemačkoj koju sve više osjećaju i druge europske zemlje. Potvrđuje to i čelni čovjek Požgaj grupe Nikola Požgaj koji kaže da se pad narudžbi mogao očekivati čak i da krize u Njemačkoj nije bilo s obzirom na to da su 2021. i 2022. bile rekordne godine u proizvodnji i izvozu drvno-prerađivačke industrije.

Naime, to su godine nakon pandemije kada su kupci nastojali popuniti skladišta robom koju su k tome plaćali skuplje, pa kad su se trgovci namirili, bilo je za očekivati pad bez obzira na krizu u Njemačkoj.

Doduše, on ne vjeruje da je došlo do ukupnog pada narudžbi drvnoprerađivačkih proizvoda i posljedično tome pojave viška trupaca zbog toga, nego kao jedini mogući uzrok neprodanih trupaca vidi u spomenutoj vjetrolomnoj oluji koja je oštetila mnoga stabla.

– Nisam siguran da ima viška trupaca u Hrvatskim šumama jer ih i oni režu onoliko koliko treba. Ako bi ih rezali više, to bi značilo da trupci negdje leže i postoji opasnost da počnu trunuti. Ali u HŠ najbolje znaju taj podatak, a ono što se može reći jeste da je s nekih tržišta, tu prvenstveno mislim na njemačko, naručeno manje drvno-prerađivačke robe u zadnje vrijeme – kaže Požgaj.

No dodao je da Požgaj grupa i dalje radi s istim kapacitetom, odnosno, pad njemačkih narudžbi nadomještaju novim narudžbama iz drugih zemalja.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje