Povežite se s nama

Život i društvo

FOI-jevi volonteri zasukali rukave i očistili okoliš Fakulteta

Objavljeno:

- dana

HRVATSKA VOLONTIRA

Centar za volontiranje i humanitarni rad Fakulteta organizacije i informatike Varaždin i ove se godine uključio u manifestaciju Hrvatska volontira.

Manifestacija je počela u ponedjeljak, 22. svibnja i potrajat će do subote i njezin cilj je ukazati na značaj svakog pojedinca u društvu te pokazati kako svatko ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos koji će se cijeniti.

Izv. prof. dr. sc Sandra Lovrenčić, voditeljica Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI-ja zajedno s koordinatoricom volonterskih aktivnosti izv. prof. dr. sc. Violetom Vidaček-Hainš te studentskom koordinatoricom Josipom Cvrlja, osmislila je akciju čišćenja i uređivanja okoliša dviju zgrada Fakulteta.

Riječ je o prostoru FOI 1 (Pavlinska 2) i FOI 2 (Ul. kralja Petra Krešimira IV 15), a akcija je održala u utorak u poslijepodnevnim satima.

Zadaci volontera su bili čišćenje okoliša, uređenje staza, sakupljanje smeća i uklanjanje korova, a cilj akcije bio je promoviranje volontiranja i pomoć lokalnoj zajednici.

Volontiranjem je svaki sudionik na najbolji mogući način iskoristio svoje vrijeme, stekao nova poznanstva i iskustva.

Izvor: FOI
Foto:

Život i društvo

Općina Vinica kupila je parcele do Doma zdravlja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Vinica Branimir Štimec u suradnji s Varaždinskom županijom te u dogovoru s Domom zdravlja Varaždinske županije, temeljem Odluke Općinskog vijeća, realizirao je kupnju čestica koje se vežu na Dom zdravlja.

Iznos investicije Općine Vinica je 350.000 kuna, dok će Dom zdravlja financirati uređenje parkinga.

U realizaciju projekta išlo se zbog mogućnosti zatvaranja pristupa ambulanti te putu. Svrha kupnje je omogućavanje mještanima Općine Vinica bolji pristup zdravstvenim uslugama te neometano korištenje puta.

Nastavite čitati

Život i društvo

Karla Piskač i Ivan Job brončani na Olimpijadi u mentalnoj aritmetici i matematici škole „Malac Genijalac“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Zagrebu je u nedjelju, 19. lipnja, održana je 6. Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici škole „Malac Genijalac“. Sudjelovalo je 500 natjecatelja iz Europe.

Osim iz Hrvatske, natjecanju su pristupili i gosti iz Mađarske, Austrije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Švicarske i Njemačke – ukupno 50-ak škola, koji su se natjecali u mentalnoj aritmetici i mentalnoj matematici.

Iz Hrvatske je sudjelovalo 13 škola, a u šest gradova je otišlo 13 medalja. Čak dvije medalje su osvojili su polaznici varaždinske škole „Malac Genijalac“.

Karla Piskač je osvojila brončanu medalju u pismenom dijelu računanja na abakusu, a Ivan Job je u kategoriji mentalnog računanja također osvojio brončanu medalju. Na natjecanju je bilo ukupno 17 varaždinskih „Malaca“.

U disciplini mentalne aritmetike sudjeluju djeca u dobi od 4 do 12 godina koji izvode mentalno računanje, gdje u ograničenom vremenskom periodu, bez ikakvog pomagala, moraju točno riješiti određeni broj zadataka.

Program je porijeklom iz Japana, a glavni alat za rad je abakus, drevna računaljka pomoću koje djeca vizualizacijom i simulacijom pokreta postižu izvanredno brzo računanje i razvoj kognitivnih vještina poput poboljšanja koncentracije, logičkog i analitičkog razmišljanja, pamćenja i mašte. Djeca koja su se plasirala na natjecanje imaju sposobnost računanja i nekoliko brojeva u jednoj sekundi.

Mentalna matematika namijenjena je za djecu od 10 do 17 godina koji mentalnim putem bez ikakvog pomagala mogu rješavati složene zadatke poput korjenovanja, kvadriranja, kubiranja, prebacivanja koda iz dekadskog u binarni te izračunavanja dana za određeni datum i godinu.

– Natjecanje je prošlo izvrsno, a „Malci“, kao i svi ostali, stekli su vrijedno iskustvo za budućnost – ističu iz „Malca Genijalca“, sretni što je uspješno provedena još jedna Olimpijada u mentalnoj aritmetici i matematici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje