Povežite se s nama

Život i društvo

FOI nudi životnu priliku koja otvara mnoga vrata

Objavljeno:

- dana

Ponekad studenti nisu svjesni svih mogućnosti koje im se pružaju prilikom studiranja, dok nije već kasno. Jedna od brojnih takvih mogućnosti koje Fakultet organizacije i informatike (FOI) nudi je Međunarodni studentski istraživački simpozij u suradnji sa sveučilištima iz Sjedinjenih Američkih Država.

Dugogodišnja suradnja

Projekt je pokrenut u okviru TRIO programa. Među inicijatorima je aktualna ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, bivša prodekanica za međunarodnu suradnju na FOI-ju. Također, jedan od inicijatora projekta je izv. prof. dr. sc. Violeta Vidaček-Hainš, koja je ujedno i voditeljica projekta.

Riječ je o suradnji koja traje već gotovo 10 godina i uključuje sveučilišta poput University of Central Florida iz Orlanda, University of Cincinnati, DePaul University iz Chicaga, University of Illinois at Chicago, Carlow University iz Pittsburgha i University of South Carolina iz Columbije. O veličini i značaju ove suradnje dovoljno govori činjenica da su ovo sve velika i zvučna sveučilišta koja su smještena u čak pet različitih američkih država. Svaka od ovih država prepuna je povijesnih znamenitosti, muzeja, kulturnih događaja i brojnih drugih atrakcija koje ostavljaju bez daha.

Sada si već sigurno mislite: „Da, sve to super zvuči, ali sve je to predaleko. Sve je to preskupo…“ Ima jedna „novost“ za sve vas skeptike: uz malo marljivog rada i truda te dobro napisan istraživački rad, sve se ovo može vidjeti i doživjeti, i to uz minimalne troškove! Naime, FOI organizira natječaje za sudjelovanje u studentskom istraživačkom simpoziju, koji djelomično financiraju različiti sponzori.

Ovogodišnji, 8. Međunarodni studentski istraživački simpozij čine tri djela. Ovaj simpozij je zaokružen potpisivanjem bilateralnog sporazuma između DePaul University Sveučilišta iz Chicaga i Sveučilišta u Zagrebu. Posjete svim ovim sveučilišttima urodile su brojnim novim vrijednim umrežavanjima, suradnjama i prijateljstvima. Prvi dio je počeo krajem lipnja, kada su u Hrvatsku došli profesori i studenti s već spomenutih američkih sveučilišta.

Drugi dio simpozija počeo je 3. rujna odlaskom studenata FOI-ja u SAD te su tom prilikom posjetili University of Cincinnati, University of Central Florida u Orlandu, DePaul University i University of Illinois at Chicago, koja su oba u Chicagu. Osnovni ciljevi simpozija su razmjena znanja i iskustava te suradnja profesora i studenata s obaju kontinenata, što uključuje i određenu količinu upoznavanja s lokalnom kulturom i povijesnim znamenitostima.

Prilikom posjeta prvom odredištu, odnosno Cincinnatiju i University of Cincinnati (UC), profesori i studenti su predstavljali svoje istraživačke radove o studentskoj razmjeni i prilagodbi nastave studentima s invaliditetom. Također, stekli su brojna poznanstva i umrežili se s djelatnicima Ureda za međunarodnu suradnju UC-a te s brojnim drugim osobama ovog sveučilišta i McNair programa. Predstavnici FOI-ja imali su priliku razgledati centar Cincinnatija, UC-ov kampus, Muzej Taft te prisustvovati svečanom otvorenju novoga McNairovog ureda.

Chicago za kraj

Nakon Cincinnatija, uslijedio je posjet Orlandu i University of Central Florida (UCF). Na UCF-u su prisustvovali na nekoliko važnih sastanaka uprave i profesora UCF-a i FOI-ja. Na ovim sastancima pokrenute su brojne rasprave o novim načinima suradnje između ovih dviju strana. Organiziran je i posjet Kennedy Space Centru, s kojim UCF blisko surađuje. Ne treba previše riječi trošiti na fantastične izložbe koje se tamo nalaze.

Posljednji dio putovanja, ali za ovaj projekt možda i najvažniji, bio je posjet vjetrovitom Chicagu. Domaćini s DePaul University (DU) i University of Illinois at Chicago (UIC) su pripremili bogat program s brojnim događajima, sastancima i pozvanim predavanjima. Profesori i studenti su posjetili El Valor, neprofitnu organizaciju koja pruža razne vidove potpore osobama s invaliditetom.

Također, održan je sastanak na UIC-u i posjećene su radionice koje pružaju potporu studentima s invaliditetom. Na Sveučilištu DePaul je održan niz događaja visokoga akademskog značaja. Započelo se s uvodnom riječi pojedinih profesora te dekana FOI-ja prof. dr. sc. Nevena Vrčeka.

Nakon toga su uslijedila pozvana predavanja, među kojima je bilo i predavanje voditeljice projekta. Zatim je održan panel stručnjaka za studentske razmjene, na kojem su bile i FOI-jeva prodekanica za međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Nina Begičević-Ređep i voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Izabela Oletić-Tušek, univ. spec. pol. Priliku su dobili i studenti, koji su predstavili vlastite istraživačke radove i iskustva o međunarodnoj razmjeni u okviru Međunarodne studentske poster sekcije studenata iz Chicaga, Pittsburgha i Varaždina.
Treći dio simpozija se održava putem videokonferencije u okviru Međunarodne studentske konferencije CECIIS, na kojoj će istraživanja predstaviti studenti iz Amerike, Albanije i Hrvatske.

Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su omogućili da se Međunarodni studentski istraživački simpozij održava sve ove godine te se radujemo nastavku suradnje.

Život i društvo

FOTO Mališani iz Dječjeg vrtića Bajka pripremali čips od jabuke, razne voćne salate…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Dječjem vrtiću Bajka Varaždin, u srijedu, 20. listopada, obilježen je Međunarodni dan kuhara, manifestacija koja promiče profesiju kuhara i zdrav način prehrane.

Djeca svakodnevno unose zdrave namirnice i time hrane svoje tijelo i mozak s ciljem pripreme za zdrav život. Kuharice DV Bajka svoj su dan obilježile pripremajući i prezentirajući djeci zdrave obroke.

Vodeći se motom „Zdrava hrana za budućnost“ djeca su na prigodan način učila o zdravim namirnicama, utjecaju hrane na tijelo i okoliš. Djeca su pripremala i konzumirala svoje zdrave obroke kao što je: čips od jabuke, razne voćne salate i razne smoothie napitke.

Od recepata koje su djeca prikupila od svojih roditelja, djedova i baka, te i sami osmislili neke od njih uz pomoć odgojitelja, izradit će „Zdravu kuharicu“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetleći objekt obasjao nebo iznad Varaždinske i Međimurske županije: Izgledalo je kao raketa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

suze svetog lovre, kiša meteora, perzeidi

U redakciju Regionalnog tjednika javili su se čitatelji iz svih dijelova Varaždinske županije koji su vidjeli svjetleći objekt na nebu, a pretpostavlja se da je riječ o meteoru.

– Iza 18 sati vidjeli smo svjetlo koje je izgledalo kao raketa plavkaste boje – javlja čitateljica iz Varaždina.

Svjetlo se vidjelo i na ludbreškom području, ali i u dijelovima Međimurja.

Astronom Korado Korlević potvrdio je pak za 24sata da je viđeno nebesko tijelo oko 18 sati.

– Mogu potvrditi da je poslije 18 sati viđeno nebesko tijelo. Vidjeli su ga i ljudi u Zadru. Pregledat ćemo snimke i napraviti triangulaciju pa ćemo vidjeti gdje je prošao – rekao je kratko astronom Korado Korlević.

Danas u večernjim satima na Facebooku se oglasio i Hrvatski astronomski savez.

– Obzirom na mnoge upite i dojave o vrlo sjajnom meteoru bolidu koji se iz Hrvatske vidio večeras oko 18:28, želimo izvijestiti javnost da je pojačana meteorska aktivnost očekivana obzirom da je prognozirani maksimum aktivnosti meteorskog roja Orionida u ranim jutarnjim satima 21. listopada – napisali su na Facebooku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje