Povežite se s nama

U fokusu

Begičević Ređep: Upisne kvote prema potrebama tržišta rada, važno je da se uključe i poslodavci

Objavljeno:

- dana

PREDSTAVLJEN PROJEKT

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s privatnim tvrtkama, profesionalnim udrugama žena i akademskim institucijama predstavili su danas, 9. veljače, na fakultetu Organizacije i informatike u Varaždinu projekt “Inicijativa privatnog sektora za mlade”.

Riječ je o projektu kojem je glavni cilj uskladiti tržište rada i sustav visokog obrazovanja, odnosno dati studentima mogućnost da negdje steknu prva radna iskustva.

– Student ode poslodavcu i susreće se s praksom, procjeni je li mu tamo dobro i bi li želio raditi. Istu stvar radi i poslodavac – ako je zadovoljan studentom ili studenticom, tada mu nudi posao – objašnjava izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za znanstvenoistraživački rad i međunarodnu suradnju iz FOI-a. Studentska praksa odvija se u zadnjem semestru diplomskog studija, a praksa traje od šest mjeseci do jedne godine, ovisno o poslodavcu.

Ovom Inicijativom želi se uvesti praksu kao obavezni dio kurikuluma. 

– Izuzetno je važno da se planiranje upisnih kvota radi prema potrebama na tržištu rada i da se u to aktivnije i što ranije uključe i poslodavci, već kod izrade samih kurikuluma – izjavila je Nina Begičević Ređep, izv. prof. dr. sc. te nadodala kako je vrlo važno od poslodavca dobiti povratnu informaciju koja bi se ugradila u nastavni plan.

– U našem zadnjem istraživanju ustvrdili smo da 70 posto studenata želi nakon završenog studija otići iz Hrvatske na rad u inozemstvo, stoga smatramo da je ova praksa hvale vrijedna – rekao je Dino Juratovac, voditelj ureda za odnose s javnošću Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH.

Trenutno je potpisano više od 500 sporazuma s poslodavcima iz cijele Hrvatske koji nude mjesta za praktikante. U proteklih pet godina zaposleno je 60 do 70 posto studenata Informacijskih znanosti upravo preko takve stručne prakse, a ove godine očekuje se da se dosadašnja brojka od 30 posto zaposlenih preko stručne prakse na odjelu Ekonomike poduzetništva još više poveća.

“Mentorstvo za žene”

Uz samu stručnu praksu zamišljeno je i “Mentorstvo za žene” kojim se želi pomoći ženama na rukovodećim pozicijama.

– Unutar HUP-a imamo bazu poslovnih žena i one su spremne mentorirati mladim ženama koje izlaze u tržište rada – objašnjava Sanja Ostroški, direktorica Regionalnog ureda HUP-a te nadodaje kako je iznimno bitno pružiti podršku mladim ženama kako bi se jednog dana pojačala statistika koja je još uvijek, u smislu žena na rukovodećim i ostalim pozicijama, poražavajuća. 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje