Povežite se s nama

U fokusu

Begičević Ređep: Upisne kvote prema potrebama tržišta rada, važno je da se uključe i poslodavci

Objavljeno:

- dana

PREDSTAVLJEN PROJEKT

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s privatnim tvrtkama, profesionalnim udrugama žena i akademskim institucijama predstavili su danas, 9. veljače, na fakultetu Organizacije i informatike u Varaždinu projekt “Inicijativa privatnog sektora za mlade”.

Riječ je o projektu kojem je glavni cilj uskladiti tržište rada i sustav visokog obrazovanja, odnosno dati studentima mogućnost da negdje steknu prva radna iskustva.

– Student ode poslodavcu i susreće se s praksom, procjeni je li mu tamo dobro i bi li želio raditi. Istu stvar radi i poslodavac – ako je zadovoljan studentom ili studenticom, tada mu nudi posao – objašnjava izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, prodekanica za znanstvenoistraživački rad i međunarodnu suradnju iz FOI-a. Studentska praksa odvija se u zadnjem semestru diplomskog studija, a praksa traje od šest mjeseci do jedne godine, ovisno o poslodavcu.

Ovom Inicijativom želi se uvesti praksu kao obavezni dio kurikuluma. 

– Izuzetno je važno da se planiranje upisnih kvota radi prema potrebama na tržištu rada i da se u to aktivnije i što ranije uključe i poslodavci, već kod izrade samih kurikuluma – izjavila je Nina Begičević Ređep, izv. prof. dr. sc. te nadodala kako je vrlo važno od poslodavca dobiti povratnu informaciju koja bi se ugradila u nastavni plan.

– U našem zadnjem istraživanju ustvrdili smo da 70 posto studenata želi nakon završenog studija otići iz Hrvatske na rad u inozemstvo, stoga smatramo da je ova praksa hvale vrijedna – rekao je Dino Juratovac, voditelj ureda za odnose s javnošću Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH.

Trenutno je potpisano više od 500 sporazuma s poslodavcima iz cijele Hrvatske koji nude mjesta za praktikante. U proteklih pet godina zaposleno je 60 do 70 posto studenata Informacijskih znanosti upravo preko takve stručne prakse, a ove godine očekuje se da se dosadašnja brojka od 30 posto zaposlenih preko stručne prakse na odjelu Ekonomike poduzetništva još više poveća.

“Mentorstvo za žene”

Uz samu stručnu praksu zamišljeno je i “Mentorstvo za žene” kojim se želi pomoći ženama na rukovodećim pozicijama.

– Unutar HUP-a imamo bazu poslovnih žena i one su spremne mentorirati mladim ženama koje izlaze u tržište rada – objašnjava Sanja Ostroški, direktorica Regionalnog ureda HUP-a te nadodaje kako je iznimno bitno pružiti podršku mladim ženama kako bi se jednog dana pojačala statistika koja je još uvijek, u smislu žena na rukovodećim i ostalim pozicijama, poražavajuća. 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

U fokusu

Novi Marof: na javnu tribinu o spalionici stiže i bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Eko udruga „Naš zavičaj“ u srijedu, 28. rujna, održat će u Kulturnom centru Ivan Rabuzin s početkom u 19 sati  javnu tribinu o utjecaju spalionice otpada na okoliš.

– Kao što je nekima već poznato u pogonima u Podrutama američka tvrtka Zero Global Waste Croatia, koju zastupa Mladen Jozinović namjerava pokrenuti spaljivanje smeća tehnološkim procesom pirolize. Mještani zapadnog dijela grada Novoga Marofa, ali i drugih naselja oštro se protive tome i jako su zabrinuti. U tu svrhu smo ranije organizirali i prikupljanje peticije, koju je potpisalo 1200 građana, te mirni prosvjed na kojem je bilo nazočno tristotinjak ljudi popraćeno medijima i TV kućama (HRT, NOVA, RTL, LAUDATO, VTV) na kojem smo ukazali na sve probleme koji bi proizašli iz takvih proizvodnih i tehnoloških procesa, koji su izrazito štetni za okoliš i opasni za zdravlje. Imamo podršku ekoloških udruga iz cijele Hrvatske – ističu u Udruzi.

Dodajmo da će među govornicima na tribini biti prof. dr. sc. Slaven Dobrović i prof.dr.sc Stanko Uršić, koji će svojim stručnim znanjem upozoriti na problem spalionice u Poodrutama

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje