Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Folkloraši na Međunarodnoj smotri folklora “Viničke jeseni” rasplesali i raspjevali Vinicu

Objavljeno:

- dana

Viničke jeseni

Bogati kulturno umjetnički program, puna dvorana gledatelja i nekoliko desetaka  izvođača obillježili su 15. Međunarodnu smotru folklora „Vinička jesen“.

Domaćine su predstavljali  KUD Vinica, ujedno i organizator, folklorna sekcija OŠ Vinica i Ženski voklani sastav „Leluje“, iz Hrvatske su gostovali KUD „Dragalić“ iz Brodsko-posavske županije i KUD „Laz“ iz Krapinsko-zagorske županije, a u Vinici je nastupilo i slovensko KD „Obrež“.

Načelnik Vinice, Marijan Kostanjevac, iznimno je ponosan što je KUD petnaestu godinu zaredom uspio organizirati još jednu odlično posjećenu smotru.

– Kako se kaže, bolje da izumre narod nego običaji, no Općina se zajedno s KUD-om trudi da opstane i narod i običaji, i upravo da bi oni opstali, trebamo organizirati i financirati ovakve manifestacije. Nažalost, događaju se čudne stvari da se gay prideovi i ostale gluposti financiraju iz državnih i ostalih proračuna, dok organizacija ovakvih hvalevrijednih smotra ostaje na brizi općina – primijetio je Kostanjevac dodavši da je Općina ponosna i na svoju smotru folklora i na KUD Vinica.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Dan neovisnosti uz svijeće za poginule i preminule hrvatske branitelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je povodom Dana neovisnosti župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kod Križa zahvalnosti u Varaždinu zapalio svijeću u spomen na sve poginule i preminule hrvatske branitelje odavši im tako počast i poštovanje za doprinos u obrani Hrvatske.

Podsjetimo, Dan neovisnosti u Republici Hrvatskoj je spomendan koji se obilježava 25. lipnja, u spomen na dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska maturantica kolabirala pišući test u potkrovlju bez klime

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Jučerašnji toplinski val loše je utjecao na neke maturante koji pišu državnu maturu.

Srednjoškolka iz Makarske se onesvijestila pišući dvoipolsatni esej iz hrvatskog jezika na maturi, a index.hr javila se majka učenice iz Varaždina. Ispričala je da se njenoj kćeri dogodila slična situacija.

– Maturu su pisali u potkrovlju škole, ne znam zašto, kad su učionice na donjim katovima. U potkrovlju nisu imali klimu. Mojoj kćeri pozlilo je već nakon 20 minuta. Profesorica koja je dežurala zvala je van, no ona je sama rekla da želi nastaviti pisati test i napisala ga je skoro do kraja kad joj je ponovno pozlilo. Pozvali su me iz škole, otišli smo u bolnicu i proveli pet sati u hitnoj internističkoj ambulanti na infuziji i pretragama – priča još pod dojmom Đurđica Vodopija.

Kaže kako moraju obaviti još neke pretrage kod obiteljskog liječnika.

Pohvalila je prisutno nastavno osoblje jer su pohrlili u pomoć. Spominje da joj nije jasno zašto se, uz to što maturu pišu u ovakvim uvjetima, djecu poziva da pred školu dođu puno ranije, pa se tako izlažu stajanju na suncu.

Škola o kojoj je riječ je Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, a bitna je činjenica da je to tek jedna od mnogih hrvatskih škola koje u 2021. godini još uvijek nemaju klimatizacijske uređaje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!