Povežite se s nama

Život i društvo

Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“ iz Trnovca zapažen u Bugarskoj, Kninu i Mariji Bistrici

Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“1

Objavljeno:

- dana

Kolovoz se općenito smatra mjesecom godišnjih odmora, no za Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“ iz Trnovca to je vrijeme marljivog rada.

Na poziv KUD-a „Napredak“ iz Knina 4. kolovoza ansambl je nastupio na 13. Folklornom festivalu u Kninu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Ljepotu nošnji i napjeva Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“ Trnovec predstavio je u povorci gradom Kninom i na svetoj misi nakon koje je uslijedio nastup na glavnom trgu u centru grada. Mnogobrojnu publiku i domaćine oduševili su koreografijom „Podravina“. Folklorno-tamburaški ansambl „Mak“ Trnovec bio je ujedno i prvi predstavnik Varaždinske županije na ovom Folklornom festivalu u proteklih trinaest godina. Nagrada za uspješnost bilo je kupanje u Svetom Filipu i Jakovu.

Već sljedeći vikend, 11. kolovoza, FTA „Mak“ Trnovec sudjelovao je na tradicionalnom hodočašću vjernika Trnovca u Mariju Bistricu. Članovi Ansambla pratili su procesiju na Kalvariju u narodnim nošnjama, a najveće zadovoljstvo bilo je vidjeti najmlađe članove ansambla koji su korak uz korak starijih članova koračali i molili u svojim nošnjicama. Upravo su oni budućnost Ansambla. Članovi ansambla pridonosili su darove na svetoj misi na otvorenom i time uveličali misu i ujedno promovirali ljepotu svoje narodne nošnje ostalim hodočasnicima.

Trećeg vikenda u ovom mjesecu, 18. kolovoza, FTA „Mak“ Trnovec krenuo je na turneju u Bugarsku gdje se od 6. lipnja do 1. rujna 2019. održava Balkan folk festival – Varna Bugarska 2019. Među dvadesetak KUD-ova s područja Balkana FTA „Mak“ Trnovec predstavio je Republiku Hrvatsku, a ujedno i Varaždinsku županiju i Općinu Trnovec Bartolovečki koreografijom „Podravina“. Vrlo je važno napomenuti da su članovi ansambla svoju koreografiju izveli pjevanjem uz pratnju tamburaša dok je većina KUD-ova muzičku pratnju i pjevanje imala snimljeno na matrici. Izvornost i originalnost uživo upravo je istaknulo kvalitetu FTA „MAK“ Trnovec.

Izuzetno zadovoljan radom i aktivnostima članova ansambla te suradnjom koja se ostvaruje iz godine u godinu je i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec.
– Nekada KUD, danas folklorno-tamburaški ansambl, promotor je općine i njezine bogate tradicije u Hrvatskoj i u svijetu. „Makovci“ vrijedno rade na očuvanju tradicije trnovečkog kraja, pjesama, plesova, nošnji, običaja, jela. U tome će, kao i do sada, imati podršku općinske uprave – izjavio je načelnik Šamec.

Život i društvo

FOTO: Runac tijekom donacije šećera za kavu govorio o svom ratnom odlikovanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ispred Županijske palače u Varaždinu u subotu je održana konferencija za medije Domovinskog pokreta grada Varaždina na kojoj su se predstavnici ove stranke osvrnuli na osnove nadopune Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, a potom je slijedilo najavljeno doniranje šećera kafiću Ritz.

Uvodno je okupljene građane i kolege iz Domovinskog pokreta pozdravio predsjednik ŽPDP-a i kandidat stranke za gradonačelnika Varaždina Ronald Redjep.

– Veselim se ovoj izbornoj utrci kojom će Domovinski pokret, nastao pred tek godinu dana, snažno istaknuti svoje osnovne značajke – poštenje, pravdu i brigu za našu djecu, branitelje, stare i nemoćne, i sve ostale građane našega grada. Više se nećemo baviti perifernim stvarima kao naši prethodnici, već ćemo konkretno i konačno odgovorno voditi naš Varaždin – rekao je Redjep te najavio temu konferencije i gosta,  saborskog zastupnika Stipu Mlinarića Ćipu.

Uvodno se zahvalivši Varaždincima, koji su ratne 1991. godine dali svoj obol obrani grada heroja Vukovara iz kojeg i sam dolazi, Stipo Mlinarić Ćipe je izrazio zadovoljstvo što je nakon tih kontakata i suradnje, on danas i osobno u Varaždin došao pružiti podršku u kampanji Redjepu i Darku Novoselcu na njihovim kandidaturama za gradonačelnika i župana.

Ćipo je također naglasio kako je „konačno došlo vrijeme da s vlasti odu svi oni koji su proteklih dvadeset godina pogrešno vodili ovu zemlju, te da s promjenom vlasti i dolaskom poštenih ljudi konačno hrvatskom narodu svane neko bolje vrijeme“.

Kao što je i najavljeno, po održanoj konferenciji okupljeni su se uputili prema obližnjem ugostiteljskom objektu Ritz, gdje su osoblju predali veću količinu šećera za kavu.

– Riječ je o reakciji na Javni pozivu upućen svim kandidatima za gradonačelnika Varaždina na predstojećim Izborima. Uputio ga je direktor poduzeća koje upravlja ovim lokalom u vlasništvu grada Varaždina, htijući tako prikriti namjeru osobne promocije za mjesto gradonačelnika. Javnosti je poznato i što je napravio putem letka poduzeća Parkovi upućenog građanima Varaždina izvan zakonskog termina kampanje – objasnio je Redjep.

Alen Runac, HDZ-ov kandidat za funkciju gradonačelnika Grada Varaždina, zahvalio je Domovinskom pokretu na donaciji šećera.

– Znate, ja sam zapravo sudjelovao u „domovinskom pokretu“ 1991. godine kao nositelj Spomenice Domovinskog rata 1991., kada smo u Varaždinu u trapericama i tenisicama s puškom branili grad. Nastavio sam to kasnije kao djelatnik PU varaždinske i tako sam ja sudjelovao u „domovinskom pokretu“. Ovaj današnji smjer Domovinskog pokreta je nešto drugo, čestitam njihovom kandidatu koji je nekad bio u SDP-u, mi ćemo ih sve podržati i očekujem s njima uspješnu suradnju u Gradskom vijeću – rekao je Alen Runac.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Općini Cestica nastavlja se program poticanja malog i srednjeg poduzetništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Program Poticanja malog i srednjeg poduzetništva u Općini Cestica započeo je 2018. godine i ovim potpisivanjem ugovora sa poduzetnicima i vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ušao je u svoju četvrtu godinu.

Program je sastavljen od niza mjera kojima su obuhvaćeni svi segmenti gospodarstva: poduzetništvo i obrt, poljoprivredni sektor i turistički sektor.

Kroz poduzetništvo i obrt tako su se davale potpore početnicima, subvencioniralo se plaćanje komunalnog doprinosa, kamatnih stopa na kredite i troškova pripreme natječajne i projektno tehničke dokumentacije te se ulagalo u modernizaciju opreme i proizvodnje.

U sektoru poljoprivrede mjere su se odnosile na podizanje dugogodišnjih nasada, potpore stočnom fondu, povećanje dodane vrijednosti i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda te subvencije za pripremu natječajne i tehničke dokumentacije.

Turistički sektor obuhvatio je ulaganja u izgradnju smještajnih kapaciteta, razvoj turističkih proizvoda i usluga te sajmove i manifestacije.

Nakon potpisivanja ugovora za 2021. godinu, načelnik općine Cestica Mirko Korotaj je izjavio: “Ovim Programom poticanja malog i srednjeg poduzetništva na području općine Cestica započeli smo 2018. godine i od tada smo ukupno isplatili 622.000 kuna. Iz sve tri mjere potpisano je 110 ugovora što pokazuje izuzetno veliki interes naših gospodarstvenika. Vrijednost ugovora koji su potpisani danas je nešto više od 272.000 kuna, a odnose se na potpore za poduzetništvo i obrt te turistički sektor. Moram izraziti zadovoljstvo ovako velikim odazivom, ali i spremnošću naših gospodarstvenika što su imali pripremljene jako kvalitetne projekte i programe. Ovakva vrsta mjera posebno dolazi do izražaja u ovo doba pandemije Covid-19, i zato najavljujem novi Program poticanja za razdoblje 2022. do 2025. godine koji je već u izradi.”

Nastavite čitati