Povežite se s nama

U fokusu

Izloženi smo prijetnjama! Ako Grad želi novac, neka poništi odluku o izboru koncesionara!

Objavljeno:

- dana

SAVJETNIK RADOJEVIĆ:

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zajedno s Ministarstvom za zaštitu okoliša i prirode, suprotno načelima uljuđenog dijaloga, izložen je prijetnjama tužbom odvjetničkog društva koje je kao vid pritiska opunomoćio gradonačelnik Goran Habuš, istaknuo je savjetnik ministra zaštite okoliša i prirode Saša Radojević u reagiranju.

Priopćenje je stiglo nakon što su iz Grada Varaždina u četvrtak odgovorili da koncesijski ugovor za uklanjanje bala nisu potpisali, te da ga neće tako dugo dok ne osiguraju novac. Međutim, trebaju osigurati čak 100 milijuna kuna, pa je veliko pitanje hoće li ga uspjeti dobiti putem HBOR-a, a i hoće li takvo kreditno zaduženje “blagosloviti” većina gradskih vijećnika.
 

“Odvjetnici nesumnjivo dobivaju velik novac”

 
Istovremeno, iz Grada su napomenuli da od tužbe protiv Fonda za zaštitu okoliša i Ministarstva nisu odustali. Sada su reagirali iz Ministarstva.
 
“Gradonačelnik, neutemeljeno i suprotno istini nastoji prebaciti odgovornost za nerješavanje sanacije odlagališta Brezje na Fond i Ministarstvo.Ističem kako Fond u kontinuitetu, neovisno o političkoj opciji na vlasti, stoji na stajalištu kako je sufinanciranje sanacije moguće i neupitno, ali isto je moguće učiniti samo kroz zakonitu proceduru. Fond ne raspolaže pravno utemeljenim mehanizmima kojima bi sufinancirao sanaciju odlagališta Brezje po Gradonačelnikovom modelu, svaka odluka Fonda o sufinanciranju mora nužno i beziznimno biti utemeljena na čvrstim temeljima zakonitog i transparentnog postupanja”, navodi Radojević.
 
“Ne ulazeći u raspravu i razinu argumentacije koju iznosi odvjetničko društvo, za što nesumnjivo dobiva velik novac, mogu samo reći kako je takav vid gradske politike osuđen na propast. Štoviše, pozivanje u dopisima na dokumente koji opravdano i s razlogom nikada nisu potpisani od strane prošlog ministra Mihaela Zmajlovića ukazuje na promašenost inicijative, to je pucanj u prazno.Jasno je kako će se agonija koju građani prolaze produljiti na neodređeno vrijeme dok će punu cijenu u svakom pogledu nažalost snositi građani.Pitam se kako opravdati gradonačelnikove motive i uporno ustrajanje na odluci o odabiru koncesionara, poslu ugovorenom na vrijednost od preko stotinu milijuna kuna?”, zapitao se.
 

“Preispitajte svoje postupke!”

 
Podsjetio je da je Habušu i u vrijeme koalicijske vlade sa Zoranom Milanovićem na čelu, jasno dano do znanja da od sanacije po Habuševu modelu neće biti ništa stoga ni koncesijski ugovor sa zajednicom ponuditelja nikada nije potpisan.
 
“Ugovorena cijena sa zajednicom ponuditelja je previsoka te bi i uz udio sufinanciranja od 60% od strane Fonda stanovnici Varaždina i lokalnih općina morali platiti više od 40 milijuna kuna, a to je investicija za koju gradsko vijeće suprotno zakonu nikada nije rezerviralo proračunski novac. Sanacija odlagališta Brezje ne može čekati, novac u Fondu je rezerviran te se u kratkom roku projekt može realizirati i započeti s radovima, no međutim to se mora napraviti po zakonu.Pozivam Grad Varaždin da preispita svoje postupke, da izađe iz odluke o odabiru koncesionara pa makar zbog krive procjene ili loših savjetnika pojedinci snosili i političku odgovornost, nitko nije iznad građana ove zemlje. Pravni timovi Ministarstva i Fonda će nakon što Grad Varaždin razriješi prethodnu pretpostavku i poništi odluku o odabiru koncesionara pružiti punu podršku kako bi se projekt sanacije realizirao odmah i bez odgode“, poručio je Radojević.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Varaždinski HDZ jednoglasno odlučio: “Nema podrške Čehokovoj Družbi, braci i seki, Čačićevcima ni bezidejnom proračunu!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na današnjoj konferenciji za medije Gradskog odbora varaždinskog HDZ-a potvrđeno je jedinstvo ove stranke koja je odlučila da neće podržati proračun Grada Varaždina za 2023. godinu s projekcijom za 2024./25.

Naime, prema riječima gradskog vijećnika i saborskog zastupnika HDZ-a Damira Habijana koji ujedno obnaša funkciju kluba vijećnika HDZ-a u varaždinskom Gradskom vijeću, na današnjoj sjednici GO HDZ-a donesena je jednoglasna odluka da troje vijećnika iz redova ove stranke neće podržati proračun SDP-ovog gradonačelnika Nevena Bosilja.

– Koristim prigodu da kolegi Damiru Laljeku zahvalim na svemu što je napravio u Gradskom vijeću u prethodnom i dosadašnjem mandatu, poglavito za Hrašćicu koju je promijenio na bolje. Ovih dana svjedočili smo nizu zanimljivih izjava od strane naših konkurenata u gradskom vijeću, a tu prvenstveno mislim na Reformiste i Petriće. Nešto manje bili su rječiti „Čehokovci“ i najmanje SDP-ovci. Počet ću s gospodinom Željkom Bedekovićem iz Reformista, stranke koja je u nestajanju i egzistira na razini statističke pogreške. Nejasno je odakle njemu ideja da u HDZ-u postoji nekakav raskol. Toga nema i današnji zaključci doneseni na Gradskom odboru to pokazuju, da smo potpuno jedinstveni – rekao je uvodno Habijan.

Dodao je da nema razmimoilaženja ni sa županom Anđelkom Stričakom oko kamenoloma Siljevec.

– Moj stav je jasan, da se protivim kamenolomu i župan nigdje nije rekao da se tome protivi. Pozivam župana Kolara (SDP) iz susjedne Krapinsko-zagorske županije da ne mijenja prostorni plan ako mu je stalo do zaštite Ivančice – naglasio je Habijan.

Potom se osvrnuo na bracu i seku (Hrvoja i Anu Petrić) iz „varaždinske podružnice Možemo“, odnosno platforme Budimo grad, koji su po njemu jako aktivni zadnjih dana.

Destruktivna politika Petrića uništava grad

– Divi me i čudi me da oni u godinu i pol dana nisu razumjeli kako su dio pozicije u varaždinskoj gradskoj vlasti. Oni se i dalje ponašaju destruktivno, a jako ih je povrijedilo kada sam na Gradskom vijeću ukazao da destruktivna politika uništava grad i tome svjedočimo danas. Doveli su Grad u situaciju u kojoj je danas, u to ga je dovela osoba (Hrvoje Petrić) koja je na sjednici Gradskog vijeća dizala ruku za izmjenu prostornog plana na prostoru Vis Konfekcije kojoj je s majkom, donatoricom te aktivističke skupine, u većinskom vlasništvu. To je eklatantni sukob interesa, a takva si osoba dozvoljava nešto govoriti i prozivati članove HDZ-a dijeleći im kojekakve epitete – ističe čelnik gradskog HDZ-a.

Sve se to, napominje, obilo o glavu gradonačelniku Nevenu Bosilju koji je shvatio da s Petrićima više dalje ne ide. O Čehoku i njegovoj „družbi“, rekao je pak da ga zabrinjava koliko mu spominju ime na presicama i drugim istupima.

– Nema „Habijanovog“ HDZ-a, HDZ je jedan i danas smo to pokazali. Pa zar to Čehok mene sanja kad spava sa suprugom i izgovara moje ime u nekakvom bunilu… – pita se Habijan koji je sve to okarakterizirao „zabrinjavajučim“ uz primjedbu da Čehok time nije i neće izazvati njegovu pažnju.

Ustvrdio je i kako se neće uhvatiti na Čehokove udice i smicalice.

– Smatram da je Čehok politički mrtav što se tiče Grada i HDZ gradi svoju politiku, bio je i ostat će konstruktivna oporba. To se vidjelo i kod izglasavanja zadnjeg proračuna kojeg smo podržali, dali smo godinu dana aktualnoj vlasti da pokaže što zna i može. Većinu je morao i trebao osigurati gradonačelnik Bosilj. Nažalost u medijima se provlači teza da HDZ ruši proračun, što je nonsens jer je HDZ oporba. Ako vladajući nemaju pojma kako osigurati većinu i shvatiti imaju li je uopće, to je njihov politički i matematički problem. Ponavljam, HDZ je donio zaključak na sastanku Gradskog odbora da neće podržati proračun, jer smatramo da ova gradska vlast u proteklih godinu dana nije zaslužila naše povjerenje – rezolutan je Habijan.

Štoviše, ustvrdio je da vijećnike HDZ-a – SDP, Reformisti i platforma Budimo grad nisu uvjerili da se pod njihovim vodstvom može ostvariti ono što su predvidjeli predloženim proračunom.

Dvorske igre Reformista

– Oni sami nemaju pojma jesu li kadri rukovoditi Gradom, nemaju saznanja o tome imaju li dovoljno ruku za proračun, a kamoli tko će im podržati najavljeno zaduživanje za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju i drugo. Vidimo koliko je narasla cijena zbrinjavanja u odnosu na našu „Integralnu nagodbu“ koju je baš SDP nazivao prevarom i kriminalnom nagodbom. Neki od nas vijećnika bili smo na saslušanju pred USKOK-om radi nagodbe, a da ne spominjem čuvene prosvjede na Korzu gdje se vijećnike gađalo i nemilice vrijeđalo. Dakle, ono što su nazivali prijevarom i kriminalom sada je dva puta skuplje, a navodno je OK i sve po Zakonu!? Na to mi ne možemo pristati, a podsjećamo i da su SDP-ovci govorili da građani, koje bi sada zaduživali, neće ništa platiti – rekao je Habijan o ponudi za zbrinjavanje bala, poslu koji će stajati 216 milijuna kuna.

Na kraju je ukazao da nije glavni, niti najveći krimen na članovima SDP-a.

– Jasno je da je glavni kolovođa i opstruktor svega u gradu, i onaj koji je u zaleđu, upravo gospodin iz Reformista, čelnik stranke koja je u rasulu i nestajanju. Uostalom, vidimo tko režira dvorske igre u Gradskoj vijećnici i kreira različita zapošljavanja sa stranačkim iskaznicama koje prevladavaju u toj minornoj stranci – zaključio je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Očekuju se nestašice lijekova. U HALMED-u smiruju situaciju: postoje zamjenske terapije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nestašice pojedinih lijekova u ljekarnama u posljednje su vrijeme nešto malo češće i dulje traju nego inače, ali još uvijek ne i dramatične jer ima zamjenskih lijekova. Međutim, može se pretpostaviti da će ozbiljnije nestašice ipak uslijediti, piše Večernji list.

Problem bi mogao produbiti i novi pravilnik o lijekovima koji je u pripremi, a koji će postrožiti kriterije za stavljanje lijekova na listu HZZO-a.

Proteklih dana u ljekarnama nije bilo nekih lijekova za povišen krvni tlak, nekih antibiotika, sirupa za sniženje temperature, kortikosteroida, lijekova za snižavanje kolesterola…

Sve više nestašica lijekova posljedica je neodrživog kontinuiranog pritiska na cijene lijekova na recept, kaže Milka Kosanović iz HUP-a.

Iz HALMED-a pak tvrde da opskrba lijekovima nije ugrožena jer postoje zamjenske terapije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje