Povežite se s nama

U fokusu

Fond ne da novce za premještanje bala, Zmajlović najavio: bale će biti izvezene u inozemstvo najranije za godinu i pol!

Objavljeno:

- dana

ŠOK: GRAD MORA DATI 100 MILIJUNA KUNA

Grad Varaždin neće dobiti 35 milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša za odvoz bala smeća s odlagališta u Brezju. To je u Dnevniku HTV-a izjavio ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.

Oko 100 tisuća tona bala je iz Brezja trebalo biti odvezeno na odlagalište u Davor. Međutim, od toga neće biti ništa. Zmajlović je najavio da će bale biti izvezene iz Hrvatske u spalionicu.

– Ovakav način sanacije bala nemoguće je podržati, da se bale iz Varaždina premjeste u druge dijelove Hrvatske. Ono što je vrlo jasno je nalog iz inspekcijskog rješenja iz 2007. godine. Idemo u izvršenje rješenja. Problem se mora riješiti sukladno  zakonu i na ekološki prihvatljiv način. S obzirom da nijedno hrvatsko odlagalište ne može prihvatiti taj otpad, jedino rješenje je izvoz iz Hrvatske – rekao je Zmajlović koji je bio gost HTV-ovog Dnevnika.

“Varaždinci su s pravom zabrinuti”

Istaknuo je da će za građane to značiti kvalitetno rješenje, za što su prve godine i plaćali.

– Na to se trebalo računati i problem je trebao rješavati sam Grad Varaždin. Sada će Ministarstvo putem inspekcije zaštite okoliša angažirati drugu pravnu osobu, Fond za zaštitu  okoliša koji će izvršiti inspekcijsko rješenje – najavio je ministar.

Sanacija će biti dugotrajan proces: očekuje da će sve bale iz Brezja biti odvezene najranije u roku od godine i pol.

– Prvo se mora obaviti analiza otpada, na temelju ćega će biti izrađena natječajna dokumentacija i raspisan natječaj, a nakon toga će moći početi odvoz otpada u jednu od spalionica koja  koja će iskazati najpovoljniju cijenu – naveo je.

Rekao je da su Varaždinci s pravom zabrinuti, jer je problem star više od osam godina. – Ova gradska vlast je naslijedila problem, ali se nije pokazala najboljom u dinamici rješavanja problema – rekao je.

Ministar očekuje da Grad i Varaždin već imaju 100 milijuna kn za izvoz bala!

Grad Varaždin bi za izvoz bala u inozemstvo trebao osigurati oko 100 milijuna kuna. Zmajlović je istaknuo da očekuje da su Grad i Varkom taj novac već osigurali.

– Logično bi bilo da se kroz cijenu usluge ukalkulirala i sama sanacija te da je Varkom rezervirao određena sredstva za sanaciju. Nismo provjerili jesu li Grad i Varkom rezervirali sredstva, ali očekujemo odgovorno pristupanje rješavanju problema. Fond će sudjelovati u financiranju ove sancije, kao što sudjeluje u drugim sanacijama – najavio je.

Na pitanje zašto se otpad neće ići u MBO pogon, koji se nalazi pokraj odlagališta, Zmajlović je odgovorio da u ovom trenutku u Hrvatskoj ne postoji postrojenje koje ima potrebne dozvole i kapacitete za zbrinjavanje svih bala.

– Ovdje se ipak radi o mastodontu, u Brezju je 120 tisuća tona bala. To se ne može riješiti u dva, tri mjeseca – ustvrdio je.

Zaključio je da će natječajna procedura trajati minimalno pola godine, a realizacija, odvoz bala godinu dana.

Izvor:
Foto: arhiva rt

U fokusu

Počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje